sobota 31. srpna 2019

Paní C.


Ztělesnění realitní smůly

Znáte takové ty hrůzostrašné historky, jak někdo koupil nemovitost i s nájemníky, sousedem nebo následujících třicet let umírajícím věcným břemenem? No, tak mně se tohle nestalo. Mně se stala paní C. v pronajatém bytě, který jsem opouštěla. Zdá se, že ve chvíli, kdy opustíte nutnost s někým spolubydlet a zbavíte se tedy záchodu posraného někým jiným nebo řepy v koupelně, karma vám to musí někde vrátit. V mém případě si jako svůj nástroj zvolila paní C.

Dohodly jsme s majitelkou, že byt vyklidím k 31.7., protože paní C. údajně také končila smlouva k poslednímu červenci, takže jsem si vyklízení bytu a stěhování do nového, kde byly podlahy hotové v jedné místnosti ze tří, dala prostě na punk. Víkend předtím jsem se účastnila svatby na Vysočině, takže jsem si vzala na pondělí a úterý volno, aby paní C. měla byt k předání už 30. a zůstal jí jeden den na stěhování.

Poprvé jsem se s paní C. setkala, když se na byt přišla podívat s dcerou, která s manželem bydlí o patro nade mnou. Už v tu chvíli mi měla začít být podezřelá. Z bytu byla nadšená, sháněla se po přípojce na televizi a na chvíli znejistěla, že na ni nebude místo, ale pak si zřejmě uvědomila, že s mým odchodem zmizí z bytu i přebytečné knihy, a knihovna tak uvolní místo telce. Nicméně… „A je tady myčka?“
„Ne.“
„Hm, ale kdyby se to tady vyřezalo,“ otevřela mi skříňku u dřezu, „tak by se sem snad ta malá vešla. No, majitelce to řeknu.“
„To už tady, mami, ale budeš muset zůstat do smrti.“
Tak to gratuluju všem zúčastněným.

Podruhé jsem se s paní C. potkala, když si přišla naměřit ložnici, aby si do ní mohla koupit koberec. Na-nové-parkety-si-položí-koberec! Ptala se mě, jestli budu malovat. Odpověděla jsem jí, že to po roce a půl standardního užívání bytu nepovažuju za nutné, ale že samozřejmě vyspravím, co bude nutné. Paní C. našpulila fialově namalovaná ústa a pokývala hlavou, že si o tom promluví s majitelkou, protože si myslí, že by bylo dobré to vymalovat, když to teď bude vyklizené, aby nemusela malovat třeba za dva roky. Až poté, co se za ní a dcerou, která opět přišla s ní, zavřely dveře, mi došlo, že mi vlastně říká, ať byt, který opouštím a který to nepotřebuje, vymaluju na svoje náklady já, aby to za pár let nemusela dělat ona.

Naposledy jsem paní C. viděla při předání bytu, který hodinu předtím opustila úklidová firma a kde byla přetřená každá šmouha a vytmelená každá prasklina. Paní C. se rozhlédla a okamžitě zbystřila při pohledu na garnýž: „Tady nebyly žádné kroužky?“
„Ne, jenom garnýž.“
„No aha, to si budu muset teda na záclony koupit.“ Ano, ty kroužky, které stojí asi dvacku.
Dcera vypadala normálně, takže jsem usoudila, že je to celé plán, protože chce barák. Nastěhuje manželovi o patro níž tchyni a do roka má hypotéku a retrívra.
Zatímco paní C. hledala důkaz, aby mě ještě nechala vymalovat, zeptala se: „A Vendula mi ještě říkala, že ve sklepě byly minulý týden nějaké krabice? Ty už jsou pryč?“
„Ano,“ procedila jsem s úsměvem skrz zuby. Proč asi někdo má před stěhováním ve sklepě krabice? Na koťátka? Paní C. mi navíc o tří týdny dřív volala, jestli si tam už může nanosit píčoviny (moje definice) a smlouva mi končila až 31.

Pak už jsem paní C. neviděla, protože se mnou nadále komunikovala pouze přes majitelku.

Mail č. 1: Paní C. bude zřejmě choulostivá na pořádek, majitelce se jí nepodařilo přesvědčit, že kdyby měla vymalovat po každém nájemníkovi, může co čtyři roky škrábat a penetrovat, ale paní C. si nechá vymalovat na svoje náklady, protože na chodbě objevila šmouhu. Z čehož usuzuji, že velký hovno musela paní C. vyklidit svůj byt k poslednímu červenci, když si ještě stihne nechat vyklizený byt vymalovat. Paní C. nebyla spokojena se stavem, v jakém úklidová firma zanechala sprchový kout, ale majitelka jí dovezla přípravek na vodní kámen a paní C. souhlasí, že si koupelnu douklidí.

Mail. č. 2: Nemohla bych tam poslat někoho, kdo by jí zapojil světlo v obýváku? Při sundávání lustru jsem zřejmě odnesla něco, co mi nepatřilo, sice to stojí asi padesát korun, ale musí se to tam připojit. Majitelka jí může poslat svého elektrikáře, ten ale nebude mít čas hned. Ale prý to nevadí, protože kvůli malování by stejně lustr sundávala. Spíš už se jí potřebovala zbavit a nechtěla obětovat elektrikáře.

Mail č. 3 hovořil o tom, že nejde zapojit pračka, protože tam chybí kus sifonu nebo čeho. I zde jsem musela přiznat, že příliš horlivý stěhovák odmontovat pračku i s přípojkou, která byla k odpadu, nikoliv k pračce. Protože jsem si sama musela přípojku kupovat (celý balík stojí 86,-), nabídla jsem se, že paní C. tu věc donesu.

Na mail č. 3 jsem nedostala odpověď a mail č. 4 cituji bez redakčních úprav:

Dobrý den,
mluvila jsem s paní C., ona si to vyřešila pár dní potom, co jsem vám psala, musela už prát, koupila si ten díl, ale protože si to nedokázala napojit, tak zavolala instalatéra, stálo to 450 Kč. Nechtěla to prý řešit s vámi, protože měla pocit, že je to nějak ulomené nebo odřízlé, tak to chtěla přes mě. Já jí to samozřejmě musím zaplatit, můžeme se domluvit, že uhradíte 300 Kč. Je mi to nepříjemné, ale závada to byla.
Pokud jde o toho elektrikáře, ten můj se tam ještě nedostal, nemůžete tam poslat svého? Příští týden se tam bude malovat, tak to nespěchá, ale nechtěla bych se dostat do situace, že si tam paní C. pozve někoho drahého. Můj elektrikář tam už dávno měl být, má se předělávat ten obchod dole, ale zatím se stále čeká na stavební povolení.

Moje odpověď před redakční úpravou Baličky cigaret:

Dobrý den,
neberte prosím to, co Vám teď napíšu, jako útok na Vás, ale paní C. mám plné zuby. Přívod na pračku byl normálně odmontovaný a sama asi víte, že co se týče úhrady, nemusela bych se řídit tím, že „paní C. má z něčeho pocit“, ale mohla bych chtít vyjádření instalatéra, že skutečně došlo k poškození. Já mám třeba pocit, že paní C. je pěkná vysírka. Sama nemám žádného elektrikáře, světlo odmontoval kamarád, protože zrovna zapojení pračky nebo montáž světla je něco, co zvládne průměrný chlap, a pokud vím, o patro výš má paní C. zetě, ale pokud spolu nevychází, tak ho docela chápu. Případně hned za rohem je šikovný hodinový manžel, který mi za 40 minut zapojil pračku, vyměnil dřezovou baterii a přivrtal držák na sprchu, účtuje si 300,- na hodinu, tak ho paní C. může pro příště využít. Ať prosím paní C. doloží faktury, já Vám obratem uhradím, co uznáte za vhodné.

Přeji Vám s paní C. pevné nervy.

Po přímluvě Baličky jsem z mailu odstranila zmínku o vysírce.

Když jsem si byt pronajímala já, ohřál se mezi inzeráty přibližně jeden den. Po rekonstrukci, v dobré lokalitě a s nájmem o patnáct stovek nižším, než je průměr. Při podpisu smlouvy volali realiťačce další dva zájemci, že ho berou. Chápete tu smůlu, že se vám tam ze všech možných nájemníků, které jste mohli mít, nastěhuje paní C.?

14 komentářů:

  1. Maso... :-))
    https://www.youtube.com/watch?v=O-t0WiiQg48

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jenom doufám, že nemá moji novou adresu, protože by si možná přišla říct o nějaký metry čtvereční nebo mi oznámit, že jsem televizí, kterou nemám, zničila přípojku nebo tak něco.

      Vymazat
    2. ...tehdy by asi přišla vhodná chvíle na to mnou zmíněné zatmění před očima...
      Teda - náhodný pád ze schodů nějaký úplně cizí pani, kterou vůbec neznáš...sem chtěl říct... :-D

      Vymazat
  2. Jéééé... tuhle pani by si moje drahá vychutnala.
    Já ne. Mně by se možná zatmělo před očima a druhej den bych byl v novinách.
    ...a tu vysírku bych nechal... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku jsem litovala, že jsem se přece jenom naučila nějakýmu sebeovládání a rudo před očima jsem měla až ex post, protože nejzazší termín pro poslání do prdele byly ty krabice ve sklepě.

      Vymazat
    2. Schodišťovej efekt. Až na schodišti cestou k venkovním dveřím člověka napadne, co měl říct předtím uvnitř bytu.
      Mám ho postelovej, napadá mě to obvykle až večer před spaním v posteli.

      Vymazat
    3. Naprosto rozumim. Ono se to vykládá, že moudřejší ustoupí. Ale člověk si pak přijde takovej namazanej na chleba...

      Vymazat
  3. Predpokladam, ze jde o karmickou odplatu za trojnasobnou vrazdu v minulym zivote majitelky bytu? Tim vetsinou jenom zacina labyrint udalosti nabirajicich dramaticky spad. Jakoze vypadnou pojistky (na coz bude potreba elektrikar), shori rychlovarna konvice (hasici a elektrikar kvuli vadny elektroinstalaci) a nekde na konci bude pani C. zabalena v koberci na skale nad jezerem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...já bych na konec dal známýho, co je ochoten tři dny nekrmit svého vepře... ;-)

      Vymazat
    2. Jo, taky jsem dumala, že ten koberec je z hlediska důkazního příliš rizikovej.

      Vymazat
    3. Kdyby se zabalila do toho koberce, kterým zakryla ty nový parkety?
      Toho elektrikáře bych zavolala spíš na výměnu žárovky.

      Vymazat
    4. Zajímalo by mě, jestli to zrealizuje paní majitelka, nebo zbylí nájemníci v domě. Protože tak, jak paní C. řeší byt, bude bezpochyby zanedlouho řešit i společné prostory, o veřejných prostranstvích okolo domu nemluvě.

      Vymazat
    5. Mohla by chtít balkon.
      Na druhou stranu ji ale musím obdivovat. Protože když jsem někdy měla pocit, že bych si za svoje nájemné zasloužila větší péči, stejně jsem si ty věci vyřešila sama. Paní C. to bude mít all inclusive.

      Vymazat