sobota 27. října 2007

Páka vs. držátko

Špatní lidé vs. dobří lidé

Blognutí s více jak týdenním zpožděním, protože – jak už Mathilda napsala Danae jako výmluvu na čtrnáct dní zpožděný mail – chtěla bych poznat toho, kdo mi říkal, že na vejšce se budu učit jenom na zkoušky. Protože na jeho školu bych chtěla jít, až mě z téhle vyhodí.

Minulou středu se konal první sraz dvouoborové španělštiny, na který se nás sice dostavila asi třetina, ale i tak se mi potvrdilo, co už dávno vím – že mám strašně blbej odhad na lidi, tudíž bych ho neměla používat. Když něco neumím, tak to nedělám, že ano.
Všichni, kdo se mi zdáli nesympatičtí, byli milí, a každý, kdo se mi zdál blbý, byl chytrý.
Všichni v životě přečtli víc než tři knihy (a dokonce ani nebyly na seznamu povinné četby) a hodlají v tom i pokračovat. Skoro všichni mají rádi pivo, víno nebo tequilu (v Patnáctce mají každou středu tequilu za pětadvacet: "Je to v prdeli," pomyslela jsem si.) a ti, co ne, se ostatním neposmívají.
V rámci vzájemného představování jsme se s Pruhovanou shodly, že je slušnost také říct, z jaké strany dotyčný loupe banán – tedy jestli ze správné, nebo ze špatné. (Uvědomuju si, že je tohle velmi laciné téma k blogování – lacinější než případ zvednutého prkýnka (nevadí mi), ale zase méně laciné, než se nechat vyhledávat pod slovním spojením "sex s koněm" (což jsem jednou neprozřetelně uvedla, když jsem řešila, že mnoho lidí se nemůže shodnout, jestli sex s koněm měla Kateřina Veliká nebo Marie Terezie)). Abyste věděli, ten jediný možný a správný způsob loupání banánu je od špičky (takže nechápu, proč to půlka lidí dělá naopak). Špičku banánu oddělíte (nejlepší je v takovém případě použít nožík k odkrojení, ale špíčku lze oddělit i nehtem) a následně banán hezky symetricky oloupete. Že do špičky banánu dávají tropičtí pavouci jed, je hoax, který určitě vymysleli komunisti, aby na banány neměli lidi chuť. Šťopka banánu má funkci držátka. V opačném případě – tedy loupete-li banán ze špatné strany, od stopky, kterou používáte jako páku – držátko utrhnete a banán tak považuji za rozbitý. Je to stejné jako hrneček bez ucha (půllitr nemusí mít ucho, ale mám ho tam radši). Utržené držátko nejen, že pak činí banán nesymetrickým a neestetickým, ale svým bimbáním také špiní ruku. Nehledě na to, že pokud je banán zralejší, často se při tomto nevhodném způsobu loupaní rozmačká. A nemůžu si odpustit náznak jedné dosud neprověřené teorie – myslím, že to ten banán i bolí.
Špatný způsob loupání banánu toleruji pouze starším generacím. Ale my mladí, co jíme banány odmalička... no tak!

Jako všude na světě, i na našem oboru loupe půlka lidí banán špatně. Nejvíc nás ovšem dostala Kudrnatá z hotelovky, která vedle toho, že banány nejí, tak nás poučila, že oficiálně správně se banán loupe způsobem preparovacím – slupka se podélně nařízne a banán se z ní vyjme. Asi něco jako císařskej řez.

Domů jsem se nějak dostala a v obýváku se připojila k Dredovi pokuřujícímu vodní dýmku. Když jsem se ho ráno ptala, co jsem mu v noci říkala, se zvláštním úsměvem řekl, že "jsem mluvila o Španělsku." Hm. Říkala jsem, že bychom přímo u fakulty neměli mít klub, kde je ve středu tequila za dvacet pět. Obzvlášť, když ve čtvrtek máme od tři čtvrtě na deset přednášku ze španělské teorie literatury, kde bychom se měli snažit pochopit její smysl, protože po měsíci se nám to ještě nepodařilo.


Předevčírem se konala party katedry anglistiky. Píšu "se konala," protože na náš dotaz, kdo to organizuje, nám Mgr. Bez Vlasů odpověděl, "že to se tak nějak samo organizuje každoročně." Je fajn, že kromě toho, že se zapomíná vyvěsit na nástěnku, že odpadá seminář, tak se organizuje i pařba.
Vybrala jsem si správnou katedru.
A Mgr. Bez Vlasů se přitom vždycky na seminářích tváří tak seriózně... Akorát loupe banán ze špatný strany.
Jednu chybu ovšem naše pařící katedra má. Nikdo tam evidentně neučí v pátek od osmi. Asi nemůžu zapírat, že v pátek jsem na latinu od osmi nevstala.

50 komentářů:



  1. Já si taky nepamatuju, že bych na takovou školu chodila. Když už jsem se nemusela průběžně připravovat na výuku, psala jsem diplomku a toužila po časech, kdy jsem se musela průběžně připravovat na výuku.
    Banán loupu blbě, asi mi chybí ten elegantní perletí vykládaný nožík, kterým ve vhodný okamžik odříznu špičku. (A případně tímtéž vykládaná dezertní vidlička a nůž plus dezertní rosenthalský talířek, jesliže ho vyloupnu kudrnatým způsobem.)
    Mgr. Bez Vlasů ses bezostyšně zeptala, nebos ho skrytě pozorovala?

    OdpovědětVymazat
  2. lední brtník27. 10. 2007 17:18:00



    ad první odstavec: vut brno, obor radioelektronika.
    ad celý zbytek: co já vím, banán má dvě špičky. takže i humanitárně zaměření trotli ho loupou správně.

    OdpovědětVymazat


  3. Danae: Ale tak já ti to odpustim, no... nikdo není dokonalý:o)
    Mgr. Bez Vlasů jsem se drze zeptala, když si k nám přisedl. Ale jenom proto, že já měla třetí pivo a on - dle svých slov - "nevim už kolikátý."

    lední brtník: Jo, a tužka má taky dvě špičky, neasi?

    OdpovědětVymazat
  4. Já ti nevim...

    ...asi sem měl vždycky nějaký moc velký banány nebo vachrlatý držátka, ale vždy, když jsem ho oloupal dle tvé instruktáže správně a zkusil použít držátko, banán měl tendence se ze zbytku samovolně vyjmout, rozmáznout se o podlahu, znehodnotit se a tím spáchat svého druhu sebevraždu... Takže držátko nebrat...
    kaktusovej utrejch za pětadvacet mě netankuje. Já radši vodku. Nebo rosu...

    OdpovědětVymazat


  5. Šmarjá panno, teda galahade, to taky ten banán přece nemůžeš sloupnout až úplně k držátku!

    OdpovědětVymazat


  6. Co se člověk na těch anglistickejch party nedozví... A teď mám chuť na banán! Z piety si ho oloupu Kopřiviným způsobem.

    OdpovědětVymazat
  7. Kopřivo...

    ...nedělej ze mně debila, to zvládnu bez problému sám! Já banány neloupu až k držátku. K tomu, aby banán projevil výše popsané snahy, to ani není potřeba. To držátko je prostě poddimenzovaný. A nehádej se se mnou.
    [6]Danae, nedělej to. Vypadne ti ze šlupky a znečistí ti podlahu...

    OdpovědětVymazat


  8. Danae: Taky to byla seznamovací párty;o)

    galahad: Tak to není možná, aby ti vypadnul! Něco děláš špatně!

    Danae: Nevěř mu!

    OdpovědětVymazat


  9. Kopřivo... jestli ono není špatné jíst banány. Když říkáš, že je bolí už jen vyjímání ze šlupky, tak se to nabízí...:-P
    Danae, nenech se ovlivňovat, ona (zcela mimořádně, to uznávám) neví, o čem mluví!

    OdpovědětVymazat
  10. Loupu banán správně!

    A jsem na to hrdá (a správné loupání už jsem několikrát byla nucena obhajovat, když jsem byla přesvědčována, že loupu špatně). Nožík jsem nikdy nepotřebovala, pěstuju si nehty :-).
    Galahade, netuším co, ale něco prostě musíš dělat špatně. A kaktusový utrejch je náhodou docela fajn...

    OdpovědětVymazat
  11. Ness...

    ...nedělám. To vy! Buď ten banán nedržíte jen za držátko, nebo ty banány jíte nezralý.
    A ten kaktusovej utrejch mi fajn nepřijde.
    Chutná divně, voní divně, ráno je mi po něm divně... Prostě na vodku nedám dopustit!

    OdpovědětVymazat
  12. Galahade,

    tak se máš držet zlatého;-) hesla Nechlastej, když to neumíš. A jak to myslíš, nezralé? Já jím banány se žlutou slupkou a v životě mi žádný při loupání ze slupky nevypadl. Pokud jíš banány, co jsou už méně či více převážně hnědé, tak se nediv.

    Apropo, dle jediného hesla, které si pamatuju ze seznamu "30 důvodů, proč je lepší být mužem" (Můžete jíst banán i před partou zedníků) se ptám zde přítomných osob ženského pohlaví - jak banán (oloupaný samozřejmě správným způsobem) jíte?

    OdpovědětVymazat


  13. galahad: S takovou schopností desinterpretace by ses měl stát diktátorem! Nenapsala jsem, že je bolí vyjímání ze šlupky, napsala jsem, že je bolí, když jim utrhneš držátko.

    Danae: Nenech se zmást, on zas:o) neví, o čem mluví!

    Ness: Taky na to mám nehty, ale přece jenom je to tím nožíkem takové... ještě symetričtější než tento (správný) způsob loupání.
    Diskuzí o loupání jsme trávili přestávky na gymplu. A vleče se to se mnou doteď. Už jsem byla nucena tento správný způsob loupání obhajovat i potom, co vztáhli do sexuální roviny!

    galahad: Kaktusovej utrejch je právě jedinej tvrdej, po kterým mi není ráno blbě. Ale pravda, vodka je hned za ním. A čím jsem starší, tím důrazněji se řídím pravidlem, že nebudu žádný destilát, který není průhledný.

    OdpovědětVymazat


  14. Ness: Sice radši v soukromí, ale v tomto ohledu mám větší problém s párkem v rohlíku. Obzvlášť, když mi navrch daj hořčici.
    Ale není tohle už trochu moc perverzní diskuze?

    OdpovědětVymazat
  15. Kopřivo, fakt díky.

    Doteď jsem nad problematikou párku (zásadně s hořčicí, já kečup nerada) nikdy nepřemýšlela - odteď budu. Kupodivu, protože ta chlapská část mé vícečetné osobnosti si na dvojsmysly vyloženě potrpí. A banán si právě proto lámu na kousky. I když já stejně radši pomeranče.

    OdpovědětVymazat
  16. Kopřivo a galahade,

    zkusila jsem to. Přežila jsem to. A přišla jsem na to, proč je správné loupat banán od šťopky. Šťopka je přírodní otvírák přidělanej na banán! Stačí trhnout a otevřeš to! Boží dar pro nás, co nevypěstujem nehty delší než na milimetr.

    Ness, od té doby, co jsem ztratila banánovou nevinnost, jím banány na veřejnosti (např. v metru) opatrně ;)

    OdpovědětVymazat
  17. ZAS?! ...potvoro!

    Jaká desinterpretace? Vem to z jinýho pohledu - Kdyby ti někdo stahoval nohu z kůže, tak tě to bude bolet a vsadim se, že kdyby tě posléze zkusil sníst, tak si taky blahem vejskat nebudeš...
    Kaktusovej utrejch je jedinej tvrdej, po kterym mě ráno blbě je, navíc mi nechutná, takže prostě nebrat.
    A Ness... ty snad umíš chlastat věci, který ti nechutnaj???

    OdpovědětVymazat
  18. Danae,

    já věděl, že jsi rozumná...:-)

    OdpovědětVymazat


  19. Ness: Doufám, že sem zavítá i kretka. Právě s tou jsme totiž párkovou problematiku dopodrobna probraly. Když jsme jedly klobásu. Rukou. A až pak jsme si všimly, že jsme si k ní mohly vzít příbor.

    Danae: Skoro mám chuť utrousit nepěknou poznámku, že držátko je otvírák pro invalidy:o))
    Banánová nevinnost je geniální termín. Vyprávěj nám o její ztrátě;o)) Ehm.
    Jenom se obávám, že jsem asi nikdy žádnou banánovou nevinnost neměla, protože banán jím na veřejnosti opatrně odjakživa. Doufám, že to neznamená, že jsem zkažená!

    galahad: Jsem snad žlutá?! A banán?!
    A Danae je především hodná, víš!

    OdpovědětVymazat
  20. Kopřivo,

    nejsi ani žlutá, ani banán, já se jen pokoušel na příkladu demonstrovat, že když toho banána bolí utržený držátko, velmi pravděpodobně ho bude bolet i to, že ho žerou, byť by ústa byla sebepůvabnější. Na tom nevidim nic desinterpretačního...
    A Danae znám jen odsud a z toho, jak si poradila s banánem, si dovolím odhadnout pouze tolik, že je rozumná...

    OdpovědětVymazat


  21. Kopřiva: Ano, teď už ta diskuze trochu perverzní je :-D

    Galahad: Ne, já si pití, které mi nechutná, ani neobjednávám. A protože mám k pivu, vínu, zelené a sladkým sračkám veskrze negativní vztah, patří tequila k té menšině, kterou můžu (a navíc se díky citrónu nemusí zapíjet).

    OdpovědětVymazat
  22. Ness...

    ...dnes první věc, na níž se shodnem. Věci, který mi nechutnaj si taky neobjednávám. Ale to, že mi nechutná, jsem musel nějak zjistit. A můžeš mi věřit, že pouhým pohledem to nelze...

    OdpovědětVymazat


  23. Eh, a ostatní se musí zapíjet? ;o)

    galahad: Bolí ho to na duši!

    OdpovědětVymazat


  24. Kopřivo, už aby začly dávat na zlomený nehty částečný invalidní důchod. To by pak bylo času na blbosti!
    Nevinnost. Hádám, že jsem asi v pozdním mládí neopatrně otevřela nějaký pánský časopis nebo zapla Novu po jedenácté hodině a tam to nějaká děva předváděla tak nechutně symbolicky, že to došlo i mně. Její protějšek si obvykle na oplátku objedná mušle ;)

    Hmmm, rozumná a hodná. To zní. To si dám asi do erbu :)

    OdpovědětVymazat
  25. Kopřivo...

    to je tak...pitomý...:-D, že nevim, co ti na to říct. Jinými slovy - použilas ukázkovou diskusní podpásovku...

    OdpovědětVymazat


  26. Danae: Dobrý. Nejsem zkažená. O těch mušlích jsem nevěděla!:o) Ale co... no nic, já se na to někde zeptám.

    galahad: To proto, že jsem byla zahnána do kouta! A zahnána do kouta obvykle používám podpáskovky:o)

    OdpovědětVymazat
  27. Vylízat je chtěl...

    ...a vůbec - teď když na to tak koukám - fyzická bolest a bolest na duši se navzájem nevylučují. Ba naopak - nezřídka jdou ruku v ruce. Takže ano - na duši je to nejspíš bolí taky...:-P

    OdpovědětVymazat


  28. Ale to mi právě nedává smysl. Jedl si někdy mušle, nevyloupaný? (Tohle NENÍ dvojsmysl!)
    To aby z toho člověk něco měl, tak je přece musí sežrat!

    OdpovědětVymazat


  29. No praví gurmáni mušli otevřou nožem, pokapou citronem a pak ji z té skořápky doslova vysrknou (to je terminus technikus). Tož tak. Uf, ještě, že už je po desáté...

    OdpovědětVymazat


  30. Danae: Uff. Nejsem ani trochu zkažená! Nebo jsem aspoň doteď nebyla.
    Nicméně... stejně tu mušli musí sníst, strávit a vyloučit!
    Ještě, že už je i po jedenácté.

    OdpovědětVymazat
  31. Já mušle nejedl nikdy...

    ...mě ten porcelán nejde rozkousat...
    Ale vážně - nejedl jsem je, jen jsem vyvozoval ze souvislostí, které tu uvedla Danae. Takže zkaženej vlastně taky nejsem...

    OdpovědětVymazat


  32. Připomněli jste mi mládí a píseň Kořenová zelenina od Krausberry. Banán loupu správně (jako Kopřiva) a nestydím se za to. Ani za něj. Ale mám kamarády, co se díky banánové otázce málem rozvedli.

    Kopřivo, se školou na to jdeš špatně. Je jasné, že se ti na přednáškách snaží namluvit, že se musíš učit průběžně. Klíčem k úspěchu však je, na přednášky nechodit.

    OdpovědětVymazat
  33. Julie

    klíčem je na přednášky nechodit, mít z nich zápisky a zkoušku zvládat v pohodě. Tohle ovládnout a je člověk v pohodě.

    OdpovědětVymazat


  34. Tak ja banan loupu blbe a jsem asi invalida:o)) Ale nevadi mi to, nejsem totiz sama..

    Ness, co se tyce toho jedeni na verejnosti - asi jsem bananovy uchyl. Bratr i pritel, kdyz me videli jist banan mym oblibenym zpusobem, mi ho zakazali (bratr v zachvatu smichu, pritel s vykulenymi kukadly) na verejnosti jist... Mne totiz nejvic banan chutna, kdyz se z nej udela takova kasicko-brecka.. a ta se nejlip bez zlicky udela tak, ze si ten banan clovek da do pusy a jezdi po nem zubama tam a zpet, coz vypada... ehn.. ano, presne tak, jak si myslite..

    Takze v soukromi tak banan jim, to si neodpustim, ale na verejnosti ho jen trapne ukusuji.

    OdpovědětVymazat


  35. loupání banánu od špičky je podivné, zkrátka chytnu páku a lup, pěkně otevřeno. na ulici nebudu nic pižlat nožíkem!

    OdpovědětVymazat
  36. Mistr

    Při vší úctě k zmiňované metodě, jazyk takhle fakt studovat nejde ;)

    OdpovědětVymazat
  37. banánová obsess :o)

    banán jedině od bubáka(špičky)! :D
    speciálně kvůli banánům si nechávám delší nehet na palci.slupku odloupávám na 3-4 stejně velké pláty zhruba do spodní čtvrtiny délky, pozorně oddělávám i ty divné provázky po krajích, které si dycky dělají co chtějí a zaprasí vám ruku i rukáv.při jídle ho držím v těžišti, stopka skrytá v dlani slouží jako kormidlo k jemnější manipulaci. hnědý banán potřebuje milejší zacházení. odmění se vám delikátnější chutí. se slupkou drženou za stopku se manipuluje lépe, nevisí vám od ruky nemravně dlouhý cancour s bubákem v polovině(jako je zvykem u banánových negramotů :)) ), obě "mokré" strany obalu jsou orientovány dovnitř, takže risiko zaprasení se je nižší. Marogiin labužnický způsob je samozřejmě nejlepší, ale pro mužskou část populace není tak zcela vhodný. :o)

    OdpovědětVymazat


  38. ja loupu banán špatně, a nejradši bych se odstěhovala do španělska..

    OdpovědětVymazat


  39. Tak se mi o tobě, Kopřivo, dneska zdálo, vozila jsi mě po Hradci papamobilem. Doufám, že to znamená, že se v sobotu uvidíme. Banán koukám loupu správně a pokud někomu padají oči z ďůlků, když ho jím na veřejnosti, je to zcela evidentně jeho problém a ne můj :-)

    OdpovědětVymazat


  40. A víte, že špička se dá i docela elegantně odkousnout? (Když si člověk nechce zničit manikúru a perleťový nožík zapomněl na koleji :))

    OdpovědětVymazat


  41. Julie: Tedy teď jsem to tak trochu empiricky odzkoušela... a ono to fakt moc nejde. Nebo jsem to možná jenom zkoušela na špatný přednášce.

    Margorie: Hele, a neměla bys lepší rovnou banánovou přesnídávku?;o)

    pecivál: Dokonalé! Až o tom napíšu knihu, požádám tě o předmluvu!

    P.M.d.A.: Já taky, protože včera jsem měla pocit, že na mě něco leze, ale snad to odlezlo potom, co jsem po tom hodila kus tequily. Papamobilem ale nepřijedu, páč nebudu abstinovat:o) Sbírám odvahu poslat Mathildu, aby všem řekla, ať si s sebou vezmou banán:o)

    Laura: Ovšem ukousnutí špičky zanechává na zubech jakousi trpkou příchuť.

    OdpovědětVymazat


  42. Esclarte si banán s sebou určitě nevezme, protože je nesnáší!

    OdpovědětVymazat


  43. ummm...nejmenuje se náhodou ten Mgr. Jonáš? a Václav a Podlipský k tomu???

    OdpovědětVymazat


  44. Esclarte: To máš ale o jeden závažný životní problém míň;o)

    revealed: Ach jo. Proč myslíš, že lidé na blogu používají přezdívky?

    OdpovědětVymazat
  45. Kopřivo,

    ani nevím ze bananovou presnidavku delaji, ale nebylo by to lepsi. Protoze,
    a) je to drazsi
    b) je to konzervovane
    c) je z toho více odpadu (neorganického)
    d) kdyz si tu kasicku udelas sama lzickou (nebo zubama), tak je to proste lepsi:o)) V presnidavce to bude rozmixovany az moc:o)

    OdpovědětVymazat


  46. 41, Kopřivo, a zkoušela jsi nejít na přednášku nebo jsi tam jedla banán?

    My jsme tedy měli pár vyučujících, na jejichž přednášky bylo lepší nechodit, protože člověka akorát zbytečně zmátli.

    OdpovědětVymazat
  47. čarodějnice SAXána21. 11. 2007 19:29:00



    :-D...tak ty jsi to s tim banánem musela rozšířit?? abych ti řek takv mý nový třídě je víc těch "špatných", než nás normálních...

    OdpovědětVymazat


  48. Bohužel jsem zapomněla, jestli ty jsi skutečně ten normální, anebo špatný, který se tváří jako normální:o)

    OdpovědětVymazat
  49. Samozřejmě je to s banánem jinak.
    Stopka /tzv. "držátko"/ je určená k otevření slupky a oloupání.
    1. Fixuji banán jemným stiskem levé ruky za tělo
    2. Pravou rukou za rukojeť otevíracího mechanismu (v předchozí vývojové fázi banánu sloužila jako stopka)
    3. Rychlou rotací zápěstí aktivuji ulomím rukojeť po většině obvodu
    4. tažením odtrhnu pruh, zbytek slupky shrnu pryč, vnitřek vyjmu
    5. slupku zahodím
    6. teprve v tuto chvíli začíná konzumace

    Výhody:
    - stopkou vyvinu pomocí pákového efektu mnohem větší odtrhávací sílu
    - nemusím se trapně shánět po noži ani si zasviňovat podnehtí sajrajtama ze slupky
    - neotravuje mě částečně odloupnutá slupka blombelající kolem banánu a tím pádem od ní nemám žádnou vyrážku na držce
    - celkově lepší estetický dojem

    OdpovědětVymazat
  50. jen jsem si to měl po sobě přečíst:
    ... pravou rukou uchopím rukojeť ...
    ... "aktivuji" tam nepatří ...

    OdpovědětVymazat