úterý 25. dubna 2006

FIQ TIQ

[fikve tykve]
Zatímco se v pondělí noví ptáčci potili při lapání do pasti v podobě písemného zkoušení z naší mateřštiny a IQ testu, my, staří, unavení, apatyčtí orlové, jsme z míst výše postavených dostali za úkol zvyšovat si naše finanční IQ na semináři finanční inteligence. Markrabě slezský* pokouší své štěstí, řekla bych. Aby se náhodou někdo nevzdělal natolik, aby nepřišel na to, že s naší školou je to jako s naším automatem na kávu – vhodíme do něj stejně vysokou částku, ale záleží na štěstí a náhodě, jestli dostaneme poloprázdný anebo přetékající kelímek.

Pán, jež by tímto nelehkým úkolem pověřen, byl velký. Hodně. A to neříkám proto, že pro mě je velký každý chlap, který má víc jak metr sedmdesát. Tenhle měl aspoň metr devadesát pět a sto deset kilo. A kšandy se stejným vzorem jako na kravatě. Zajímalo by mě, jestli má podobných kousků víc a kde se to dá sehnat.

Pán se snažil, aby se jeho tělesné velikosti vyrovnala i velikost jeho ega. Když nám prozradil své jméno, neopomněl nám také sdělit, že má několik titulů, ale používá jen "inženýr", protože M.B.A., nebo M.A.B, nebo N.B.A., nebo N.H.L, nebo jak to bylo, je titul americký a v naší rodné hroudě ne příliš známý (což dosvědčuje i fakt, že si ho nepamatuju). A "magistr" nepoužívá, protože je to moc dlouhé. Nevím, ať počítám, jak počítám... "m-a-g-i-s-t-r", "i-n-ž-e-n-ý-r". Ale já mám momentálně z matiky čtyřku, tak si to radši přepočítejte.
Víte, já vážně proti lidem s několika tituly nic nemám (pokud mě zrovna neučí fyziku a nechápou, že když chápou oni, nemusím chápat já), ale ten pán se sice nacházel ve společnosti, kde titul neměl nikdo, ale přece jenom si mohl při nacvičování doma před zrcadlem dát větší práci a vymyslet si nějakou fikanější kličku, přes kterou by nám sdělil, že je inženýr, magistr a ještě hraje hokej v NHL.
A pak, když nám vyprávěl, že "když dokončil vysokou školu... tedy tu první vysokou školu...", tak jsme se na sebe se Sockou jen podívaly a věděly jsme, že je to známý markraběte.

Seminář finanční inteligence trval pět vyučovacích hodin. Po každé přestávce nás pán pochválil, že jsme přišli včas. Kolik vysokých škol potřeboval on, aby se naučil hodiny?
V semináři finanční inteligence bylo řečeno mnoho věcí, které jsme ještě nevěděli. Asi pětina. Zbytek byl normální selský rozum obalený odbornými termíny, které měly za úkol nás zmást a přesvědčit, že vlastně nic nevíme.
Na semináři se nacházely dvě humanitní třídy, mezi kterými jen těžko budete hledat budoucí ekonomy a bankéře. A z nás, humáčů, seminář vysával energii. Během první hodiny jsme se ještě soustředili, i když s očekáváním, že raději nic očekávat nemáme. Během druhé hodiny začali odpadávat první lidé, já se skupinkou dalších jsme ještě byli schopni nasadit masku zdvořilého zájmu. Po druhé hodině se kamarádka na záchodě pozvracela a odešla domů. Třetí hodinu už spadla i "já poslouchám" maska. Vysoká se začala chovat jako kráva, Rebelka bez píčiny jí zdárně sekundovala a já se styděla. Čtvrtou hodinu už jsme jen sledovali čas. Pátou hodinu nám pán dal napsat test, z něhož nám několik pojmů vysvětlil až po odevzdání. Nejdřív říkal něco o tom, že test je jen orientační a pak něco o známce na vysvědčení. Doufám, že to bude tohle (asi šestý odstavec odspoda, je to dlouhý, já vim), fakt že jo.

Jako ne že bych si nevážila možnosti rozšíření obzorů. Ale ne, když to platim :) Teda já to v podstatě neplatim, ale chápete, že ano...
Abych to vysvětlila: kolikrát během školního roku, co roku, týdne, slyším či vyslovím větu, která záčíná: "Na co (do prdele) platim to školný, když..."
... když se jazyky učím v páchnoucí chemické laboratoři
... když mi trvá deset minut, než se dostanu ke skříňce, protože metr a půl široká chodba je ucpaná dvěma třídami
... když sedím v lavici v kabátě, protože je leden a po třetí hodině se přestalo topit a dámy z vytopené kanceláře nám řekly, že jestli nám je zima, máme povolení vzít si boty

etc.

A teď to jsou mravenci. Naše třída je v přízemí, v naší třídě je zeď a v naší zdi je díra. A dírou dovnitř lezou mravenci. Stahují se k odpadkovému koši, kde ukradnou zbytky a zase lezou pryč. A to vydrží dělat celý den. Mravenci nemají zaplacené školné. Mravenci nejsou přezutí. Mravenci nemají povolení k opuštění školní budovy. A nic se neděje. Tak co je tohle za bordel?



* ředitel
titul markrabě bývá většinou spojován s přívlastkem "moravský", jelikož se však náš ústav nachází na místě pojmenovaném po Slezsku, zvolila jsem titul markrabě slezský.

23 komentářů:



  1. Jo, tak takový týpci mě taky dokážou zbavit veškerý energie. Moje nenávist k vynášení titulů do nebe je dost známá. ani inženýra, ani magistra nedá u nás moc práce získat. A propos M.B.A. je taková horší VOŠka... Jinak taky zmrdí přípravka :-) Týpek vypadá na dost vyvinutý exemplář :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Porcelain Doll25. 4. 2006 21:10:00



    Děkuju za vysvětlení. Já tušila, že to nebude tak elitní jako NHL:)

    Popravdě, znám i vyvinutější exempláře. A tenhle nám naznačil, že je king, během pěti hodin jen dvakrát, takže ho ještě řadím do kategorie "celkem snesitelní".

    OdpovědětVymazat
  3. mravenci

    možná, že právě od těch mravenců se můžes ve vaší škole naučit nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat


  4. A víš proč mravenci nejsou přezutí? Protože chodí bosky. Takže až budeš chodit bosky i ty, nemůže ti nikdo vyčítat, že se nepřezouváš :o)

    OdpovědětVymazat


  5. ale chybí ti tam ta hvězdička u "Markrabě slezský*" :) hvězdička obvykle odkazuje na další vysvětlení pod textem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Porcelain Doll26. 4. 2006 11:13:00



    zvědavec: Myslíš vybírání odpadkových košů, nebo pracovitost? Pravda, mravenci a školník jsou jedni z mála, u koho tuhle vlastnost můžeš najít.

    ave: Jenže mravenci chodí bosky i venku a pak tu špínu tahají dovnitř. Tak ať mravenci buď zaplatí poku jako my (20 Kč za každou nepřezutou končetinu), anebo ať si nožičky před vstupem odloží.

    e*v: Teď jsem si toho všimla:)
    He, a na co odkazuje tvoje hvězdička?;)

    OdpovědětVymazat


  7. zkus si to zadat do googlu. jsem nevyhledateln� :) (ale proto to teda nem�m :)

    OdpovědětVymazat
  8. Porcelain Doll26. 4. 2006 15:47:00



    Spíš nevygooglitelná;)

    OdpovědětVymazat


  9. Děláš si prdel? Pokutu za nepřezutí? Není to protizákonný???

    OdpovědětVymazat
  10. king

    Jo, to má máma v práci takovýho, co si stěžuje na sousedy, ptže nemůže v klidu sledovat křesťanský magazín a když přijel o deset minut later do práce, podla stížnost na DPMB...:D

    OdpovědětVymazat
  11. Porcelain Doll26. 4. 2006 18:43:00



    Ale no tak, Lauro, nějak si ten chudák ředitel na filtr do bazénu přece vydělat musí, ne? ;)

    OdpovědětVymazat


  12. A kolik už má v kasičce ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Porcelain Doll27. 4. 2006 19:24:00



    No, když přišel na kontrolu bačkůrek nasposledy, u nás ve třídě našel tří hříšníky, kterí na každou nožku zaplatili 20 Kč. Budeme-li předpokládat, že tři hříšníky s oběma nohama našel v každé třídě, znamená to 60*14, což je 840 Kč.

    OdpovědětVymazat
  14. Panenko,

    můžeš mi říct, co by se stalo, kdybys mu těch 40,- korun nedala?

    OdpovědětVymazat
  15. Porcelain Doll28. 4. 2006 18:35:00

    galahade,

    tak to nevím, páč mě ještě nikdy nepřezutou nechytil.

    Ale pravděpodobně by mi počítal úroky za kždý den nezaplacení pokuty.

    OdpovědětVymazat
  16. Aha...

    ...a potom co? Žaloval by tě? Nevim, jestli jsem tupej já nebo on, ale mě tohle opatření přijde kapku mimo rámec pravomocí průměrnýho ředitele střední školy, tim pádem třeskutě nevymahatelný...

    OdpovědětVymazat
  17. Porcelain Doll30. 4. 2006 14:48:00



    Nevím, nemůže to být v rámci vnitřních pravidel školy?

    Asi by mě nežaloval, ale pamatoval by si mě jako problémového studenta a při příštím morálním nepřezutém poklesku by přišlo na jeho oblíbenou větu: "A kdy... tak by se taky mohlo stát, že s vámi příští rok nepodepíšu smlouvu."

    OdpovědětVymazat
  18. Interní pravidla školy ...

    ... by to bejt mohly, ale jde o to, jestli ty interní pravidla školy nejsou nad rámec interních pravidel státu... Ačkoliv nejsem právník, v tomhle případě mi přijde, že pan šeditel kapku přestřelil...

    OdpovědětVymazat
  19. Porcelain Doll30. 4. 2006 16:06:00



    Víš, my máme víc interních pravidel školy, co jsou nad rámec interních pravidel státu. A zrovna pokuty za nepřezouvání se jsou jedny z těch, která by nám měla vadit o něco míň.
    Mimochodem, kvůli jednomu internímu pravidlu si teď říďu vyhmátnul finančák ;)

    Jo, a v tom předposledním příspěvku samozřejmě mělo být "NEmorální", asi jsem se lekla, že dva zápory by daly klad:)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrá tedy...

    ...přeci jen o tvé škole vím o něco méně než ty;o) A copak říďa řeší s finančákem...? Jestli to nejni tajmeství teda...?

    OdpovědětVymazat
  21. Porcelain Doll1. 5. 2006 18:01:00



    No, my asi taky známe jen zlomek toho tajemství a ten zlomek vyznívá tak, že bychom spíš měli nadávat na finanční úřad našeho města než na ředitele. Ale přece jenom jsem poučena z let minulých, takže víš jak... ;) Každopádně ani ten zlomek bych takhle veřejně nepitvala.

    OdpovědětVymazat
  22. FAQ

    Dozvěděli jste se, jestli se z vybraných pokut za nepřezuté nóžičky musí platit daň? :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Porcelain Doll7. 5. 2006 20:21:00



    že bych říďu dostala na daňový úniky? Protože on daň z nohy určitě neplatí!

    OdpovědětVymazat