neděle 23. července 2006

Jen se smažte!

Dnes typicky strychninový příspěvek aneb proč mám z tropických veder škodolibou radost.



Od května. Od května jsem poslouchala patetické slinty o blížícím se létu. Z internetu, z televize, v rádií, odevšad se na mě valilo nadšené povykování o tom, jak se lidé i v tílku budou potit, jak se jako sardinky do plechovky naskládají na přeplněné pláže a koupaliště a půjdou si do zasinicovaných vod ulovit nějakou pěknou infekci, jak se s vidinou zdravé hnědé barvy nechají provrtávat svíťákem, za což jim jejich kůže už teď píše děkovné dopisy.
Od května.
Vrcholem byla trapná demonstrace za odchod zimy. Zimy, která mi prodloužením svého pobytu o pár týdnů zpříjemnila život. Doufám, že bude následovat příkladu našich politiků a nějakými demonstracemi se nenechá odradit a zuby nehty se bude v křesle držet i příští rok.

Ačkoliv je moje ideální venkovní teplota zhruba 5°C, nad 15°C už pro mě začíná teplo a nad 20°C už vedro, nesehnala jsem si zásobu granátů a nenaházela je do oken otravných moderátorů, co mi každou půl hodinu zvěstovali, že 21. června začíná léto (Na tomto místě bych ráda vzpomenula jedno nejmenované české rádio Impuls, které rodiče poslouchají v autě, protože tam hrají česky – jak rádio neopomene každou čtvrt hodinu zdůraznit a pak pustit Haničku s Helenkou – a hlavně se ta hrůza dá chytnout snad všude! Když z rádia zrovna nepěje Helča s Karlem, v upoutávkách moderátoři machrují, jak mají nejčerstvější informace, které vám ve zprávách zopakují každou půl hodinu, takže když jedete hodinu a půl na chatu, třikrát se dozvíte, že sněmovna ještě pořád nemá předsedu a třikrát si poslechnete pětiminuový rozhovor s lacrossovým hráčem. Tohle rádio má moderátory snad s nejvlezlejšími hlasy, proto když se občas stane, že se probudím s dobrou náladu, tak abych s ní neprudila normální lidi, naladím rádio Impuls, deset minut ho poslouchám a jsem zase v pohodě. Tihle moderátoři otravovali s těšením se na léto snad nejvíc, takže když jsem včera zaslechla jednoho z nich povzdechnout si, že dnes nás opět čekají tropické teploty, rozčílila jsem se skoro stejně, jako když jsem viděla fotky evropských muslimů (muslimských Evropanů?) s transparenty "Očekávej své 11. září, Evropo!")

Inu, přátelé, vyrukovali jste s okázalými projevy nadšení z nadcházejícího léta a teď ho tady máte se vším všudy, takže laskavě nepruďte se stížnostmi, že je vám horko. Zvykejte si a smažte se, ze srdce vám to přeji (hlavně nejhlastitějším moderátorům... smím tiše doufat, že ve studiích nemají klimatizaci?). Tato výzva samozřejmě neplatí pro staré lidi, lidi se srdečním onemocněním, lidi podobného založení jako já, nebo prostě pro lidi, kteří mají léto rádi, ale nepotřebují to hlasitě demonstrovat – obzvlášť před někým, pro koho je 18°C vysoká teplota – neb já také nikoho nenutím, aby se se mnou radoval z podzimního deště a v minus deseti se mnou šel na procházku. A taky si nestěžuju, když jsou ucpané komunikace, protože silničáře už zase překvapilo, že v prosinci sněží, a nefňukám, když ještě v dubnu musím ráno z auta odstraňovat námrazu.

Co se mě osobně týče, tak den teplotního rekordu jsem strávila hraním šachů se Sockou v chládku čajovny. (Skončilo to remízou, protože se nám nějak podařilo vyházet si skoro všechny figurky. Ale kdybych Socku neupozornila, že už pět minut po začátku hry mohla přijít o dámu, koně a střelce a že mi nemůže dávat šach tahem, ve kterém dámu postaví vedle mého krále, tak bych vyhrála.)
A včera jsem se chladila v Josefově. Čechy ta pevnost sice nikdy neubránila, ale aspoň je teď může ochladit. 13°C. A jednu chvíli se nám pářilo od huby. Akorát když jsme odcházeli, jinak vtipný průvodce poznamenal, že si můžeme zakoupit i brožuru o josefovské pevnosti, která bude mít co říct všem, neboť v ní jsou i obrázky, a přitom se významně zadíval na mě. To jsem teda nepochopila...

Jinak letošní léto snáším lépe než obvykle. Ale možná se jenom stávám víc letargickou. Za chvíli si neodeženu ani ty mouchy z obličeje sama.
Ale taky se daří mým kaktusům. Asi před půl rokem jsem si koupila jeden takový infantilní – sedí v keramickém vláčku a má na sobě přilepaná taková ta koulející si očička. Včera jsem ho zalila a před chvílí jsem si všimla, že mu na hlavně vyrostly takový malý bodlinky, vypadá to jak vlásky.
Ale jinak mě to vedro taky sere.


16 komentářů:



  1. Léto mám, moc rád, vedro mi nevadí ... Impuls není rádio ale rrrrááááááááádio, vždycky mám chuť jim podminovat vysílač ... šachy hraju velice podobně ... polsední kaktus mi před týdnem chcípnul.

    OdpovědětVymazat
  2. Porcelain Doll23. 7. 2006 17:02:00



    No jo, a když ho budeš poslouchat, tak začneš mít lidi "rrráááád". Jsme jak ty odpůrci telenovel, co tvrdí, že na to nekoukají, ale vědí, co bylo včera v Rosalindě :o) A impulsáckých vrcholem je deník K. Hrachovcové :)))

    Dřív mi hojně chcípaly i kaktusy, protože jsme je, aby nepřekážely, dala na nejvyšší poličku, kam jsem pak líná lízt, abych je zalila. Ale teď je mám na parapetu (dokonce i s jednou "normální" rostlinou), takže už je zalívám častějc.

    OdpovědětVymazat


  3. ke kaktusům - Albert mě už dávno přerostl, ostatní taky rostou do gigantických rozměrů, i přes týrání žízní a následnou plnou miskou vody...
    co s tím? kdo má ty svině pichlavý furt přesazovat?!

    OdpovědětVymazat
  4. Porcelain Doll23. 7. 2006 18:54:00



    Tak daleko, abych je musela přesazovat, jsem se ještě s žádným nedostala :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Máš poslouchat Beat...

    ...tam jsou zprávy jen jednou za hodinu...:-) kaktus mam doma taky, ale už dospělej - nesedí na vláčku, ale v květináči a na hlavě nemá vlásky, alébrž odrostlejšího ježka, skoro jako kalifornskej guvernér...

    OdpovědětVymazat


  6. Mě by zas zajímalo, co dělat, aby kaktusy vyrostly. Ve čtvrté třídě jsem si ze školního výletu do botanické zahrady přivezla tři malé pichlavé kuličky. Po dvanácti nebo kolika letech máme na parapetu tři malé pichlavé kuličky. Už mě to neba. (Už jsem je teda asi deset let nezalila, ale maminka zřejmě jo.)

    OdpovědětVymazat


  7. Vedro taky nesnášim a upřímně s tebou souhlasím, že by mi nevadilo mít pořád 15 °C. Příští léto se pokusim alespoň na měsíc odletět na Island nebo tak někam.

    OdpovědětVymazat


  8. Čeká nás v září demonstrace za odchod tropických veder? :-)

    OdpovědětVymazat


  9. Impulz je fakt hroznej. Když jsem ležel v nemocnici, měl ho neustále naladěný jeden spolupacient. Nejhorší ale je, že ho u nás pouštějí v mé nejoblíbenější kavárně. Je to naprosto dokonalé místo s nejlepší zahrádkou v mě známém vesmíru. To rrrráááááádio je jediný kaz.

    OdpovědětVymazat
  10. Porcelain Doll24. 7. 2006 13:50:00



    chloé: Já přes to tedy odborník nejsem, to spíš tady kolega r1, ale jestli sis koupila kaktusy, které se nedorůstají víc než tří centimetrů, tak už prostě větší nebudou :o)))

    OdpovědětVymazat
  11. Porcelain Doll24. 7. 2006 13:53:00



    Rincewind: ... a v čele budou ti, co demonstrovali za odchod zimy :o)

    r1: Poslouchat to víc jak hodinu je o psychické zdraví, sestřičky to měly zakázat :o)
    Nejhorší je, že rrrááádio chytneš fakt úplně všude - na chatě, když všechny ostatní rádia šumí... nebo když mi u auta zalezla anténa a nešla vyndat, tak jediný rádi, co pořád hrálo, bylo rrrááádio...

    OdpovědětVymazat
  12. teplota je ok

    Teda az na to, ze se mi tesilky priskvarily k zadku.
    Ale co, udelame hezky celorocni prumer teplot a zase nam vyjde, ze jsme v mirnem pasu. Co na tom, ze v zime rusky kleju nad zmrzlou vodkou a v lete mi vyschly voci.
    Uzivej chladna mista!

    OdpovědětVymazat


  13. No prosím, tak teplota klesla a už mám zase studené nohy a ruce. Musím si vzít ponožky...

    OdpovědětVymazat
  14. Porcelain Doll30. 7. 2006 23:20:00



    Kde se ochladilo?! Tam chci!!!

    OdpovědětVymazat


  15. Musíš na návštěvu do Prahy:o) Ale trochu to nechápu - v létě mi je zima, pokud není aspoň 25° a v zimě mi je vedro, pokud není aspoň 0° a míň... Asi jsem zastánce tradičních hodnot, že v létě má být teplo a v zimě zima...

    OdpovědětVymazat


  16. Hehe, mimochodem jsem tady jako 5555. návštěva. Doufám, že vyhrávám nějakou cenu. Co takhle drabble od Mathildy. No nic, už mlčím, Arthur mi taky ještě někde pobíhá a nevím, jak ho chytit a svázat do stovky...

    OdpovědětVymazat