pátek 18. srpna 2006

Sedmé nebe

aneb doušek americké kultury. Zkuste mě, prosím, někdo přesvědčit, že tohle není americká kultura. Protože jestli ano, tak ta země nemá budoucnost. Taková blbost je totiž tak velká, že nemůže být věčná. Musí vyhynout jako dinosauři (znáte přece tu teorii, podle které je příroda zabila, protože už prostě byli moc velcí, ne?)

Dneska jsem omylem viděla jeden díl seriálu Sedmé nebe. Amerického seriálu. Dodatek rodinný, který jsem si přečetla v programu, mě měl varovat před zážitkem natolik silným, že vyvolá znechucené ublognutí.

Víte, já se opravdu strašně snažím nesoudit zemi, ve které jsem nebyla, na základě stupidních filmů a seriálů, které chrlí jako naše bývalá romská sousedka děti, na základě znechucených známých, kteří se odtamtud vrátili (tím pádem ani na základě nadšených, či spokojených známých, kteří se odtamtud vrátili), ani na základě toho, že jsem potkala Američana, který nevěděl, kde je Kanada (ale potkala jsem taky Němku, která nevěděla, kde je Česká republika. Nebo to aspoň tvrdila. A taky u nás přespával Američan, se kterým jsem si několik hodin povídali o literatuře. A dokonce znal Kafku. Sice jsme se k němu dostali tak, že jsem se ho zeptala, jestli zná nějakého českého spisovatele, ale co... Vy v tom snad máte jasno?)

Tudíž... nechci kvůli jednomu seriálu navrhnout zákaz dovozu čehokoliv amerického, protože následkem by mohlo být totální zblbnutí národa, ale... nezlobte se na mě, ale něco tak zoufale debilního jako tenhle seriál jsem už jsem dlouho neviděla.
Je to v podstatě Beverely Hills po křesťansku. Dokonce i věta: "Chceš si o tom promluvit?" zazněla. Stejně jako BH se Sedmé nebe snaží o hluboké morální ponaučení (můj oblíbený díl BH – a jediný, který si pamatuju – je ten, kde Donna po dvou decích vína poblije školní chodbu, a proto ji pak nechtějí připustit k maturitě. Její BH spolužáci tedy zorganizují demonstraci a před školou solidárně skandují: "Pusťe Donnu k maturitě!")
Dnešní díl Sedmého nebe neousoucí honosný název "Možnost volby" přišel s morálním poselstvím na téma... možnost volby. Možnost volby jít na mejdan, i když rodičům se to nelíbí, anebo poslechnout rodiče a zůstat doma a třeba... pomoci mladší sestře s "výběrem víry" (o tomhle paskvilu za chvíli). Možnost volby koupit si za nalezených padesát dolarů něco, co vám udělá radost, anebo peníze vrátit. Chodníku. (Jak k mladší sestře poznamenal blonďatý nálezce. To byl jediný moment, kdy jsem s tím zmetkem souhlasila. Taktéž mě překvapil celkem vyvinutou pozorovací schopností: "... anebo to uděláme jako dospělí. Sedneme si a budeme uvažovat... Za co ty peníze utratíme.")

Díl začíná v učebně, kde sedí pastorova nejstarší dcera Mary po škole. Za pozdní příchod. Společnost jí dělá Camilla, která je po škole za kouření – tato informace je doprovázena Maryiným šokovaným výdechem. (Přemýšlela jsem, co by asi dělalo vedení naší školy, kdyby se rozhodlo nechávat po škole všechny studenty, co kouří, nebo chodí pozdě, nebo chodí pozdě, protože kouří, a dospěla jsem k závěru, že by si na každé odpoledne muselo pronajmout okolní domy, kam by umístilo tři čtvrtiny studentů, zatímco se prostory školy uklízí.)
Camilla se zřejmě rozhodne Mary zkazit, protože ji pozve na nákupy.
Mary: "Jít nakupovat? Bez dovolení rodičů?"
Já: "V osmnácti?!"
Rodiče se o Maryině poškole nedozví, protože bratr ji kryje "basketbalovým tréninkem". Nakupování s Camillou ji taky vyjde, i když nejdřív musí projít matčiným výslechem (myslím, že všichni američtí rodiče museli projít výcvikem u FBI);
Matka: "Nakupovat? S kým?"
Mary: "S kamarádkou."
Matka: "S jakou?"
Mary: "S Camillou."
Matka: "O té ses ale nikdy nezmiňovala!"
Mary: "Je tady nová."
Ještěže Mary neprozradila, že se s ní seznámila v poškole. To by jí pak maminka Camillu zatrhla rovnou a ne až po tom mejdanu. Během nákupů totiž Camilla Mary pozve na "párty, kde budou starší kluci!" Rozumíte, starší kluci! Chápete to vzrůšo? Nebude jim osmnáct, ale dvacet! Takže už to jsou velký borci.
Tvůrci seriálu potřebovali z Camilly udělat skutečný morální odpad, ale zřejmě pochopili, že u diváků s IQ vyšším než 70 k tomu bude potřeba něco víc než ji jen nechat kouřit, pít a souložit, a tak chudák Camilla musela v obchodě ukrást šaty, na kterých udělala rozparek a vnutila je Mary, která zlou Camillou navedená přemluvila svou mladší sestru, aby ji před rodiči kryla (protože: "Párty od půl desátý? Rodiče mě nepustí na párty od půl desátý. Navíc na párty, kde budou starší kluci!") a na mejdan se bez povolení vzdálila.

Závažnější problém mezitím řeší její mladší sestra Lucy. V dohledné době ji totiž čeká biřmování. Jenže brouka do hlavy jí nasadí Tom (jakýsi pastor odněkud z Denveru, který u nich nakrátko bydlí. Už nevím, co přesně tam dělal, protože když se vyřešilo i tohle, už jsem ležela na podlaze s křečí v břiše ze směsice smíchu a žaludeční nevolnosti), který Lucy upozorní, že o vstupu co církve by měla přemýšlet (!) a taky si svou víru dobře vybrat. Vybrat si víru? Já byla vážně na chvíli na pochybách, zda se nejedná o parodii.
Lucy si tedy jde vypůjčit od tatínka knížku o budhismu. Už už jsem chtěla seriálu přičíst malé plus za náboženskou toleranci, ale pastor mé nadšení zchladil: "A v neděli bude Lucy v přípravce na biřmování sedět v první řadě!"

Mezitím Mary s Camillou dorazily na mejdan, kde se k Maryinu překvapení nacházejí jedn dva kluci a asi čtyři piva. K jednomu pivu a jednomu klukovi se Camilla podezřele má. Druhé pivo a druhého kluka vnutí Camilla Mary a vzdálí se. Ač soudnému člověku už je jasné, co to asi bude za party, Mary tápe, neb se ve svých osmnácti letech se do podobné situace dostala poprvé, tudíž neví, jak otravného "strašího kluka" ( :-) ) vykázat do patřičných mezí (o tom totiž tatínek pastor nekáže.) Když se jí zeptal, jestli "si nechce sundat to sako", Mary tak bez váhání učinila. On má totiž, děvče, starost, jestli ti není horko, víš...
Nedivila bych se, kdyby Mary byla v příští sérii těhotná, protože jak všichni dobře víme, v Americe mají na rozmnožování motýlky a kytičky, no a ten kluk žádnýho motýlka neměl, takže se přece nemohlo nic stát, ne?
Když teda Mary pochopí, že žádná párty nebude a pivo jí nechutná (se jí nedivím, já bych to americký taky nepila), dožaduje se odvezení domů. Nato jí Camilla oznámí, že ona domů ještě nejde. Na odvoz tedy zbývá jen ten "starší kluk", který podle Mary celý večer pil (cucal tam to jedno pivo), a proto volá SOS staršímu bratrovi, který rodičům nakecá, že musí dojet pro kamarádku na večírek, který se "zvrtnul". Nabere Mary a odjet donutí i naši zkaženou Camillu ("Ty jedeš taky! Nastup si do auta! Počítám do tří! Jedna, dva...")
Jenže doma průser, protože mezi dveřmi je vítají rodiče: "Tak to je ta kamarádka?!"
Bratr: "Mary vám teď něco řekne."
a následuje:
Hysterická matka: "Ještěže ses vrátila v pořádku! Ale teď už jenom škola – kostel – domů! Celý příští měsíc! Lucy tě kryla?!"
Mary: "Mami, ona neměla jinou možnost..."
Hm: "Selhaly jste! Obě!"
Mary odchází.
Hm: "Ještěže se ti nic nestalo! Máme tě rádi!"

Potom se Mary jde promluvit se starším bratrem, a když si sundá sako (tentokrát sama), bratr se zděsí: "V tomhle jsi tam byla?!"
Upozorňuju, že to byly delší černé šaty na ramínkách a s normálním výstřihem. Já jako na to odhalování nějak nejsem, ale půlka mého letního oblečení je "odvážnější".

A aby to byl setsakra happyend:

Otec: "Dobrou noc."
Lucy: "Dobrou. A tati... už se těším na to biřmování..."

A já už myslela, že nad Nezkrotnou Lucíu není...


35 komentářů:



  1. Tak na to se musím podívat! Moje poslední zkušenost s odpoledními seriály skončila před lety u Ošklivky Betty, což mě vystačilo celkem na dlouho, ale už mě zase začíná svrbět prst na dálkovém ovladači...

    OdpovědětVymazat
  2. Nooo...

    ...tak to je nadmíru duchaplný a na vysoké inteligenci založený příběh.:-)))) myslim, že dopadnu stejně jako drinker a pudu se taky nechat zkazit tou zvrhlou Camillou :-)
    Ehm...teď vážně - amíky je třeba brát s rezervou. Oni to snad ani nejsou špatný lidi, oni to jen maj daleko do civilizace...

    OdpovědětVymazat


  3. Popsalas to velice poutavě. Jen ignorant by si teď nechal duchovní Beverly Hills ujít. :-)

    OdpovědětVymazat


  4. takhle to ale v USA holt je, přečti si ještě jednou jejich dějiny...
    prostě se to tam drží dodnes...

    OdpovědětVymazat


  5. Asi jsme obě dvě spáchaly něco strašného, protože jsem dotyčné veledílo viděla taky. Akorát jsem nemohla padat smíchy na zem, protože jsem u toho třídla filmy (technicky vzato ukradené, že by prokletí ze strany Osy?).
    Jé bych na to napsala nějakou velice brutální fanfiction. Nejlépe slash a tak zvrhlej, že by se směl číst akorát v domovech důchodců.

    OdpovědětVymazat


  6. Kristova noho - já fakt nevím, o co přicházím...:))Právě mě dostihla hrůzná vzpomínka na dávnou kolegyni, která strašně (ale STRAŠNĚ) milovala jistý seriál (taky made in USA). Každý den vstupovala do šatny se slovy : No to je strašný, co ten hajzl Džejár zase...
    Ona tím úplně žila, (a okolí trpělo). Dokázala o tom mluvit hodiny. A hodiny. A hodiny. Nedávno jsem ji potkala. Teď se rozvedla a pro změnu sleduje argentinské telenovely. Všechny...:)

    OdpovědětVymazat
  7. Porcelain Doll18. 8. 2006 20:28:00



    drinker: To byl, myslím, dopolední seriál, protože si pamatuju, že jsem pak jedlamíň, než jsem předpokládala, že budu...

    galahad: Camilla už tam určitě nebude, protože producenti se bojí, že delším sledováním by průměrně inteligentní divák přišel na to, že tam vlastně je jedniná kladná postava, což by zcela převrátilo tradiční americké hodnoty.

    Jinak jo, máš pravdu - část Američanů si nemůže dovolit cestu do civilizace za móřem, anebo zase nevědí, kde je Kanada :o)

    Melony: ... a taky koukám, že jsem BH přidala E navíc. To mám z toho, jak jsem začala sledovat Éčka v potravinách - od tý doby je vidím všude :o)

    p.: Teď trochu nechápu... jakože motýlky a kytičky nutili už Indiánům? :o)

    Julie: No, cos udělala ty vím, ale proč já?!
    Ehm, ale tak dobře, to vím taky, ale myslela jsem, že jako jediná...
    Doufám, že příští fáze trestu není ta Okena filtrovaná přes chleba :o)
    Nevím, jestli by se na to dal napsat slash, není tam na něj málo postav? Ale taková ms...

    Ada: Dallas! To znám! Viděla jsme pár dílů, protože to běželo, když jsem byla malá a hlídala mě babička, která si nenechala ujít jediný díl. Je to hrozný, vůbec si nepamatuju děj, ale přitom vím, že Džejár byl parchant a jeho brácha Bobby klaďas :o)

    A určitě sleduje VŠECHNY? To přece nemůže stihnout!


    OdpovědětVymazat
  8. Ale Panenko...

    ...co když tam už žádní průměrně inteligentní diváci nejsou? Pokud v Americe sledujou takovýhle seriály pořád, troufám si tvrdit, že se to na duševním stavu místních nemohlo nepodepsat... Takže třeba ta Camilla ještě aspoň jednou projde ...;-)

    OdpovědětVymazat


  9. Žjova, zrovna v tu dobu, co to dávají jsem v práci. :( Nedávají třebas někdy i reprízy? Večer? Nebo brzo ráno? Tyhle seriály prostě miluiju! Klidně bych si i přivstal. Sice normálně na televizi nekoukám, protože tam dávají samé srágory (nejvíc mě štvou ty pondělní koncerty na čt2, to se nedá poslouchat) a takovéhle skvěle znějící seriály zrovna jenom když jsem pryč!!

    Ach, proč zrovna já?

    A nechce si o tom se mnou někdo promluvit?

    OdpovědětVymazat
  10. Ben to rozlousk!

    Pryč s nějakym Švejkspýrem!!! Sedmý nebe - to je kultůra...

    OdpovědětVymazat


  11. ne, ale US jsou halt plný přiblblých puritánů, co tohle milujou a proto zrovna tam vznikaj takovýhle bullshity, pro nás zkažené volné Evropany...

    OdpovědětVymazat


  12. Můj oblíbený seriál! Koukala jse na něj pravidelně v sobotu v 11 na slovácích a nepřestával mě fascinovat... Skutečně, amerika se řítí do propasti pekelné :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Porcelain Doll19. 8. 2006 0:29:00



    Ben: Já bych si o tom s tebou klidně promluvila, ale na ajsíkjů seš away, tak nevím, jestli si o tom nepromlouváš už s někým jiným. Nerada bych rušila.
    A nezoufej, určitě to budou dávat ještě dlouho (někde jsem četla, že to má asi pět sérií a tohle je teprv první.) A kdyžtak napíšeš do Primy dopis, aby přikoupili další. Akorát tomu na blozích musíme udělat pořádnou reklamu.

    galahad: Hele, teď jsem viděla film, jehož režisér a scénárista určitě vědí, kde je Kanada! Možná i Rusko by našli... No, zkejsla jsem u "Včera narozeni" - původně jsem u toho chtěla vykonat jen jednu strašlivě intelektuální činnost (nalakovat si nehty), ale nějak mě to chytlo. A "miluju tě" tam zaznělo jenom jednou!

    p.: No, nejsem si jistá, jestli to je zrovna tím. Přesná čísla neznám, ale když zvážíš, jak je Amerika namixovaná vším možným z celého světa, tak to nebudou puritáni, spíš maj něco s ovzduším... nebo s televizí :o)

    Laura: Tak myslím, že ze Sedmého nebe můžeme udělat oficiální bloggerský seriál. Který musí každý správný blogger sledovat!

    OdpovědětVymazat
  14. Panenko...

    ...vzhledem ke 40 letům studenýho válčení vůbec není divu, že Američani vědí, kde je Rusko. Vlastně mam dojem, že takový Rusko maj Američani zmapovaný líp než mojavskou poušť...

    OdpovědětVymazat


  15. Tak dyžtak do té Primy napíšu. A nebo třeba, aby to posunuli na nějaký lepčí vysílací čas... Třeba místo toho baru, nebo co.

    A toho away se neboj, to tam mám já jenom tak, abych nebyl zas tak jako moc online. Nechci to tu vytrubovat moc nahlas, ale v podstatě to znamená, že jsem "free for chat". :)

    A reklamu bychom udělat měli, přece ten seriál nenecháme zrušit pro malou sledovanost!

    OdpovědětVymazat


  16. Jetli se ti seriál líbil a chceš blíže poznat našeho pána Ježíše, doporučuji křesťanský magazín na ČT nebo rádio Proglas. Obojí mě fascinuje.

    OdpovědětVymazat


  17. ty vogo, vybrat si víru není žádná prča, některejm vírám se nedá věřit, víš ?

    OdpovědětVymazat
  18. Tláča:

    Jenom některejm???

    OdpovědětVymazat
  19. Porcelain Doll21. 8. 2006 12:55:00



    galahad: Ehm, copak ty neznáš ten vtip, kdy Slovensko raketami ostřeluje USA? Doufám, že znáš, protože vyprávění vtipů mi opravdu nejde :o)

    Ben: Dáme si za úkol přemluvit aspoň polovinu bloggerů, které máme v odkazech:)

    r1: Já bych to radši vzala postupně. Nerada bych zjistila, že nejsem tak otrlá, jak jsem si myslela.

    tláča: Tak galahad mě s reakcí předběhl.

    OdpovědětVymazat
  20. Porcelain Doll21. 8. 2006 13:02:00



    Mimochodem, doufám, že dneska v 11:50 všichni zapnete Primu!

    OdpovědětVymazat
  21. Znám...

    Bushovo "počkejte, až vás najdeme na mapě vy zmetci" je ... jako živý;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Porcelain Doll21. 8. 2006 14:48:00



    Ty jó, dneska to nebylo skoro vůbec debilní... nehraju.

    galahad: No tak vidíš :)

    OdpovědětVymazat
  23. Panenko...

    počkej zejtra... ti to vynahraděj i za dnešek...;-)

    OdpovědětVymazat


  24. Jen, že mně to přemlouvání moc nejde, tak nevím, pojišťovací agent by ze mě být nemohl...

    A jakto, že to nebylo debilní? Co si o sobě myslí? Ještě, že jsem to neviděl...

    OdpovědětVymazat


  25. Panenko: Zato dneska! Za celých xy minut, co to běželo se stihli 134 x obejmout a 97 krát tam padlo miluji tě :-)

    OdpovědětVymazat


  26. Hmm... zdá se mi to, nebo je antiamerikanismus nová móda? Tohle se týká tvého příspěvku jen částečně, spíš takové obecné zaskřípání zuby... Čím to, že tolika soudným lidem nedochází, že Amerika je jiná kultura, která se čtyřista let vyvíjela odlišně od Evropy? JINÁ, ne BLBÁ - s jinak nastavenými měřítky a hodnotami, jinou historií, jiným kulturním zázemím. Když někdo prohlásí "Japonci jsou blbí, protože se dřou do úpadu a neodvažují se na veřejnosti smrkat" někdo mu zaručeně omlátí hlavu o zeď s odkazem na odlišnou kulturu. Když někdo prohlásí "Američani jsou blbí, protože mnoho z nich věři ve stvoření světa a příliš málo rozumí sarkastickému humoru" nikoho podobný argument nenapadne, přestože je nabíledni. (Neříkám, že americká kultura nemá nějaké obecně stupidní rysy - má jich zhruba totéž procento co kultura česká.)

    Sedmé nebe je pravděpodobně seriál jako všechny ostatní "rodinné seriály" - zjednodušující, občas zábavný, občas totálně blbý... a určený pro cílovou skupinu, která s ním sdílí shodnou kulturu a hodnoty, nebo jim minimálně rozumí. Od Primy je to, že ho nasadila, velmi zajímavý tah, protože cílová skupina tohoto typu je u nás velmi malá - pro velké procento společnosti znamená část jeho poselství něco naprosto nesrozumitelného, vhled do života kmene, o jehož historii nic neví a jehož chování je pro něj obestřeno tajemstvím, které se neobtěžuje zkoumat. Zdali je to pro nás lichotivé hodnocení, se ještě ukáže.

    P.S. Mimochodem, tenhle seriál ani v rodné Americe nemá jako cílovou skupinu *všech* třista milionů občanů. Podle mého odhadu jich bude tak třetina (z nichž všechny nemusí bavit se koukat na televizi) - ale je pravda, že zbytek Ameriky ví, o čem je a na co odkazuje, protože o životě jedné své třetiny něco tuší.

    OdpovědětVymazat
  27. Danae,

    údiv nad některými specifiky americké kultury (ačkoliv jsem ten spot nepsal, troufám si tvrdit, že nic jiného, než ten údiv, za ním není) bych nenazýval antiamerikanismem...

    OdpovědětVymazat
  28. Porcelain Doll3. 9. 2006 20:54:00



    Danae, čekala jsem podobný komentář dřív a od více lidí. Popravdě jsem ale spíš očekávala, že mě někdo seřve, co "se do toho teda pletu, když jsem tam nebyla", takže díky za tebe:o)

    Ano, americká kultura je jiná a to neznamená, že blbá - jenže je "jinak jiná" než třeba kultura japonská, kterou jsi uvedla. Jiná tak, že spoustu lidí dráždí, tudíž ji tolerantně neoznačí za jinou, ale za blbou.
    Ačkoliv sama nadšením z americké kultury vskutku neoplývám, nechci ji označovat za blbou, protože předpokládám, že americký pohled na kulturu naši, kdyby o ní něco věděli (tohle nemá vyznít jako kousavá poznámka ;) ), by mohl být podobný.
    Když už jsme u jiných kultur... taková muslimská kultura je taky JINÁ, takže když přijedu do některé z muslimských zemí, budu ji respektovat, ale to neznamená, že budu souhlasit s některými jejími odlišnými prvky jako jsou např. nucené sňatky. Je to sice odlišnost na jiné úrovni než odlišnosti, o kterých se tu bavíme v kultuře americké, ale princip je stejný.

    Co se týče seriálu samotného, pravděpodobně mě nadzvedl ze židle víc než ostatní "rodinné seriály", protože se strefil do místa, kde se u mě nevyplatí moc šťourat - do náboženství. A to navíc v podání, které mu body opravdu nepřidalo (viz moje nadšení z náboženské tolerance a následné polití studenou vodou).
    Viděla jsem několik dalších dílů a dávám ti za pravdu, že v tom seriálu se dají (narozdíl od jiných amerických seriálů) najít i zábavné prvky, například, když nejmladší syn odměřuje množství prášku na praní tak, že ho nasype do máminy podprsenky. (Ráda bych vyzkoušela, jestli to funguje, ale v naší domácnosti jsou všechny podprsenky aspoň o dvě čísla menší než ta v televizi :o) ), ale na druhou stranu mě zase úplně odrovná závěrečné morální ponaučení (to je taky pro tebe, LAURO, myslím, že to byl díl z minulého pátku ;) ), kdy chlapec, co se v šestnácti stal otcem a jeho stejně stará manželka zemřela při porodu, se teď kajícně přiznává, že už si uvědomuje, jaký byl předmanželský sex hloupost. Takže z toho vychází, že jakýkoliv sex mimo manželství je špatný, a už se nedozvídáme, že taková antikoncepce je věc vcelku spolehlivá. A jestliže jsem to pochopila správně a seriál má mladé diváky poučit, tak rozhodně bude mít větší efekt, když zjistí, že s kondomem se dají dělat i jiné věci, než zkoušet, kolik se do něj vejde vody (ruku nahoru, kdo to nikdy nezkusil), než když dostanou radu, ať se sexem počkají do svatby. Holt, jak už jsi poznamenala, nejsem cílová skupina. Jenže nejsem cílová skupina ani pro Dallas nebo jihoamerické telenovely, a přitom mě tak neprovokují...


    Jinak, nemyslím si, že by se zdejší komentáře nesly v duchu antiamerikanismu. Kdybych napsala o německém seriálu, dělali bychom si tady legraci z Němců. Nemůžu mluvit za ostatní, ale pochybuju, že by někdo z nich myslel své výroky OPRAVDU protimericky.
    A opět máš v jedné věci pravdu - antiamerikanismus je v poslední době móda. Ale říkám si, jestli to náhodou není reakce na nekritické obdivování všeho amerického. Osobně mám zkušenost s tím, že když se pokusím prosazovat umírněnou, zlatou střední cestu, jsem oběma stranami ušlapána a žádá se ode mě, abych se jasně vyslovila, jestli Amerika ano, nebo jestli Amerika ne.

    Ach jo, už kecám jak Veronika. Slibuju, že přestanu číst staré sosácké diskuze :o)

    OdpovědětVymazat


  29. Diskuzní příspěvky Veroniky na tobě očividně nenechávají stopy, neb argumentuješ rozumně ;)

    Ad obdiv: já jsem na někoho, kdo nekriticky obdivuje Ameriku, nenarazila už asi - jo manželův stýc, ale ten tam už dvacet let žije - V Čechách fakt nepamatuju. Vážně. Za to na laciné odsuzovatele - ó jé. Ale dost dobře to může být dáno tím, že se pohybuju jen v určitém okruhu lidí.

    Myslím si, že jeden z důvodů, proč nám to jde jednodušeji než odsudek kultury japonské (máš pravdu, že muslimobijců bychom našli stejně či minimálně víc) je ten, že v něčem máme shodné rysy. Jsme koneckonců z jednoho hnízda; když potom narazíme na rysy, které se od nás liší, automaticky předpokládáme, že jsou to tytéž, co máme my, jenže pokřivené, zaostalé, zatemnělé.
    Typický je právě ten postoj k víře a náboženství: tak půlka Čechů by řekla, že jsme v tomto ohledu na vyšším stupni vývoje, protože buď nevěříme v nic, nebo svým religiózním citům nedovolujeme kecat nám do života. Za třicet/padesát/stopadesát let nás zaostalí Američané konečně doženou a budou šťastní stejně jako my. Jenže tenhle názor totálně popírá právě onen historický vývoj, který se podepsal jak na nás, tak na nich. Amerika nejsou Čechy před sto lety, Amerika je země která má víru v genech, protože její bílí obyvatelé jsou potomky hluboce věřících protestantů, kteří museli Anglii opustit právě kvůli víře. V Americe není víra soukromá věc, protože je odpočátků součástí identity americké kultury. Není problém o ní mluvit, psát o ní dobré knihy, natáčet o ní blbé seriály.

    Čechy nejsou Amerika za sto let. Český postoj k víře je (de)formován šest set let dozadu, ještě dávno před Bílou horou. Lidé tu už od času husitů dostávali přes hubu, protože věřili něčemu jen maličko odlišnému, než věřil ten, kdo měl zrovna v ruce kladivo. Moc se přelévala z jedné strany na druhou, ale tu hubu měl vždycky někdo červenou. Až nám přešlo do krve, že kdo budu hovořit o tom, čemu věří, moc nahlas, doplatí na to - a pro takový postoj nebylo nic víc osvobozujícího než osvícenství a racionalismus, který konečně řekl: tak se na to vybodněte. Čtyřicet let komunismu, kdy se zase mlátilo přes hubu, ten postoj jen přijemně upěchovalo.

    A teď si budu trochu protiřečit - myslím si, že by mě ten seriál taky trochu dráždil. Protože bez vysvětlení toho, co stojí za těmi "archaickými" žvásty jsou to jen archaické žvásty. Právě příklad s předmanželským sexem je hodně dobrý: pro původní cílovou skupinu je poselství "sexuální abstinencí si ušetříš problémy" pouze informací podpůrnou. Tím základním poselstvím, které má cílová skupina už dávno v sobě je "křesťanský pohled na sex v sobě obsahuje jisté standardy, jeden z nic je, že posvátný dar sexu je darem pro jedinečný závazek manželství".
    Pro člověka, který má takový standard v sobě je pak zjednodušená seriálová informace jen další malou podporou. Člověk, kterému takový standard nic neříká, a nebo o něm dokonce v životě neslyšel, si po právu řekne "zasraný pokrytci, dyť to není pravda".

    A takhle jisté věci v Americe fungují - prosazuje se jejich forma (protože je tradiční), ale zapomíná se, že ta může existovat, jen když existuje obsah. Takže přestože heslo "No Sex Before Marriage" bylo až do svatby moje heslo, jsem ze srdce přesvědčená, že podobný závazek nemůže být vnucován nikomu, kdo nechápe jeho nejhlubší podstatu. Argumen t "protože ti to ušetří problémy" je sice pravdivý, ale založit svůj život jenom na něm je zatraceně těžké, když existují mnohem jednodušší varianty.

    (V Respektu 35 v minulém týdnu vyšel nesmírně poučný a dost vyvážený článek o americké konzervativních křesťanech a jejich vlivu (S puškou v ruce, s biblí v srdci) Doporučuju.)

    OdpovědětVymazat


  30. Hezká odpověď - a pro mně poučná (zcela bez ironie!)

    Tady asi můžeme prozatím víceméně skončit, jsou nám nějakým způsobem jasné názory druhé strany a respektujeme je - zatím není potřeba ubírat se dál :)

    Jen dvě věci mě nutí něco doslovit:

    "Neřekla bych, že přístup Čechů k víře má svoje kořeny až u husitů…"

    To je samozřejmě jen jedna z teorií, ale má svou logiku motýlího efektu, kdy jedno ovlivňuje druhé až do dnes. (husitství-utrakvismus-utrakvisticko/katolické třenice-Bílá hora-protireformace-osvícenectví-etc.) Je to na pořádnou studii a jestli někde najdu nějaký skutečně slušný pramen, který by se k tomu víc a hlouběji vyjadřoval, dám vědět ;)

    … nechápe jeho nejhlubší podstatu. "Nezlob se, ale tohle je další věc, která mi na náboženství tolik vadí – ať už se jedná o křesťana, muslima, nebo ortodoxního žida, tak všichni mají pocit, že oni pochopili jakousi hlubší podstatu čehokoliv a my, blbí bezvěrci, jsme úplně mimo."

    To je dobrá ťafka a díky za ní. Bojím se, že my křesťané a další zbožná čeládka takto hlubokomyslně občas působíme buď proto, že podceňujeme inteligenci svých partnerů v dialogu - nebo ze zbabělosti. Ze strachu říct věci trochu víc na rovinu, ze strachu použít termínů souvisejících přímo s naší osobní vírou, s naším nejniternějším přesvědčením - a tak se radši halíme do tajemna.

    Takže mé "tajemné zasvěcené vyznání" přeložené do zcela jasné řeči by znělo:

    „Takže přestože heslo "No Sex Before Marriage" bylo až do svatby moje heslo, jsem ze srdce přesvědčená, že podobný závazek nemůže být vnucován nikomu, kdo ho nebude dodržovat z lásky k Bohu, která splývá s vírou v jeho dobrotu a vírou ve správnost jeho ustanovení. Dokonce ani strach z Boha, strach z trestu nebo zatracení nemůže být hlavním motivem pro dodržování jakéhokoli přikázání - jen cestou k zoufalé náboženské neuróze.“


    OdpovědětVymazat


  31. Ona asi každá společnost si myslí, že ona je ta nejlepší a že její kultura je ta nejkrásnější, ale problém je, že jediná Amerika má v současnosti chuť a hlavně možnosti implantovat své zásady do míst, kam prostě nepatří. Samozřejmě, že podobně se před pár desítkami let chovali evropané a mohl by to být akademický problém, kdyby podobné chování nezpůsobovalo v některých částech světa vážné problémy.
    Chci tím, říct, že mi na Americe nevadí jejich kultura, ale skutečnost, že se ji pokoušejí vnutit všem okolo jako nejlepší možnou. A vzhledem k tomu, že vážně nemám možnost tomu jakýmkoli způsobem zabránit, jsem ráda, že si z nich alespoň můžu dělat legraci.

    OdpovědětVymazat
  32. Porcelain Doll10. 9. 2006 20:35:00



    Danae, souhlasím, že víc už z téhle diskuze nevytřískáme (i když ono by to šlo, ale hrozí první stupeň veroničení;) ) a jsem ráda, že jsem si s tebou mohla podiskutovat i o něčem jiném, než je HP tématika a trpný rod v angličtině a češtině :o)

    "Je to na pořádnou studii a jestli někde najdu nějaký skutečně slušný pramen, který by se k tomu víc a hlouběji vyjadřoval, dám vědět ;)"

    Určitě dej, protože si vážně nedovedu představit, že zrovna v téhle oblasti by si vliv udrželo už husitství.


    Julie, myslím, že žes to shrnula nejvýstižněji;)

    OdpovědětVymazat
  33. TAHLE DEBATA SE MI DOCELA LÍBILA...ASI ŽE JI VEDLY INTELIGENTNÍ ŽENSKÉ..

    No a pokud by snad měl někdo z vás podebatovat i se mnou...
    .tak tady uvádím kontakty:
    MSN: vladko001novy@volny.cz

    SKYPE: vladko001

    OdpovědětVymazat
  34. Ps: tenhle seriál jsem občas zkouknul na satelitu..

    ..a myslím,že s touhle sortou lidí by se ještě dalo vyjít...
    ZNÁM I U NÁS MNOHEM HORŠÍ A BIGOTNĚJŠÍ FUNDAMENTALISTY..

    Ale možná by si měl člověk uvědomit,že jedině takováto forma "ochrany UHLÍŘSKOU VÍROU" VE SMYSL TAKOVÉHO KŘESTANSKÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU"
    jim umožnuje doufat,
    že jejich děcka
    "nezvlčí" pod náporem drog,prodejného sexu a mánie vlastnit zbraně..
    ..o jiných lákadlech TOTÁLNÍHO KAPITALIZMU,
    kde je
    opravdu VŠECHNO NA PRODEJ
    ..ani nemluvě.

    Možná,že až se ty zběsilosti z USA prosáknou až sem..
    A MNOHÉ UŽ TU JSOU
    ..tak i -stejně jako i jinde...
    BUDOU I MNOZÍ ATEISTI POSÍLAT SVOJE DĚCKA NA KŘESTANSKÉ ŠKOLY..

    ABY JIM ZAJISTILI LEPŠÍ START DO ŽIVOTA..

    já bych sice měl v takové škole asi problém..
    ..stejně jako v té bolševické,kde jsem si vykoledoval posudek:
    "NEGATIVNÍ POSTOJ K SOCIALISTICKÉMU ZŘÍZENÍ A NEVYŘEŠENOU NÁBOŽENSKOU OTÁZKU."
    ale chápu,že ta rozumně vedená církevní škola je některým lidem
    VELICE DOBRÝM ZÁKLADEM K LEPŠÍMU ŽIVOTU,
    než by měli NA TÉ
    postsocialisticky LIDOVÉ,kde ještě i dnes učí některé SOUDRUŽKY UČITELKY..kterým se ten BOLŠEVICKÝ režim zas až tak špatný nezdál..

    Ostatně výsledky ve studiu mají
    většinou absolventi oněch křestanských gymnázií i na vysokých školách PODSTATNĚ LEPŠÍ-to není propaganda,ale statistika..

    Ps:zrovna na ARTE sleduju pásmo dokumentárních filmů,které se těmito otázkami zabývají..
    A MĚLI BYCHOM TUHLE FORMU VÍRY BRÁT VÁŽNĚ..
    UŽ TOTIŽ PROSAKUJE PŘES ZÁPADNÍ EVROPU I SEM..

    A POD NÁPOREM ISLÁMSKÉHO FUNDAMENTALIZMU TĚCH HLEDAČŮ KŘESTANSKÝCH KOŘENŮ NAŠÍ CIVILIZACE

    BUDE ZARUČENĚ PŘIBÝVAT...

    možná že i rychleji a víc,než i mi osobně bude milé..
    http://www.arte.tv/de/70.html

    OdpovědětVymazat


  35. Tak sedmé nebe je ten nejhezčí seriál, je nejúžasnější, Ty první díly byly možný trochu divný, ale teď to není o náboženství, teď je to úplně něco jinýho, škoda že ho přestali vysílat.

    OdpovědětVymazat