Normálně sem nepravidelně vkládám
intelektuální knižní okénka Nápady zpruzeného čtenáře, jelikož však minulý rok
v září padl za oběť jednomu z mých záchvatů vzteku notebook (což byl
jeden z mých lepších nápadů loňského roku, protože ten notebook byl fakt
od začátku děsný pičus) a to takovým způsobem, že z disku nešlo dostat ani
písmenko, takže jsem přišla o excelovou tabulku se seznamem přečtené a
nedočtené literatury, a se sžíravou kritikou na Goodreads jsem začala teprve
v půlce roku, pamatuju si houby, co jsem četla a co jsem si o tom myslela,
zato si ale pamatuju, co jsem kde sežrala.
Nemůžu říct, že bych měla
zvláštní slabost pro jídlo, o čemž svědčí i fakt, že několikrát do týdne se
chodím stravovat do blízké školní jídelny a uvařit si jídlo do práce doma mě
přinutí jenom případy, kdy je jako první varianta obědu jáhlová kaše
s kakaem a druhá zavináče s rohlíkem. Popřípadě hanácká paella, která
dokonce vyústila v drobný konflikt s vedením školní jídelny, který mi
ovšem vysloužil další ostruhy u kolegů (něco mezi respektem a názorem, že jsem
opravdu úplná kráva, která prudí kvůli hnidám). Ne že bych ve školní jídelně
místní praktické školy očekávala španělskou paellu. Ale prostě jsem myslela, že
to bude takové české rizoto, které bude žluté. No tak ne. Byla to těstovinová
rýže se stopovým množstvím kuřecího masa a velkým množstvím kari. A bylo to
studené. Když jsem šla takřka netknutý talíř vrátit, než si půjdu koupit pizzu,
předvedla jsem u okénka lekci asertivity:
„Prosím vás, kde jste vzali
tenhle recept na paellu?“ Samozřejmě vysloveno [paela], aby mi rozuměli,
v Kauflandu vám taky neprodají [chamón], jenom [jamón]. „Paella je
španělské jídlo s rýží, do kterého se mimo jiné dává šafrán, rozhodně tam
nepatří kari, ale především je teplé.“
„Takhle to tady děláme dlouho. A
máme dvě varianty, teplou a studenou.“
„Aha. A proč do toho jídelníčku
nenapíšete rovnou, že je to těstovinový salát s kari, abych si ho nedávala?“
Jelikož jsem hodlala bojovat za
své právo i právo ostatních na pravdivé informace na jídelním lístku (víte
například, co je to „italské guláš“?), neváhala jsem napsat mail vedení školní
jídelny. Přišla mi odpověď bez gramatických chyb a s interpunkcí na
patřičných místech, že kari tam určitě nebylo, protože používají směs asijského
koření, ale že na můj popud už budou paellu dělat jenom v teplé variantě.
Komu teď asi flušou do zavináčů, co.
Nemám ani slabost pro nazi
kavárny, kde vám do kafe odmítnou dát smetanu, protože kafe proste piju tak,
jak mi zrovna chutná. Ale nicméně z rozpustnýho kafe se mi navaluje a flat
white fakt není, když do silnýho pressa nalejete hodně mlíka a takový flat
white byste si měli strčit tam, kam školní jídelna studenou paellu, tj. někam
jinam než na lístek.
Mám ale slabost pro Sudety. Pro
ty chudý. Kde se tato slabost vzala, je stejná záhada, jako kde se ve mně vzala
fascinace vším židovským (proboha, vtipy o předkožkách jindy, jo?). Nemám
žádného předka v Osvětimi, ani zabranou sudeťáckou chajdu (mí prarodiče
jsou sudetská naplavenina, ale normálně tam bydleli v paneláku a pak si
postavili okál). Asi aby se ve mně mělo co mlátit a mohlo se u mě střídat
holocaustové a sudetsko-německé období a dle situace bych mohla pořádat výlety
po vypálených synagogách a pomníkách sudetsko-českého přátelství.
Tady by měla být sociologická vsuvka o rázovitosti Sudetenlandu,
kterou jsem vynechala.
Sudety pamatuju jako malá,
protože jsem se učila v Jeseníkách lyžovat. Vzpomínám si, jak na mě cesta
na Červenohorské sedlo působila v porovnání s cestou ze Salónu
republiky do Orlických hor, kde naše chalupa byla ta poslední na těch
„správných“ hranicích Sudet. Omlácený baráky, silnice jak D1 v roce 2019 a
pocit zmaru. Ještě několik let zpátky byl fyzicky znát přechod mezi Sudety a
Nesudety a městští liberálové si mysleli, že v Sudetech je normální množit
se mezi sebou a mít tři ruce.
Když jedu na Červenohorské sedlo
dneska, připadá na jeden rozpadající se barák deset opravených, je vidět
umírněný turistický ruch, co do kraje lije peníze, ale pořád z něj nedělá
prostor pro špindlovskou promenádu s Evianem v ruce, mizí ponurá
atmosféra místa, na kterém vlastně nikomu moc nezáleží.
Pravděpodobně proto, že mám
představu, že tohle mohli vybudovat jenom ti nejvytrvalejší lidi, co to tam
nevzdali a nešli buď na pracák nebo do vnitrozemí, jim prostě musím fandit.
Takže jsem zaujatá a ve svém žebříčku gastrohodnocení mám speciální kategorii
„Na Sudety dobrý“.
(Jestli se naučím zacházet s instragramem
a dělat hashtagy, mohla by ze mě být influencerka, a jim by to hrozně pomohlo.
Nebo zničilo.)
Kategorie „Na Sudety dobrý“
vznikla v kavárně v opraveném areálu lázní Velké Losiny, které jsem
udělila tři body z pěti, protože jsem byla překvapená, že neměli jenom
turka a vídeň. Kromě teze incestních sudetských vztahů a nadprůměrného množství
končetin jsem tedy posléze musela korigovat i mínění, že Sudety jsou ta oblast
České republiky, díky kterým se drží na trhu Jihlavanka, a to když Sporty Spice
jako možný cíl výletu navrhla kavárnu Pikola v Šumperku. Z Města, kde
zavraždili posledního Přemyslovce a nemůžete si tam dojít ani na vlastní
záchod, abyste nedošli do kavárny, pojedeme na kafe někam do Sudet, ne asi.
Dobře, v přemyslovských poměrech by to byly tři hvězdičky z pěti, ale
jsme v kategorii „Na Sudety dobrý“. U každého stolu karafa s vodou, jednoduchý
interiér bez „Provence, pičo“, zatím bez hipsterů (ten, co hraje v promo
videu na jejich stránkách, bude asi z Olomouce). Jediná kavárna otevřená v
Šumperku i v neděli. Presso a zákusek dobrý. Flat white spíš průměr, ale…
moment, řekla jsem flat white v Sudetech?! Čtyři z pěti.
Cestou z hor s aktivním důchodcem po bypassu jsme se stavili na obědě v odzkoušeném Losínu. Tam
jsem byla poprvé s Baličkou cigaret, kdy nás do náruče tamní svíčkové a
kachny vehnala sousední restaurace U Mrázků, kde nám obsluha neodpověděla na
pozdrav, následně nás deset minut ignorovala, a když už to vypadalo nadějně, že
si budeme moct objednat smažák a hranolky za stopade, servírka se s jídelními
lístky v ruce stočila od našeho stolu k zahraničním hostům, kteří přišli
po nás, což byla s její znalostí angličtiny a němčiny celkem odvaha. Za
normálních okolností bychom jí asi pomohly, ale holt to západoněmecký dýško si
musíš zasloužit, když se blbá, takže jsme chvíli pozorovaly její trápení a pak
jsme se zvedly do Losínu.
Po králíkovi s kaší jsem si
objednala presso. Řekla jsem jenom „presso“, protože jasně, že v Sudetech
dělaj jenom lungo, ne? Aha. Blbý na tom jenom je, že jsem fakt chtěla lungo. Pět
z pěti.
Včera jsme se s aktivním důchodcem
a rodinnou delegací ze strany, která byla rozvedena, nevešli do restaurace Arte
v centru, které, kdyby nebyla v Sudetech, bych ubrala hvězdičku za
to, že nad čtvrtinou stolů na zahrádce nemá slunečníky, a do té čtvrtiny se
vešel ten poslední volný, takže jsme po jednom intermezzu, ke kterému se dostanu,
skončili v sudetských Benátkách u rybníku, kterým se říká taky Šenkes nebo
Schenkhoftaich a navíc sídlí na ulici Lidická, takže co víc si já můžu přát,
abych dala pět z pěti. Možná to, abych tam jednou nebyla autem a mohla
využít i alkoholického nápojového lístku.
Teď k tomu intermezzu, které
předcházelo. Do restaurace u Jirsáka chodíme od doby, kdy na místě dnešní
zahrádky stávala latrína pro hosty a dělali tam kuře s broskví. Děda
tvrdí, že se to tam tak dlouho drží proto, že tam kolem jezdívaly povozy. Ještě
v roce devadesát tři. Kvalita se měnila s kuchaři, nicméně jeden čas
tam mívali vepřovou panenku v parmské šunce se švestkovou omáčku, kterou
nic na žádnou světovou stranu od Sudet nedokázalo překonat.
Včera se to ovšem vymklo veškeré
sudetské škále. Když jsme přišli, míjeli jsme se se servírkou na schodech na
zahrádku nad řekou. Nemusela se jako otáčet hned, ale jídelní lístky jsme si z vedlejšího
stolu taky nemuseli brát sami. Z první strany jsme zjistili, že lístky
obsahují jen menu na 1.5. – 12.5., takže jsme lístky vrátili na místo s tím,
že budou neaktuální.
„Už víte, co si dáte?“ přišla se
zeptat slečna servírka.
„Asi ne, když jsme ještě
nedostali jídelní lístky.“
„Ale ty jsou přece tady!“
„Tam máte datum do 12.5.“
„Ale to samozřejmě platí, jinak
bychom to tady neměli.“
„Já bych si dal nějakou rybu,“
řekl děda.
„Rybu nemáme,“ kontrovala servírka,
„ale máme vepřové výpečky, jenom tam nejsou napsaný.“
Při pročítání lístku, do kterého
ve chvíli, kdy se teploty přehouply přes dvacítku, nasadili těžkooděnce a odshora
dolů mu vévodily svíčková, řízky a krkovice a na konci se krčily těstoviny se
smetanovou omáčkou, se mi tepová frekvence přehoupla do patologických hodnot. Slečna
servírka a Jirsák se netrefily do dne, kdy jsem chtěla být asertivní.
Zavelela jsem k ústupu a
míjejíc ji na schodech jsem se nechala slyšet: „To je moc i na Sudety.“
„Na shledanou,“ odpověděla
vesele.
No vida... píšu si.
OdpovědětVymazatLoni v říjnu jsme v Šumperku s kamarádem nějak nemohli zakopnout o hospodu, kde by mi udělali něco mrtvýho mastnýho s knedlíčkem, zelíčkem a plzničkou (aby knedlíčky neškrábaly v krku)
...ne, že bychom v tom hledání teda byli nějak zbytečně důkladný - doťapali jsme od Vlastivědnýho muzea ke Kafe Tuli (alžír chutnal) a zpátky...
No tak letos už budem vědět... :-)
Na Červenohorském sedle v restauračce mají epesní kulajdu a špekový knedlík. Interier sice styl industriální roubenka se závanem Letný, ale jídlo v pořádku...
OdpovědětVymazatže to nemohlo být kari, protože šlo o směs asijského koření, je dost vtipný.
OdpovědětVymazatFakt někdo říká jamón s hláskou j?
To je skoro tak blbý jako pucle.
Jdu číst dál.
Jamón s j neříkám, protože do včerejška do přečtení Ženina článku jsem nezaregistrovala, že nějaký jamón existuje, nicméně pucle říkám už cca třicet let a a až do dneška jsem nezaregistrovala, že se tím kulturně a hitoricky znemožňuju. :-)
VymazatA doufám, že se tenhle komentář zařadí pod Lišku, a ne zas až na konec sám za sebe.
Snad tě neurazí, že v tomhle jedu s tebou :-D
VymazatPucle je normálka, která mi uchama nijak nekroutí...
Jo, pucle je už normálně vžitý.
VymazatMně by ta krkovice nevadila. Jen když v létě v jihočeské Křemži a okolí měli v každé hospodě řízek s bramb.salátem v poledních hicech přes 30 stupňů, to bylo divný. Ale nic mi po něm nebylo. Měli i kachnu a langoše, prostě ujetý.
OdpovědětVymazatgalahad: Tak to jste byli kousek od Arte. A Plzeň bych si v Sudetech nedávala, vypláchnou trubky ;o)
OdpovědětVymazatDalimil: To asi spodní chata, vrchní hotel je interiérem klasickej socík, ale mají výbornou kachnu na černým pivě a borůvkový knedlíky.
Liška, rulila: Já taky říkám pucle, podle mě je to už ustálená výslovnost. A mně ani nevadí, když někdo vyslovuje jamón s j, mně vadí, že abych ho dostala, musím to tak říct já.
Žena: A Arte dobrý?
OdpovědětVymazatJá se tehdá spolehnul na parťáka, protože vyprávěl, že to tam jako trochu zná... Z čehož se ale nakonec vyklubalo, že 3 roky zpátky byl s rodinou na dovče někde snad ve Velkejch Losinách(?) a 20 let zpátky chodil do školy v Litomyšli... Což je sice oboje v zásadě za rohem, ale o hospodách v Šumperku to moc neřekne :-D
...a pivo bys tedy doporučila jaký, influencerko?
Arte dobrý, jenom nesmíš chytit ten poslední stůl bez slunečníku.
VymazatLitomyšl a Losiny jsou za rohem asi tak v abecedě:D
Tam bych na tvým místě s pražským přízvukem neriskovala nic jinýho než Šeráka nebo Radka dvanáctku:o)
...od Šumperka právě ani v tý abecedě ne... :-D
VymazatRadek je dobrej, Radka mam rád. I když mi loni trochu ublížil. Nijak moc jsem si ho do hlavy nenalil, ale druhej den cestou domu jsem zhruba mezi Mohelnicí a Svitavama měl co dělat abych uklidnil rozbouřenej pajšlík...
Ale už jsem mu odpustil :-)
Taky ho mám ráda, možná i víc než Plzeň. Navíc tady u nás, krok od jižních Sudet, si Plzeň nedávám téměř ze zásady, pokud je na výběr co jiného hořkého (rozuměj ne Kozel, Ježek apod.), protože nic než Plzeň pijou pražáci. :-) A poznají se na míle, ty jejich skupinky barevných cyklistů, co vrazej do hospody či kiosku a halasně projevují nadšení nad konečně dosaženou Plzní.
VymazatNo, tak to si vedle nich dávám toho Radika, Bernarda nebo Chotěboř, případně desítku Roštejnskýho máze, taky vařenýho v Chotěboři, nebo něco jinýho z místní produkce menších pivovarů. Kde to neznám, nechávám si od místních poradit něco hořkého a v chuti plného - ještě mě odpověď na takto položený dotaz nezklamala. :-)
Prazdroj beru obvykle spíš jako takovou sázku na jistotu. Ovšem lhal bych, kdybych řekl, že mě nikdy nezklamala.
VymazatV hospodě, do které chodím nejčastěji, obvykle dávám uhříněvskýho Aloise 11°. Odcházívám spokojen.
No a pak Kácov a Únětice... :-)
Píšu si.... Až se tam někdy octnu. :-)
VymazatDo toho Kácova bych se někdy podívat zajel... on prý má ten pivovar krom dobrého piva také krésné okolí.
VymazatJinak ten uhříněvskej pivovar dělá taky překvapivě dobrou osmičku. Ona asi nebude úplně vyhovovat tý plný chuti, nicméně je taková příjemně svěží :-)
Vymazatgalahad, rulisa: Jak říká jeden můj kamarád z Karviný: „Radek desítka, to je pivo mýho dětství.“ Když už degustační jízda, tak přijeďte na Zlosyna z Losin nebo do Melichárku v Horce nebo do Jadrníčku v Náměšti. No a když už jsme u toho, tak Kosíř taky dobrej.
VymazatDíky za tipy.
VymazatU nás třeba Popelín, Horní Dubenky, Kamenice nad Lipou (malý pivovary), v Telči u Trojana nejlíp jedenáctka Na stojáka, občas bývá Summer Ale (nemá tu silnou aleovou ažmoc hořkost) nebo pšeničný, desítka slabá, dvanáctka jak která, jedna je do kysela- plete se mi která).
Zklamal mě Český Rudolec, tam je pitelná v podstatě jen třináctka Grázl a jídlo v pivovaru bída.
Chutnalo mi kdysi i jakýsi šumavský, Dudák, myslím.
Já v práci koukám z okna na pivovar Kolčavka.
VymazatKdyž to rozjížděli, bylo to trochu bolavý. Ale poslední dobou dobrý. Docela oblibuju jejich Mrtvýho Kostelníka - pěkný silný pivo, ale přitom pořád osvěžující. Což z něj ale zároveň dělá docela past na zajíce. Už jsem viděl pár kolegů, co si šušňali, jak se to dobře bumbá, a pak najednou zjistili, že při chůzi zapomínaj střídat nohy...
Příjemná je nakouřená třináctka. Chutná zajímavě a člověk jí unese i když jich omylem vypije o šest víc.
A prej maj dobrou pšeničnou dvanáctku, ale tam nemužu posloužit vlastní zkušeností.
Šmankote, to je tipů, že až zas ěnkdy pojedu za Liškou, tak budem v lihu imrvére a ani to nestihnem všechno obejít. :-))
VymazatAspoň nepodlehneš dojmu, že už to tu máš jako všechno hotový ;-)
VymazatJasně, Bernard 11 nebo Chotěboř, jenže tu tady v Praze nemívají. Radegast někdy lahvový (naposled včera), když nic jinýho nemaj s dobrou cenou. Únětice tu mívaj v některých hospodách v Praze 6, takže cajk, tam se pohybuju.
VymazatKácov zkusím v létě! Jedem tam malovat s kamarádkou někam do lesa s mlejnem nebo mlejna s lesem (kde točej pivo, nevím, jestli vlastní) a do Kácova rozhodně půjdem na výlet! Druhá půlka července.
Moje máma jeden čas U Jirsáka dělala. Z toho,co o podniku vím,bych tam ani nejedla,ani nespala..... Ivča
OdpovědětVymazatIvča: Kdy přibližně? Ne že bych to chtěla zpochybňovat, jenom jestli si mám zkazit vzpomínku na tu vepřovou panenku.
VymazatŠest let, možná už i víc.. ?:-) Ivča
VymazatV Zidech a Sudetech mame stejnou obsesi. A dokonce mame stejnou asijskou kari paellu v jidelne! I kdyz na zacatku zminky o te vasi hanacke jsem na okamzik zadoufala, ze v ni budou utopeny taky tvaruzky - neco jako obskurni cesky sushi s uherakem.
OdpovědětVymazatJakože srolovaný kolečko salámu?
VymazatNene, normálně uherák v kuse na podlouhlý kvádry. Stejně jako třeba ředkev, nebo jiná sushi plňka. A když nemáš wasabi, tak můžeš asi klidně namáčet do kečupu;) Podobnej bizár jako Bačova pizza na Slovensku (s bryndzou a slaninou)
Vymazatpsice: Dík za inspiraci! Předpokládám ale, že do ostrého kečupu? Jinak zrovna hanácká, někdy také nazývaná olomoucká nebo loštická, pizza (tvarůžky a slanina) je standard.
VymazatHele ale Bačovka by mě asi neurazila :-) Ani ta hanácká...
VymazatJste mi čím dál sympatičtější.
OdpovědětVymazatMilan
Milane, děkuji, ale kdybyste věděl...!
VymazatKdysi dávno jsem nesmírně miloval jednu dívku ze Šumperka. Je to více než 50 let. Dodnes si přesně pamatuji její jméno a tehdejší příjmení a adresu. Její tvář a barvu hlasu si už ale nevybavím, snad jen ty dlouhé vlasy. To nám bylo cca 11 let a zamilovali jsme se na dětském letním táboře.
VymazatMilan