čtvrtek 4. října 2007

O vážnosti situace

Jednu lobotomii, prosím! Nebo víc.

Postavme se k tomu čelem.
Prý ty blogy bereme moc vážně. A skutečný život je tam někde venku. (Zdravíme peťulku.) A proto teď filtruje netleskající komentáře. Protože to přece vůbec nebere vážně.
Další, co blogování taky přece vůbec nebere vážně, zase napíše článek o tom, jak je sarkasmus v diskuzi fuj.

Fuj.

Blbost by neměla mít žádná práva. Blbost by sice ani neměla blogovat, ale čemu bych se pak smála.
A sarkasticky (fuj) komentovala. Vlastně já bych neměla ani komentovat, protože – jak jsem si někde, bohužel už nevím kde, přečetla – pokud s autorem článku neouhlasím a mohla bych se ho svým komentářem dotknout, mám o tom napsat článek další a to k sobě, neboť blog je autorovo výsostné území a já se tam musím chovat jako na návštěvě. Tak hele, když se rozhodnete bydlet u kontejnerů uprostřed dvoutisícového sídliště, nesmíte se divit, že k vám "domů" lezou cizí lidi a hází kolem vás svoje odpadky. Takže pokud chcete mít blog jen pro zvané, nejlépe pro zvané, kteří vám odkývou každé slovo, tak si ho zaheslujte a nemusíte fňukat, že vám někdo napsal nehezký komentář.
Svým způsobem má každý blogger takové čtenáře, jaké si zaslouží. Jelikož každý z nás se někdy chová jako blbec, i mezi čtenáři se někdy najde někdo, kdo ho na to upozorní – sarkasticky (fuj). Jestliže má někdo takových čtenářů většinu, asi by se měl nad něčím zamyslet.

A kdyby se snad chtěl někdo zeptat, tak já osobně se beru děsně vážně.

Třeba teď je moje situace velmi vážná. Ve škole jsem dva týdny a zatím mě napadlo čtyřikrát, že jsem si vybrala špatný obor. Vlastně tento pocit se periodicky opakuje každou středu od půl dvanácté do jedné při semináři z úvodu do studia jazyka z AF a každý čtvrtek od tři čtvrtě na deset do půl jedenácté při přednášce z teorie literatury ze ŠF. V případě prvním stále doufám, že pocit zmizí, až se vyhrabeme z hnusu zvaný fonetika, který je mou noční můrou od chvíle, kdy jem v páté třídě slyšela slova "znělé" a "neznělé" a nepochopila jejich význam, stejně jako jsem ho nepochopila při každém dalším opakování. Ovšem to už možná bude pozdě, protože jinak velmi sympatický Mgr. Bez Vlasů si už beztak myslí, že jsem blbá kráva. Zaprvé proto, že neustále něco hledám v papírech, neboť ignoruju jeho tabulku jakýchsi fonetických znaků. Ale já za to nemůžu! Když jsem ve třetí třídě začala sama jezdit autobusem do školy, trvalo mi ještě asi dva roky, než jsem se naučila číst v jízdním řádu. A tahle tabulka je mnohem složitější! A pak... nemusel by tolik věcí ilustrovat na komixech. Třeba kdyby věděl, že když jsme na gymplu odebírali Bridge, tak mi ostatní museli vysvětlovat i Garfielda... aspoň třikrát.
V případě druhém je to o něco horší. Těžko zastírat, že neumím španělsky. (Ale dyť jsem z toho sakra maturovala, tak jak je to možný?!) Případně, že všichni ostatní umí španělsky líp než já. A když ne, tak to obratně skrývají. A že mi chybí základy ze španělské literatury. To se pak těžko rezebírá text od autora, kterého ani neznám, a tudíž v kytičkách a potůčkách nevidím krásu vlasti. (Mimochodem, slovo "kručinka" jsem nemusela hledat jenom ve slovníku, ale následně i na googlu.)

Teoreticky bych mohla jako au-pair vyrazit do Španělska, kde bych svěřence během prvního měsíce zabila, na dvacet let skončila ve vězení a pak bych to tady v Čechách všem natřela, protože bych ovládala i vězeňský slang.

Protože se ale beru děsně vážně, mám i další plány.

Plán A:
Jsem sice pravděpodobně málo chytrá, abych vystudovala vysokou školu, ale inteligence mi určitě stačí na to, abych se nechala zbouchnout a donutila někoho, aby mě živil. V krizové situaci se povoluje porušení pravidel (protože se beru děsně vážně). Co by následovalo, záleží na tom, do jaké míry mě poznamená krutý život ženy v domácnosti. Můžu:

1) Být tak nesnesitelná, že se se mnou bude chtít rozvést. Já ho oškubu aspoň o půlku majetku a samozřejmě budu požadovat vysoké alimenty. Případně mu velkoryse nechám děti, ale budu požadovat každoměsíční finanční kompenzaci.

2) Být tak nesnesitelná a on tak chytrý, že si počká, dokud děti nevylétnou z hnízda a pak mě – nesnesitelnou, ošklivou, tlustou a závislou na alkoholu – opustí se sympatickou, štíhlou, pohlednou a většinu času střízlivou vysokoškolačkou.
A budu tam kde jsem byla, ale aspoň o dvacet let to oddálím.

Plán B:
Mohla bych pracovat:

1) V Olomouci v Hrušce. Líbila by se mi práce s pivem.

2) Na svém bývalém ústavu na pozici copy lady. Sice bych se nejdřív musela naučit kopírovat, ale mohla bych se osm hodin denně smát studentům, že ještě nemají rozvrh. (Mimochodem, oni fakt ještě nemají.)

Nějaké další návrhy?

24 komentářů:

  1. Ode mně to bude znít asi trochu nemístně,

    ale co zkusit tu školu dodělat????
    Ale pracovat v hospodě bych ti snad ani nedoporučoval. Budou ti tam chodit takový násoskové, jako sem třeba já, který neustále vyvolávaj konflikty tim, že rádi lidem zhasínaj na záchodě, nebo jako jeden kamarád, kterej neustále vyvolává konflikty tim, že hučí do servírky, do který začal hučet už někdo před nim...

    OdpovědětVymazat
  2. A nesměj se mi...

    ...já vim, že neumim psát!

    OdpovědětVymazat
  3. Porcelain Doll4. 10. 2007 17:02:00



    To je až krajní varianta:o)
    Jinak Hruška není hospoda, ale potraviny:o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jasný...

    ...já do takovejch extrémů taky nezacházel...
    Ad Hruška - dle "práce s pivem" jsem si ji identifikoval jako hospodu, za kterýžto trapný omyl se náležitě stydím. Ale ono je to stejně jedno. Do potravin choděj pít ještě horší násoskové, než sem já. Neustále vyvolávaj konflikty, ani sami neví čím...

    OdpovědětVymazat
  5. Kopřivo,

    to, že na tuhle školu asi nepatřím, mě napadá pokaždé, když tam vlezu. Zvlášť, když tam potkávám své chytré a úspěšné spolužáky (kteří jsou navíc i sympatičtí, takže je nemůžu nenávidět). Zvykneš si. Z jazyků mám hrůzu, zkoušku z angličtiny příští semestr asi neudělám - i přes tento jazykový nedostatek jsem taktéž odebírala na gymplu Bridge, a to výhradně a pouze kvůli Garfieldovi (jsem jako on, akorát jsem ona a nejsem zrzavá:-)).

    PS: Kdybych se chovala jako blbec, prosím, upozorni mě na to. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Vydř

    Kopřivo vydrž!!!Tenhle pocit beznaděje si zažívá spousta bažantích studentů (zvlášť jestli si byla od malička ta chytrá, který šlo vždy všechno samo na samé jedničky:). Bude to chtít možná pár dní zkouškového prosedět v knihovně (a ta olomoucká je krásná!), ale ono to půjde...btw: většinu času střízlivá vysokoškolačka je pěkný oxymorón...

    OdpovědětVymazat


  7. Já bych ti poradila, abys tu školu dodělala, ale jelikož já sama ji taky nedodělám (pokud se na nějakou vůbec dostanu, že), tak nejsem ta pravá, která by ti měla radit. Pevně věřím, že to všechno je jenom tvůj pocit, protože můj pocit mi zase říká, že jsi neskutečně chytrá osoba, která to zvládne:) A přece bys nechtěla můj pocit zklamat, ne?

    OdpovědětVymazat


  8. No, ale považ, jsi ještě mladá, perspektivní, plná elánu... a když objevíš lepší obor, tak pořád ještě můžeš přestoupit.
    To já jsem se školou v posledním tažení a pocit, že jsem si vybrala špatný obor mě pronásleduje též. Obzvlášť když se podívám na všechny své schopné a cílevědomé spolužáky.
    Ale školu dodělej, v Hrušce můžeš pracovat i s titulem :o)

    OdpovědětVymazat
  9. No to může...

    ...ale jako ředitelka a to už nebude pracovat s pivem.

    OdpovědětVymazat


  10. Proč by jako ředitelka nemohla pracovat s pivem? Může dělat přepadové kontroly a zjišťovat jestli zaměstnanci pivu neubližují.

    OdpovědětVymazat
  11. Porcelain Doll4. 10. 2007 21:18:00



    Ness: Ono to je ovšem blbý, když pak člověk studuje filologii:o)

    Lar: (To jsi Laura, co zapomněla na písmenka, nebo někdo nový?:o))
    Copak, ze všeho jsemn teda jedničky neměla... akorát z toho, co teď studuju jo:) Prostě by ostatní neměli být tak chytří! Nebo to aspoň neměli dávat tolik najevo! Přede mnou! Já jsem se tím na gymplu taky nikam necpala!:o) (Fakt, nedostala jsem jedinej dimplom. Ale teď bych chtěla:o)).

    Veve: Co za to?;o)

    ave: Ale aspoň už máš ten špatný obor skoro dostudovaný. A při nejhorším můžeš za mnou do Hrušky...

    galahad: Zřídila bych si tam kancelář.

    Julie: ... a to taky!

    OdpovědětVymazat


  12. Kopřivo: co třeba dobrý pocit z toho, že jsi nezklamala můj pocit z tebe?:D
    A jestli chceš do Hrušky, tak doporučuju, jedna kamarádka tam (myslím teda) pracuju a je celkem spokojená. A mám dojem, že když jsem s ní naposled mluvila, tak taky říkala něco o pivu...

    OdpovědětVymazat


  13. Panenko, Julie, nechcete třeba založit nějakou neziskovou organizaci, jež by přímo dohlížela na dodržování práv našeho piva? OPOP - organizace pro ochranu piva... hele to by bylo dobrý, Panenka by dokonce uživila i tu kancelář...

    OdpovědětVymazat


  14. ...a hlavně teda nutno připodotknout, že takovej úřad ještě nemáme...
    (a to už je co říct - jinak máme už skoro všechny)

    OdpovědětVymazat


  15. Kopřivo, vis kolikrat jsem si za studium na VS rikala, ze na to nemam, ze jsem blba, ze jsem si zvolila blbou skolu? Kolikrat jsem pred soubornyma zkouskama brecela litosti i vzteky, ze jsem debil a nejsem schopna se nic naucit...? ze vestina mych spoluzaku jsou chytrejsi a uspesnejsi?

    ted jsem bc a za rok snad i ing... ono to nejak pujde:o)

    OdpovědětVymazat


  16. boze, boze, nad timhle se nejde nic jinyho nez smat...

    proste po tech letech uz nemam nervy, hadat se s nejakymi zakomplexovanymi zpruzelymi lidmi, ze na mych strankach plati urcity rad a ten proste prijmou, hotovo, tecka...

    zaheslovat? to bych ti nemohla udelat...
    sarkasmus si predstavuje trosku jinak, nez "ty filtrujes jen neprijemne komentare", tam ho navic totalne postradam, ale klidne se tomu zasmeju, stejne jako anglickejm vtipum...

    OdpovědětVymazat
  17. Já ti do toho nechci kecat,

    ale na to, že se nad tim nejde NIC než zasmát, si toho navíc napsala poměrně dost... a ještě bez toho avizovanýho úsměvu...

    OdpovědětVymazat


  18. Nenechala ses náhodou inspirovat blahé paměti dingleberrym alias digouškem neboli hovňouskem? Plán A mi docela připomíná jeho bláboly u Tutika.
    S blogy je to ten věčnej problém, že kdo jde s něčím - čímkoli na veřejnost, musí počítat se všemi reakcemi, ale zase není nic příjemného schytávat kritiku a zvlášť na své vlastní stránce. Ale uzavřené blogy zase jaksi ztácejí smysl. A dost mě naštve, když objevím někde odkaz na něčí blog, zkusím ho a internet na mě vyplivne, že na tu stránku nemám právo chodit. Na takové stránky by se především vůbec neměly dávat odkazy, ať si znají adresu jen ti zasvěcení.

    OdpovědětVymazat


  19. Kopřivo, můj první půlrok na alma mater patřil k nejdepresivnějším obdobím mého života a to jsem o proti tobě měla ulehčené podmínky o to, že jsem nemusela opouštět domov a první rok studovala jen jeden jediný obor. Evidentně jsi na škole hodné tvé hlavy a tvých schopností. Zajedeš se.

    Navrhuju plán C: obeznámit se z méně známými anglofonními komiksy a začít vytáčet Mgr. Bez Vlasů znalostmi, které dalece přesahují ty jeho. Tvou mekkou nyní budiž http://www.comics.com/ a pro začátek můžeš zahájit s Get Fuzzy, ideálně se stripem, který mě nedávno složil pod stůl:
    http://www.comics.com/comics/getfuzzy/archive/getfuzzy-20070930.html
    (To ohavné bíločerné zvíře je fakt kočka.)

    OdpovědětVymazat
  20. Porcelain Doll5. 10. 2007 20:08:00



    Margorie: No, tenhle pocit asi bude skutečně periodicky se opakující - dnešní dějiny Španělska mi mírně zvedly sebevědomí. Které mi zase klesne, až Mgr. Bez Vlasů vysloví "phonetics & phonology":o)

    p.: To je fajn, když se tomu zasměješ sedmiřádkovým komentářem.

    A ne, ty bys blog nezaheslovala ne kvůli zakomplexovaným zpruzeným jedincům, kteří se tam chodí bavit, ale protože by se taky mohlo smát, že o heslo by si řeklo příliš málo tleskajících.

    galahad: Čoveče, já začínám mít pochybnosti, že peťulka skutečně existuje (ten zadek v kalhotkách mohl patřit někomu jinému). Přece ze sebe někdo nebude opakovaně dělat blbce tou samou věcí.

    Esclarte: Popravdě, na ty dva jsem si ani nevzpomněla. Asi to bude tím, že skutečně nejsou průkopníky této strategie:o)
    Žádná kritika není příjemná, ale člověk se jí nevyhne nikde. A někteří lidé ji prostě nesnesou.
    Nevím, proč se zaheslovaným blogům stále říká blogy, ale budiž. Nicméně z odkazů je vyhazuju přesně kvůli tomu, co říkáš. I kdyby mi autor dal heslo, nevím, proč ho dál mít v odkazech - ty odkazy tam nejsou kvůli mně, ale kvůli čtenářům. A když se na blog stejně nedostanou...

    Danae: Na potřetí!:o))
    Ovšem "reformed googlist"...;o)
    Na ten email už ti fakt odepisuju - už asi... pětkrát - a dodám i detailnější infromace o Mgr. Bez Vlasů.

    OdpovědětVymazat
  21. Panenko,

    zvážilas možnost, že ze sebe blbce nedělá?

    OdpovědětVymazat


  22. No já jsem dozajista felinista, i když "reformed googlist" na mě sedí taky ;) Mail došel a potěšil. Schválně, jestli ti na něj stihnu odpovědět, ještě než zmizneš za hranici...

    OdpovědětVymazat


  23. kopriva: ja se zas desim, ze existuje az tolik nepratelskych xenofobnich lidi, kteri si mysli, ze oni jsou ti nejlepsi a ostatni jsou blbci...
    a k te navstevnosti? *smiiiich*

    OdpovědětVymazat


  24. Pocit, že na tenhle ústav nepatřím a že ostatní jsou úspěšnější, sympatičtější, oblíbenější a vůbec lepší než já, zažívám dnes a denně a ještě je zesílen o vědomí, že si s těmi šesti spolužáky, kteří nastoupili do prváku na navmgr, nemám vůbec co říct... Nemine den, kdy bych si nevyčítala, proč jsem tehdy před čtyřmi roky neustoupila rodičům a nenastoupila na obor, který jsem odjakživa chtěla. Před půlrokem jsem vážně uvažovala o ukončení školy. Časem si zřejmě začnu vyčítat, že jsem se už ani nepokusila změnit obor.

    Jenže ty čtyři roky nesmažu a zahodit je by byla škoda. Takže jsem zatla zuby, nastoupila do dalšího ročníku a snažím se neuvažovat o tom, že jsem už mohla být v páťáku a uvažovat o doktorandském studiu. Pokud možno ani o tom, jak těžké pro mě bude dělat si doktorát na jiném oboru.

    Pocitu, že jsem to všechno pěkně zvorala, se ale nezbavím nikdy.

    OdpovědětVymazat