čtvrtek 2. dubna 2020

Trikolóra na březen 2020


Ještě pozitivnější posun – chybí Trikolóra na únor!

Smart box od O2: Pamatujete si, jak jsem něco jako pochválila O2? No, tak někdy na začátku roku mi přišla sms, že končí technická podpora mého starého modemu a zda mám zájem o nový. Odpověděla jsem, že ano, takže si mě zařadili na seznam, na kterém jsem se dostala na řadu o tři měsíce později, tedy minulý týden. Operátorce jsem z části proto, že zřejmě taky pracovala z domu, a z části proto, že jsem v tomto ohledu úplně mimo, rozuměla zhruba polovinu obsahu jejího monologu. Pochopila jsem, že mi za 99,-/měsíčně po dobu 48 měsíců pošlou super chytrý modem, který kromě toho, že umí dělat internety, umí dělat taky televizi a chytrou domácnost, jako že za mě asi bude zhasínat a smskou mě informovat, že Balů se poblil v zádveří, tak abych dveře otevřela jen napůl. Sdělila jsem jí, že nemám ani televizi, ani chytrou domácnost. „A jak se díváte na televizi?“ – „No, já se na televizi právě nedívám.“ – „Aha. A telefon?“ – „Telefon mám na firmu.“ – „Aha. Takže na tuhle adresu to můžu poslat?“ O dva dny později mi modem skutečně přišel. Kupodivu bylo na instalaci nejsložitější odmontovat na deseti centimetrech, o které zvládnu sama posunout gauč, datovou zásuvku (přimontovat zpět už se mi ji nepovedlo). Takže jsem zapojila internet, ignorovala nastavení času a počasí na smart boxu i výzvu ke stažení aplikace Chytrá domácnost a zjistila jsem, že ta bedna je velká jak kráva, takže když ji dám za gauč, kde mám datovou zásuvku, nepřisunu ho už tak blízko ke stěně, abych mohla zavřít dveře do obýváku. Googlením jsem se ujistila, že smart box je krabička za pět tisíc, z jejíchž tří funkcí potřebuju jenom jednu, a že to je tak velký, protože to má působit jako designová elektronika. Do domácnosti, kde nejnovější hi-tech výkřik představuje prodlužovačka. Když mi přišla výzva k ohodnocení služeb, trochu jsem se neudržela:



Pravděpodobně bych přešla tu stovku měsíčně i fakt, že mi vnutili něco, co vlastně nepotřebuju, i když věděli, že to nepotřebuju, ale nedokázala jsem přijmout, že už nikdy nezavřu dveře do obýváku. Takže jsem den na to volala O2, vysvětlila jsem jim svou situaci s gaučem a chtěla po nich, aby mi nabídli něco, co dělá jenom internety. Samozřejmě, že takovou věc v nabídce měli, jenže jenom za 49,-/měsíčně. „A můžu se zeptat, proč ten smart box nechcete? Jak třeba máte řešenou televizi?“ zeptala se mě i tato operátorka. „Já nemám televizi.“ – „Ale to nemusíte mít televizi od nás, ale ten smart box…“ – „Já vůbec nemám televizi.“ – „A telefon?“ – „Firemní.“ – „Dobře. Posílám vám… ehm, takovou krabičku, tu jenom zapojíte jedním kabelem do zásuvky.“ No to jsem zvědavá. Vzhledem k tomu, že už u smart boxu jsem si ověřila, že když vyměním modem, přestane mi fungovat VPN, očekávejte pokračování v Trikolóře na duben.

Nejbližší pobočka O2, kam jsem mohla jít smart box vrátit, je… v Šantovce: Jak jsem zmiňovala, Šantovka má přibližně sto patnáct vchodů. Plánovala jsem použít ten nejbližší, to znamená vyjít po asi dvě stě padesát metrů dlouhém mostku, na jehož konci jsem si na automaticky otevíraných dveří kromě cedulky „Dveře mimo provoz, použijte vedlejší“ přečetla ještě cedulku „vstup uzavřen, použijte vchod u McDonald’s“. V O2 jsem si vybrala O2 guru, jehož domácí rouška vypadala nejkvalitněji, a v jednorázových rukavicích před něj štítivě položila krabici se smart boxem. „No… A jak máte třeba řešenou televizi?“ zeptal se O2 guru mezi pátým a osmým skenováním čárového kódu, zatímco mi vlhla rouška. „Jednoduše. Nemám ji.“ – „To nemusíte mít od nás. Víte třeba, že teď přestane fungo-“ – „Já jako nemám tu krabičku, ze které jde televize.“ – „Aha. Tak… to neslyším moc často. A telef-?“ – „Na firmu.“ – „A můžu pro vás ještě něco udělat?“ – „Radši ne.“ - „Tak nashledanou.“
Ano, samozřejmě, že se jsem tam potřebovala čůrat.

Notebooky s porty na myš a klávesnici vlevo: U technologií zůstaneme. Jako uznávám, už vím, že pořídit si kabelovou myš a klávesnici a nedat šanci bezdrátu nebylo prozíravé. Pociťuju to především teď, když obden připojuju klávesnici a myš na střídačku na soukromý notebook v obýváku a na pracovní notebook v kuchyni, kam chodím do práce. Ale jak mě mohlo napadnout, že výrobce notebooků napadne, že bude strašně super dát ty díry doleva, když většina lidí používá myš vpravo, takže při příhodném zamotání obou kabelů je manipulační prostor pro myš dva milimetry a klávesnice zůstává zaseknutá o deset centimetrů dál než obrazovka notebooku.


8 komentářů:

  1. Jeden by skoro rekl, ze je v ty televizni tlacence nejaka konspirace, co? My jsme si pred lety vzali od UPC i telku, protoze to proste tenkrat vyslo super vyhodne a stacilo TV proste nevyuzivat, ten smart box nam lezel v komore. Strih, po mnoha a mnoha letech jsme zkontrolovali cenik a zjistili jsme, ze od desaty zmeny naseho supervyhodnyho tarifu platime i za pronajem toho zaprasenyho boxu v komore. Lidi jako my drzi UPC nad vodou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem rušila UPC, tak jsem taky objevila, že mám balík internet+televize, asi už dneska tarif jenom internet neexistuje.
      Jinak tenhle smrt box byl na splátky po dobu 48 měsíců, a když jsem se ptala, co po těch 48 měsících (očekávala jsem, že zdražení), tak "to už bude jenom můj!" Skvělý. Navíc jsem pak pochopila, že pokud bych od nich odešla dřív než po 48 měsících, budu muset cenu modemu doplatit.

      Jsem ráda, že nemusím řešit ten telefon, protože já těm věcem fakt vůbec nerozumím a obvykle nechápu, co mi nabízí, takže dneska už bych platila tak litr za dvě protelefonované hodiny měsíčně, deset sms a čtvrtinu prosurfovaných dat ze 2 GB. Jak si dnešní děcka neumí představit dva metry, tak já si neumím představit 2 giga, takže mi to musí převést na filmy, čímž jsem jednou odrovnala operátora T-Mobilu.

      Vymazat
    2. No ale právě, že si u UPC můžeš udělat i vlastní balíček bez prokleté bedny Edny, ale nepíše se to hned na první stránce:) Pokud nejsi vyloženě gamer, tak většinou stejně mrzký tarif bohatě postačí.

      Vymazat
    3. Tak to už si, přiznám se, nepamatuju, jenom to, že jsem do toho účtu na UPC moc nelezla a pak jsem tam objevila i tu bednu, ale na druhou stranu to pořád vycházelo jako ten nejlevnější tarif od nich...
      Já jsem u nich právě byla jinak, co se netu týče, spokojená, akorát tady nemají pokrytí.

      Vymazat
  2. Nám přišel SmartBox od O2 předevčírem. Po menším (většíím) zmatkování s pevnou linkou, protože v návodu bylo připojení do jiné zdířky, jsme velice spokojeni. Zrychlilo nám to internet celkem o dost. Zásilka nám přistála na tole po telefonátu od nějaké chlápka sstylem: Váš starý modem již nevyhovuje potřebám...etcetc. Trnula jsem že jsem se nechala nachytat jak malá holka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máte aspoň tu televizi, tak je to asi dobrý, ale jinak myslím, že net by zrychlil právě i ten novější, ale obyčejnější modem, co dělá jenom ty internety.
      (Já jsem ho ještě neinstalovala, protože pracuju z dobu, a když to udělám, přestane mi fungovat dálkový přístup:)).

      Vymazat
    2. *a o půlku levnější ještě teda.

      Vymazat
  3. Nevím, možná. Otázkou je, zda ten o půlku levnější jsme neměli předtím. Naše domácnost je dost rozvětvena. Visíme na wifi pořád tři lidé, když přijdou návštěvy tak i osm lidí surfuje. Máme ještě pevnou a TV. Zlepšení je očividné. Ono totiž to mělo ještě předehru dávnou, kdy nám na střídačku volali různí lidé že nám zrychlí internet. nakonec jsme se nechali ukecat a teprve na prodejně sse zjiti že zrovna nám to nejde jelikož zrovn av našem baráku není zavedena rychlost 50 mb ale jen 20 a jiné to ani nebude :-) tak jsme odešli s dlouhým nosem a ještě asi tři měsíce nám volali zda nechcem zrychlit internnet.

    OdpovědětVymazat