neděle 3. září 2006

"Nějak se vám klepou ruce,"

poznamenal Socčin nový ředitel a potom spolu šli na cigáro.


Socku přijali do třeťáku na jedno nejmenované státní gymnázium v jednom nejmenovaném menším městě poblíž jednoho nejmenovaného většího města.

Socka zatím zná jen ředitele a dvě sekertářky, ale už se jí tam líbí.
Ředitel je pohledný čtyřicátník, sekretářky sympatické a všichni tam mluví normálně. Od té doby, co jsem poznala ráčkujícího a kdoví co ješté ícího markraběte slezského plus několik dalších profesorů s různými vadami řeči (pojala jsem dokonce podezření, že minimálně vadné r je jednou z podmínek pro navázání pracovního poměru), mezi nimiž figuruje pouze jeden, před kterým bych i dvacet let po maturitě neutekla, prostě k lidem s vadami řeči nemám důvěru. Víte, není to tak, že bych proti nim přímo něco měla, od osmi let už se jim také nesměju a někdy si jejich vady dokonce ani nevšimnu (třeba když jsem před spolužákem předváděla magistrrru Verrroniku a on po mém vystoupení prohlásil, že co ho na té ženské štve nejvíc, je, že ráčkuje výrazněji než on. Ehm.), ale kdybyste zažili několik projevů ředitele, z kterého byste rozuměli jen každé druhé slovo a vzhledem k tomu, že sedíte v první lavici, se po celou dobu museli před slinami létajícími všude kolem nenápadně krýt sešitem, taky byste se při prvním špatně vysloveném písmenu běželi schovat.

Dívala jsem se na stránky Socčiny budoucí školy a jejich skříňky jsou aspoň čtyřikrát větší než naše! A v chemické laboratoři mají mikroskop! A ve fyzikální dokonce i umyvadlo! Jestli zjistím, že mají i víc záchodů, začnu vážně uvažovat, že si dám taky repete...




14 komentářů:

  1. No...

    myslím, že nastal ten správný čas poslat magistře Ploché děkovný dopis. Podepsaný Sockou a orazítkovaný novým ředitelem...;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Porcelain Doll4. 9. 2006 0:51:00



    No, Socka chce vedení poslat pohled s nejmenovaným malým městem. Něco jako: "Srdečný pozdrav z XX posílá Vaše bývalá studentka YY."

    Jsem zvědavá, jestli to pověsí na nástěnku, stejně jako vždycky vyvěšují ty pohledy z Ameriky a tak.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo...

    ...po maturitě bych k tomu přidal kopii přihlášky na Matfyz...

    OdpovědětVymazat


  4. galahad :-D j� se dneska asi strh�m :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lauro,

    klaním se a pýřím, že veselo tu šířím...;-)

    OdpovědětVymazat


  6. galahad Ty si z toho děláš sranda, ale my (co máme z matiky 4/5), jsme vážně přemýšleli, že bychom udělali takovou malou recesi a zkusili ty přijímačky na Matfyz :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Dělám i nedělám...

    ...celý třetí a čtvrtý ročník na střední škole jsem psal písemky z matiky dvakrát - jednou sobě, jednou spolusedící slečně, která na tom s matikou byla asi tak, jak říkáš... Koncem čtvrťáku se matikářka pídila po tom, co kdo bude dělat po maturitě... Zeptala se i slečny - ta s naprosto ledovým klidem odpověděla, že zkusí matfyz. Tehdy jsem poprvé viděl naší matikářku blednout... Nepřeju nikomu nic zlýho, ale Plochý by takový zděšení mohlo udělat dobře!

    ...a když ne jí, tak alespoň ostatním přítomným...

    OdpovědětVymazat


  8. Já si taky někde budu muset dodělat tu maturitu, takže se tam třeba potkáme...

    Mimochodem, já nebyl připuštěn kvůli "profesorce" - hádej - s vadou řeči!
    "Vy fte velfí inteligenti, vy fi myflíte, že uf fte pobuaui ffechnu mouduoft fvěta!"
    A o prskání nemluvě, ještě, že nás bylo jen 14, takže jsme si mohli posedat do zadních lavic.

    OdpovědětVymazat
  9. Porcelain Doll5. 9. 2006 15:03:00



    My humáči vždycky, když se profesoři trapně ptají, kam chceme jít na VŠ, odpovídáme, že na matfyz.

    Anebo když se ujišťují, že si to nikdo nerozmyslel, a nikdo nebude maturovat z fyziky nebo matiky, tak plánuju, že se jednou přihlásím a vydržím se u toho aspoň prvních pět sekund nesmát.

    Jinak Socka chce příští rok dělat na náš gympl znova přijímačky, aby vedení trochu vyděsila, a pak k nám samozřejmě nejít.

    Ben: Takže teorie o vadě řeči potvrzena z několika zdrojů. A pak že ze mě nic nebude!

    OdpovědětVymazat
  10. Hmmm...

    já na střední vyděsil naší krásnou 26-letou češtinářku - výchovnou poradkyni. Nějak se rozebírala naše pomaturitní budoucnost, dotyčná profesorka prohlásila, že u mě se tak nějak počítá s přihláškou na vysokou školu... Já na to hrdě prohlásil, že vejšká počká až jak dopadne má kariéra u Cizinecký Legie...
    Nicméně paní profesorka zachovala duchapřítomnost, pokrčila rameny a jen tiše hlesla: "...svého druhu taky škola..."

    OdpovědětVymazat


  11. Vážně, asi je to tak! Mohla by z tebe být třebá...logopedka. Kde bys tyhlencty mrchy mohla rovnou polepšovat, případně eliminovat...ale nebudu morbidní.

    Mimochodem, tahlemfta miuá dáma mě nakonef bude i f tý těftiny fkoufet u matuy, cof je puěknej pvůfeu.

    OdpovědětVymazat
  12. Porcelain Doll10. 9. 2006 20:43:00



    Mvuvu naše pana fediteve bych napvavila mive váda - samopavem.

    OdpovědětVymazat
  13. Aue famopau je duahej...

    ...ftafí ňákej veuevnej kuafek... Tveba uefenáfká tvubka...

    OdpovědětVymazat