čtvrtek 17. prosince 2015

Vánoční balíček České pošty


Obecně nepatřím k lidem, kteří mohou společnost bavit historkami o České poště. (Na rozdíl třeba od historek o Českých drahách, mém nejoblíbenějším státním podniku).
Žádné nedoručené doporučené dopisy a balíky a „Adresát nezastižen“ v 8:30, přestože jste kvůli čekání na vánoční dárek šli do práce až na desátou. Naopak můj dlouhovlasý pošťák ve Městě, kde zavraždili posledního Přemyslovce, mi volával dvě hodiny předem, a když jsem nebyla doma, přijel s mým třicetikilovým balíkem, když jsem doma byla.

Jediné, s čím se mohu pochlubit, je upomínka od ČEZu vhozená do cizí schránky, protože pošťačce se asi nechtělo číst šest jmen na schránce, a epos o zřizování elektronického podpisu na pobočce ČP, kdy mě z jedné pobočky poslali na pobočku jinou, protože „my to tady sice děláme, ale vlastně to umí jenom jedna kolegyně a ta má dovolenou“, při čemž na druhé pobočce byla úřednice za přepážkou zřejmě cvičena odezírat z výrazu tváře příchozích, že chtějí elektronický podpis, takže dvě minuty potom, co jsem si vytáhla svůj vítězný pořadníkový papírek, zabouchla okénko a odešla na dvacet minut na oběd. Po přednesení požadavku si zavolal druhou kolegyni a během půl hodiny jsme to zvládly.

To jsou však malé bolesti, které odezněly ještě předtím, než jsem se vdala, protože to by bolelo ještě hodně dlouho (zatímco pohled na lokomotivu mi působí trauma stále). Kdyby tedy nebylo posledních dní, tento státní podnik by si vůbec nezasloužil příspěvek na blogu.

Nicméně…

Propriety pro zvířata objednávám přes internet. V prosinci se kočky prosraly na dno pytle se stelivem holt týden před Vánoci, ale tento kauf jsem přesto riskla, jsouc si vědoma toho, že v této době i u mého oblíbeného e-shopu může upozornění „dodací lhůta 2-4 dny“ tentokrát skutečně znamenat dodací lhůtu 2-4 dny a ne jako vždycky, že už pozítří budu vesele vyhrabávat kuličky moči z čerstvé várky steliva. Však o tom pečlivě informuje Český rozhlas, což je momentálně další z mých oblíbených Českých institucí. Tuhle jsme při jízdě autem čárkovali, kolikrát během čtyř hodin uslyšíme, že – příhodně – Česká pošta nedoručuje balíky (pětkrát), že – objevně – lidé si zvykli objednávat vánoční dárky přes internet, a – moji oblíbenou – reportáž, ve které se prostého lidu ptají, co peče za cukroví.

Dnes mi z e-shopu přišel e-mail:
Pozor! Změna Vašeho dopravce:
Včasné doručení Vaší zásilky můžeme zabezpečit pouze s jiným dopravcem, než kterého jste si zvolili. Náklady s tímto spojené Vám budou samozřejmě vyplaceny. Doufáme, že jednáme ve Vašem zájmu.

Wikipedie uvádí: V souvislosti s volbou Ferdinanda I. za českého krále vznikla vlastně v naší zemi regulérní pošta, a to dokonce dřív, než Habsburk usedl na český trůn, již v roce 1526.  

O nějakých patnáct set let dřív vznikly Vánoce. Česká pošta zatím nebyla schopna zareagovat na zvýšenou poptávku po svých službách v období krátce před 24. prosincem a e-shopy v tuto dobu automaticky volí jiného dopravce.

Česká pošta tyto peníze nepotřebuje. Česká pošta je totiž umí vydělat jinak. 

Několik let si objednávám hennu z Ameriky. Respektive už jsem si ji objednala třikrát, protože kilo mi vydrží na tři roky, takže se mi vyplatí, že doprava stojí stejně jako nákup. Při prvních dvou nákupech jsem platila jenom zboží a dopravu. Při třetím po mně pošťák chtěl šest stovek jako že clo, protože někdy mezitím se částka, která se už musí proclít, snížila z nevím-kolika-set euro na, tuším, 22 EUR. I očekávala jsem zazvonění pošťáka, jenž bude vyžadovat clo. Pošťák nepřišel; přišel doporučený dopis od ČP jako že OZNÁMENÍ O PŘÍCHOZÍ ZÁSILCE ZE ZAHRANIČÍ. Název asi jako kdybych zapomněla, že mi z účtu zmizelo dva a půl tisíce. Pošta po mně chce e-mailem nebo… poštou zaslat plnou moc, aby mě mohla zastupovat v celním řízení, a doklady k dovezenému zboží. Ke 42 dolarům za shipping přidávám dvě stovky za to, že ČP mi balík vyzvedne a pošle do Salónu republiky. Samozřejmě si můžu vybrat variantu, že si zboží vyzvednu sama. To mi pak ČP za „činnosti spjaté s předložením zásilky ke kontrole celní správě a zpracování souhrnné deklarace“ bude účtovat pouhých 99,- bez DPH.

Soutěžní otázky (můžete vyhrát poštovní známkou s Fifinkou) zní: Stihne Česká pošta balík doručit do Vánoc? Doručí ho na správnou adresu, která je jiná než adresa trvalého bydliště?

Bonusová otázka: Nemá někdo známé v Americe, kteří za vámi jezdí a chtěli by sem tam převézt přes celní kontrolu půl kila takového prášku? Hnědého?
 

6 komentářů:

  1. Já to měla vloni vyšperkovaný kromě toho poplatku poště za to, že mi to po proclení doručej a nebudu si pro to teda muset do Práglu, ještě o platbu DPH, protože to by tak hrálo, aby si našinec objednal někde ve světě knížky, který se tady koupit nedaj, aniž by z toho státu něco káplo, žejo... O telefonátech na celní řízení kvůli tomu, co teda v tom mailu za doklady vlastně má být, nemluvě...

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem v očekávání, kdy mi z pošty přijde, že ten přeposlaný email rozhodně nepovažují za doklad ke zboží a chtěli by nejlépe nahlédnout do mého účtu:p

    OdpovědětVymazat
  3. Jo,to se mi loni taky stalo - jak je to 22 dolarů, platí se DPH. A pošlou fotku balíku a formulář na plnou moc pro celní řízení. Tu jsem vyplnila, podepsala, pak ji musela digitalizovat a poslat myslím, trochu ujetý.
    Pak už zásilku poslali rychle.
    Ta výška DPH se mi nezdála. Byla vyšší.
    Tak jsem našla nějaký kontakt a vznesla dotaz, oni ho projednávali a napsali mi, jestli si pamatuju dobře, že částka je v pořádku, protože se to DPH platí nejen z částky, kolik je to zboží, ale i ta doprava je k tomu přičtená, i z ní se platí! Divný.

    To kdybych věděla předem, nechám si poslat obsah balíčku odděleně. To šlo. Mohla jsem udělat dva nákupy a ne jeden a bylo by to.

    OdpovědětVymazat
  4. A kdyby vás zajímalo, zda Česká pošta stihla balík doručit do Vánoc, tak... nestihla. 22. prosince ve schránce lístek "Adresát nezastižen". Na recepci, kde někdo seděl od sedmi od rána do půl osmé večer. Takže 28. prosince ten balík hezky přivezli znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byl právě zvědav, jak to dopadlo, škoda, že jsem se s někým nevsadil.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat