středa 20. června 2007

Kdo smí klást zakázané otázky

Tak já vám to teda řeknu.


I když nechci, protože ještě pořád můžu něco zakřiknout, neb má virtuální realita není právně závazná, a já posledních čtrnáct dní pravidelně o půl deváté vyskakuju z postele (a praštím do větráku, protože se mi zamotá hlava, a potom zakopnu o desetikilovou cestovní tašku, naplněnou knihami, které se mi tady nahomadily během roku a které se chystám poponést o padesát metrů vedle do naší rozsáhlejší knihovničky. Ta taška se mi tady válí už čtrnáct dní. Je to druhá taška. První vážila jedenáct kilo a tu už jsem odnesla.) a jdu v županu otevřít listonošce. Dřív bych spala dál. A listonoška mi už čtrnáct dní samozřejmě nic nenese.

Ale vzhledem k tomu, že už přestávám mít přehled, komu jsem řekla všechno, komu jenom něco, komu nic a komu jsem lhala, budu se tedy spoléhat na virtuální věrohodnost a na oplátku očekávám, že budu větu: "A co přijímačky?" moct vymazat ze seznamu zakázaných otázek. (Ne proto, že už se můžete ptát, ale protože už nebudete!)

Tak tedy pravilo město, kde zavraždili posledního Přemyslovce:

Fakulta: Filozofická fakulta
Studijní program: Filologie (B7310)
Typ studijního programu: Bakalářský
Forma studijního programu: Prezenční
Studijní obor / Kombinace oborů: AF-ŠF
Rozhodnutí: přijat na základě přijímací zkoušky


Otázce "Proč nechci jít do města, po kterém se od 18. století jmenuje zhruba každý třetí uzavřený mír?" nedovolím ani vyvstat (tedy, ona už vyvstala asi šestkát, ale to stačí).
Praha tedy pravila, že:
SP-pís. 40
SP-úst.
SP-poř. 10
SP-ano 1
Celkem

Tomu jsem sice nerozuměla, ale tohle už jsem pochopila:
Celkový výsledek: Postupuje do druhého kola
Tohle taky:
2. kolo / jednokolová přijímací zkouška ústní
datum: 20.06.2007 v 08:00
budova: FF UK, nám. Jana Palacha 2, Praha 1
místnost: 115


Což bylo zhruba před sedmi hodinami, že ano. Jenže to bych nesměla: zaprvé dát si včera s Laurou čtyři piva, zadruhé mít panickou hrůzu z mluveného projevu o něčem, o čem vůbec nic nevím. Jako když něco nevím písemně, tak mi to tak nevadí, protože nevidím, jak se mi ti lidé smějí, že ano, ale netoužila jsem vidět ty výrazy, až by zjistili, že s výjimkou Kuby vím o historii Latinské Ameriky asi tak... nic. Tedy pak ještě kromě toho, co mi říkala Sancha, která o tom měla celou maturitní práci, totiž že někde ve Venezuele chtěli postavit sochu Cortéze, ale pak si to rozmysleli, a tak ho přivezli do Limy, kde stojí jako Francisco Pizzaro. Nebo to taky možná bylo naopak, anebo taky úplně jinak, prostě v zámořských objevech mám ještě hodně co objevovat.
Nicméně s mezerami ve vzdělání by se dalo něco dělat (týden před přijímačkami, mezi druhým předmaturitním testem a maturitním projektem nebyl čas, zdravím našeho geniálního profesora Quasimoda), kupříkladu jsem profesorku Pittovou obrala o půlku knihovny a z té městské si odnesla Cílkovu (kterého miluju od jeho Holocaustu) Krvavou předehru (čímž jako myslí španělskou občanskou válku), a kdyby nezasáhla olomoucká moc, tak to snad stihnu i přečíst.
Co je ale nejpodstatnější... víte, ano, já znám v Praze hodně lidí, asi tak desetkrát víc než v Olomouci (kde znám celého jednoho), taky se mi tam líbí, dokonce se tam začínám trochu orientovat (trefím z hlavního nádraží do Bohnic) a – jak může potvrdit guano – minule jsem na první pokus identifikovala Národní divadlo. Jenže když Karlovka otvírá pošahaný obory jako vietnamistika a koreanistika, ale nic, s čím bych si mohla a zároveň dokonce třeba i chtěla zkombinovat tu španělštinu, tak se na to můžu vysrat. Jak už jsem někde řekla (a jsem na toto přirovnání náležitě hrdá), když mi Olomouc za nižší cenu nabízí all inclusive, tak co bych platila těžký prachy za polopenzi v Praze. A ne že bych teda chtěla rejpat, ale narozdíl od Olomouce jsem na UK už dlouho neslyšela nic pozitivního, kromě toho, že má jméno. A víte jak, můj bývalý ústav měl tak jméno. A my, co jsme zahlédli, co se za jménem skrývá, zase tolik netoužíme vidět to ještě jednou.


Co se týče osob, které mají to pochybné privilegium tázat se na několik zakázaných otázek (konkrétně na "Co přijímačky?", na "Máš někoho?" nikoliv), tak dneska jsem si byla ve škole pro potvrzení o studiu, načež jsem na tuhle otázku odpovídala třikrát v rozmezí patnácti metrů, které dělí vstupní dveře od kanceláře, jednou profesoru Slinovi, poté Otci Třídnímu (který tvrdí, že s námi zítra nemůže jít do hospody, protože "teď už fakt musí být s rodinou", což tvrdil i v pondělí v sedm večer a v devět mi volal, kde jsme) a nakonec markraběcí manželce v kanceláři, která říkala, že se tam určitě mám někdy zase stavit, tentokrát zadarmo.
Ale zajímalo by mě, co bude s tím účtem na jedenáct tisíc za ty pozlacený chlebíčky.

22 komentářů:



  1. Takže když se zeptám "Co přijímačky?", utrhneš mi hlavu? Trhej rychle, pokud možno zítra do desíti ráno, díky.
    (Kdybys mi to teda chtěla oplatit, můžeš se až do konce příštího týdne ptát Učíš se/umíš to/myslíš, že to umíš/dalas to/myslíš, žes to dala/jak jsi to dala/proč jsi to nedala/kdy máš opravný termín/kdy děláš blokovku?)

    OdpovědětVymazat


  2. Já jsem ti to říkal, žes měla jít do Brna... :)

    OdpovědětVymazat


  3. Jen hezky zůstej v Olomouci:D
    A když ti pogratuluju, tak mi tu palici urveš taky? To já jen, abych si včas rozmyslela, co mám říct:D
    Ness: pokud si to všechno zapomatuju, tak se i zeptám;) hlavu totiž k ničemu nepotřebuju.

    OdpovědětVymazat


  4. mám tam být zůstaň. Ach jo, už zase nevím, co píšu:D

    OdpovědětVymazat
  5. Porcelain Doll20. 6. 2007 18:29:00



    Ness: Ne, budu do tebe píchat tím obřím špendlíkem, kterým si na nástěnku připichuju lidské kuriozity.

    drinker: Jo, na blbý scio testy;) Přesně kvůli těm jsem se tam ani nehlásila.

    Veve: Já jsem to pochopila:)
    A gratulace přijímám i ve větší než malé míře!:o)

    OdpovědětVymazat


  6. hoho!.) no, však to oslavíme.

    OdpovědětVymazat


  7. tak taky gratuluju, když už si o to tak říkáš:)

    OdpovědětVymazat


  8. ...a počkej až přijde druhá vlna " Já jsem ti to říkal/a". Scio testy nejsou žádný poser, jsou rozhodně jednodušší než TSP :) a vůbec, co máš proti vietnamistice ?! tady mám doma takovej ovladač k tv a potřebuju přeložit návod ...

    OdpovědětVymazat


  9. Vietnamistika mi připomněla jednu ubohou holku, která studovala etnologii a už je asi v předposledním ročníku, a najednou jí sdělili, že podle nového studijního plánu musí mít ten obor v kombinaci s vietnamistikou. A ta chudák holka teď proto, aby nepřišla o pět let studia, dělá příjímačky na něco, co je jí absolutně u zadní části těla.

    OdpovědětVymazat
  10. Porcelain Doll20. 6. 2007 22:24:00



    Děkuji, děkuji;) A příště ať to jde bez říkání!:o)

    raven: Já nevím, jestli to byly Scia nebo TSP, každopádně jsem došla k závěru, že když si studovat jazyky, tak nebudu někde zkoumat, která krychle jde narvat do jiný krychle.

    Esclarte: Asi nemám ani tipovat, která univerzita to byla, co?

    OdpovědětVymazat


  11. VeVe: To s trháním (mé) hlavy i otázkama bylo bylo myšleno na Panenku.

    Drinker: Já jí to taky říkala!

    Panenka: Tak scio se ti zdají těžké? Hm... a sazku zakřížkovat umíš?

    OdpovědětVymazat
  12. Porcelain Doll20. 6. 2007 22:50:00



    Ness: Já nevím, jestli to byly Scio nebo TSP, ale kamarádka přinesla nějaký starší, koukla jsem do nich a usoudila, že tohle mi může. Navíc se mi prostě zdá jako nesmysl, že když chci studovat jazyky, tak musím nejdřív projít tímhle. Plus do Brna se mi na jazyky nechtělo, protože Olomouc holt měla lepší reference;)

    OdpovědětVymazat


  13. matika a logistika je dneska téměř všude, tomu se podle mě za pár let nevyhne nikdo :) a jazyky maj fakt lepší v Ově

    OdpovědětVymazat


  14. do Olomouce nechoď, fakt ne, vím o čem mluvím...bleh:))

    OdpovědětVymazat
  15. Porcelain Doll20. 6. 2007 23:48:00



    Tak půjdu na úřad práce, neasi;)

    OdpovědětVymazat


  16. pochopitelně se zdržím komentáře skutkové podstaty a budu rýpat do podstaty technické: to _jméno_ od UK ti vypadlo, poněvadž tam máš blbě napsanou značku kurzívy. si to oprav.

    OdpovědětVymazat
  17. Porcelain Doll21. 6. 2007 15:35:00



    Jo, už to vidím, díky.

    OdpovědětVymazat


  18. Tak nevím, jak je to s jazyky na jiných VŠ, každopádně já jsem v Ostravě a je to v pohodě:-) O Olomouci jsem slyšela, že je to poměrně dost náročné a vyučující jsou slušně řečeno občas velice netaktní. Zase na druhou stranu, když jedna naše vyučující vyhrožovala studentovi, že příští rok už tu jistě nebude, o slušnosti se asi taky mluvit nedá. Záleží na lidech. Každopádně OL je krásné město a je pro mě příjemnější než Praha. Tož tak..

    OdpovědětVymazat
  19. Porcelain Doll21. 6. 2007 16:20:00



    Mně se tam taky moc líbí, hlavně to je podobné mému rodnému městu (až na ty tramvaje, které mě prostě děsí:o)).

    Akorát zrovna dneska jsem v souvislosti s náročností zase slyšela úplně něco jiného, v porovnání s Brnem:) Tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat


  20. imho je olomouc dobrá volba. nevím, jak uni, ale co jsem byla na exkurzi po hospodách, bylo to báječný.

    OdpovědětVymazat


  21. Panenko, tak v tom případě gratuluju velmi;)

    Ness: já vím;) ale proč si nerýpnout taky, že,;) ne dobrý, už budu hodná:D

    OdpovědětVymazat


  22. ale v Olomouci můžeš potkat třeba ještě mě :)

    (teď mě nenapadlo co připsat, aby to nevypadalo, že Tě balím)

    OdpovědětVymazat