neděle 27. září 2009

"I'm gonna make him an offer he can't refuse"

Kdybych se tak jmenovala Corleonová.


Nastává ta jedinečná chvíle v roce (jedna ze dvou, zato za
výživnější), kdy se studenti vysokých škol začnou předhánět, na které se pohybuje víc debilů. Ani já tedy nebudu výjimkou.

Pondělí můžu vynechat, neboť pouze magor, prvák, nebo někdo, kdo opravdu, ale opravdu (a opravdu k tomu musí mít smrtelně vážný důvod) nemá na vybranou, jezdí nedělním vlakem z Pardubic, který se Českým drahám daří doslova naplnit až po okraj už v Praze, což je stanice ve které ten vlak začíná. Takže v pondělí žádnou školu nemám. To ovšem neznamená, že by mě nemohlo nic nasrat. V neděli večer, co jsem se vrátila s tátou ze tří piv a jednoho panáka, kterého jsem si dala na penzionu, kde jsem musela něco přeložit Rumunům (a po tom panáku jsem jim i sdělila, že maj "fakt funny language"), mě čekal vzkaz od Zrzky, že vana ještě není zasmaltovaná a nový sporák ještě není zapojený. (Zapojený není proto, že ještě není vůbec.) Dostala jsem záchvat vzteku a panu D. jsem nevolala ještě ten večer jenom proto, že jsem číslo na něj měla v Olomouci. Záchvat vzteku přiživila Balička cigaret prohlášením, ať se uklidním, ale že ten sporák je potřeba mít nejdýl do pozítří. Jo, já do dvou dnů uklidněná zařídim sporák, asi. Někdy si říiám, kde ta holka žije. Nicméně ráno jsem musela nerada přiznat, že ten večer jsem byla jasný děda. Chápu pochyby při rozhodování o adopci. Nikdy nevíte, co za cholera měli v předchozí generaci.
Pan domácí mi v pondělí dopoledne vysvětlil, že pán na vanu si v pátek přines blbou špachtli nebo co a přijde dneska a že sporák je objednán, ale neví, kdy přijde (pominu skutečnost, že kdyby ho prostě šel koupit, tak je hned). V půlce týdne jsme zvažovaly možnost, že si vezmeme číslo aspoň na toho chlapa od vany a dokonce jsme se od prvotní myšlenky, že už si ho zjebeme samy, dostaly k tomu, že mu popíšeme, že jsme mladé studentky a omýváme se tady žíňkou a že tu vanu teda fakt potřebujeme... Takřka o týden později je situace taková, že jsem panu D. nechala vzkázat, že na přepis plynu a vody na mou osobu se dostavím, až se už kurva někdo dostaví na tu vanu a s novým sporákem (bez toho "kurva").

V úterý tedy mohla začít anabáze "Sežeň potvrzení o studiu." Té ale musela předcházet anabáze "Sežeň novou validační známku na ISIC." Protože ačkoliv ta stará platí do prosince, bez nové v září nedostanete potvrzení o studiu. Jenže před anabází "Sežeň novou validační známku na ISIC" je třeba absolvovat anabázi "Sežeň počítač s tiskárnou, ve které půjde otevřít soubor ve formátu .mdi." Protože validační známku už nemůžete zaplatit v hotovosti na podatelně FF, ale buď složenkou a přinést na podatelnu její ústřižek, anebo bankovním převodem a přinést na podatelnu potvrzení o zaplacení. Jelikož se u mě od přijímaček na VŠ nic nezměnilo a stále ještě neumím vyplnit složenku, zvolila jsem druhou možnost. A ano, potvrzení o zaplacení ve formátu .mdi šlo skutečně otevřít pouze na mém notebooku. U kterého nemám tiskárnu. Na otcově notebooku otevřít nešel a otec nemohl od tiskárny najít instalační cd. Dokument nešel otevřít ani ve xeroxu, ani na školních počítačích, které mi odmítaly stáhnout program, kterým by šel soubor otevřít. Takže místo, abych potvrzení o studiu – hlavně na průkazku na vlak – získala v půlce září pří stěhování a bez front na studjním, tak jsem jak kráva až doteď jezdila za 210 Kč! Dokonce jsem uvažovala o konspirační teorii, ve které se České dráhy spojily se studijním oddělením a za každou cestu, při které student nemůže využít slevu, protože je mu znemožněno získat potvrzení o studiu, odvádí studijnímu oddělení dvacet procent z plné ceny jízdného. Dobrej kšeft.
Potvrzení o zaplacení se mi nakonec podařilo získat, když Gedžitka přijela na byt s tiskárnou i instalačními cd. S potvrzením o studiu už to tak jednoduché nebylo. V úterý dosahovala fronta na studijním, troufám si říct, až surrealistických rozměrů. Ve středu bylo studijní pro jistotu mimořádně zavřené (já bych to otevřela až v prosinci, teď to stejně nikdo nepotřebuje) a ve čtvrtek jelo na omezený provoz. V ten den byla fronta asi o metr kratší než v úterý. (A mimochodem, formuláře na potvrzení jsem získala jenom díky tomu, že se vedle mě objevila slečna, co jich v ruce měla plný štos a rozdávala je.) Vůbec mi v ten den štěstí přálo, neboť se kousek od nás ozvalo, že razítka rozdává i hlavní referentka studijního, kde byla fronta o poznání menší. Byla jsem poslední, koho vzala.

S hřejivým pocitem průkazky na vlak a mhd v dokladech již mohla začít tradiční semestrální soutěž mezi katedrou anglistiky a romanistiky – která mě nasere víc. V tomto semestru se po dvou hubených semestrech zcela jasným vítězem stává katedra romanistiky a to především obrovskou zásluhou docenta Recorrense! Chcete někomu poděkovat, pane docente? Opravdu jsem na pochybách, jestli je ten chlap debil, nebo jo. Na španělskou literaturu 20. století jsou vypsané dva termíny. A představte si, že na začátku semestru přišel docent Recorrense, kterého někdo omylem jmenoval vedoucím španělské sekce, s tím, že oba dva budou jenom pro jednoobor a dvoubor si je zapíše až v letňáku. Protože dvoubor samozřejmě nepořebuje zkombinovat rozvrhy ze dvou kateder, my když na anglistice řeknem, ať nám přesunou tu přednášku, že se nám to nehodí, tak to s obrovskou radostí, že nám můžou učinit laskavost, udělaj, že jo, a nikomu se třeba jako mně nemůže stát, že by se mu pak na jeden semestr sešlo šest literatur. Ale na to mi docent Recorrense řekl, že mi klidně dá seznam povinné literatury a můžu už si začít číst... Ale vzpomněla jsem si, jakou si v jeho nepřítomnosti děláme srandu z mého cholerického dědy, a nekřičela jsem. Nicméně na středeční literaturu se tak jako tak dostavilo sedm statečných dvouoboráků. Vypadá to, že největší blbky jednooboru už odpadly (ale počkejte, až se dostanu k Lucy Spark*), ale přesto se našly některé, které je třeba ještě nenásilnou, ale klidně i násilnou formou eliminovat, viz: "No ale my bychom toho jako přece taky měli v dalším semestru víc!" Ale znova jsem si vzpomněla na dědu, takže jsem jí neřekla "Ty blbko vypatlaná, tak si to "víc" vynásob dvěma," nýbrž pouze, že to chápu, ale že my k tomu máme ještě ten druhý obor, a tudíž bychom jaksi potřebovali mít taky nějaké předměty i v zimním semestru. Nakonec se teda příští středu dozvím, jestli na literaturu vezme i dvouoboráky podle toho, kolik se tam příští týden dostaví jednooboráků (půjčí mi někdo lopatu a auto s prostorným kufrem?). Tady bych zavedla to pravidlo anglistiky, na které jsem před rokem dojela, že když se bez omluvy nedostavíš na úvodní hodinu, tak jdi do prdele, no. Jinak jako docent Recorrense si tohle vymyslel, protože se domnívá, že kdyby nás bylo tolik, tak "se nikdo nedostane ke slovu." Tak já nevim, jestli je senilní, anebo učí první rok. To jsou přednášky docenta Recorrense, je úplně jedno, jestli je ve STAGu sedmdesát nebo padesát lidí, na přednáškách jich stejně nebude nikdy víc než dvacet. Mezitím jsem také přišla se spásnou myšlenkou, že bych se pokusila, aby mi uznali literaturu z Madridu, protože u docenta Recorrense je fakt úplně jedno, jestli na jeho přednášky chodíte, nebo ne. Akorát by nikdo nesměl přijít na to, že jsme tam brali jenom poválečnou poezii.
To ovšem není jediný důkaz toho, že docenta Recorrense je potřeba někam zavřít (a zahodit klíč). To samé dopoledne nám potvrdil, že všichni lektoři začínají učit až příští týden, kromě F., se kterou odpoledne máme hovorovou španělštinu. Odpoledne jsme se dozvěděli, že ta je přee zrušená a docent Recorrense nám to určitě říkal. To se mu smála už i sekretářka. Ale ubezpečil nás, že si to klidně můžeme zapsat v letňáku. Možná, že větu "můžete si to zapsat v letním semestru," zařadím do top nejdebilnějších mezi "Co posloucháš za muziku" a "Jak se máš?"
Ještě se mě někdo chce zeptat, proč nedělám státnice letos?

Pokud mi docent Recorrense uzná literaturu z Madridu, anebo pokud – což je pro něj jednodušší – mě na ni nenechá chodit, zůstane mi ve středu jeden předmět, za to ve čtvrtek si mě na fildě užijou od desíti do půl sedmý v kuse.
Nicméně ten středeční předmět je STAGový úlovek roku... céčko k nezaplacení... něco, o čem se studentovi dvou filologií ani nesní, protože zkuste přijít na katedru aplikované lingvistiky a říct, že k angličtině a španělštině chcete ještě další jazyk... udělají vám něco horšího, než se vám jenom vysmějí do ksichtu... Ovšem Kopřiva má – poté, co napsala samotné vedoucí italskí sekce – ve středu italštinu pro ostatní obory! Akorát teda tuhle středu ji ještě neměla. Sice jsem věděla, že ten samý docent nepřišel na Sanchinu přednášku v úterý ráno (samozřejmě, že na nástěnce se to objevilo za deset osm), tudíž se dalo tušit, že ve středu odpoledně jsou naděje na italštinu stejně mizivé jako měla Sancha v úterý ráno na syntax. Ale i po třech letech a se znalostí tohoto faktu se mnou mírně pohnulo, když ve tři čtvrtě na dvě, půl hodiny po tom, co měla italština začít, kolem prošla sekretářka a ptala se, na co čekáme... No ale on jí pan docent psal, že tady nebude, ale že to má vyvěsit až ve tři. Já mám podezření, že tohle je pokus, kolikrát tohle ještě budou muset udělat, aby tam ty blbý studenti přestali chodit. To by jim pak totiž zkazilo, kdyby rovnou na nástěnku dali, že někdo tady celý týden není...
A to po nich na rozdíl od Gedžitky drze nechci, aby za tímto účelem používali stránky katedry nebo blog, aby si student nemusel dojít ani k té nástěnce, a když třeba jede do Olomouce jenom kvůli jednomu předmětu, tak snad nedej bože nejet vůbec. "Nemohla by katedra začít používat ten blog, co si vytvořila?" otázala se Gedžitka Koordinátora Erasmu. Já jsem spíš čekala, že druhá část otázky bude znít, zda by katedra nemohla začít používat mozek a jeho funkce, které nás odlišují od zvířat.
"No jo," zamyslel se Koordinátor Erasmu, "to by se nás pak asi dvacet lidí nepřišlo zeptat na tu samou věc, že?"
Já je prostě žeru.

* Lucy Spark alias Jiskra, která se na univerzitě drží, protože se nedokáže naučit obrovské množství textu nazpaměť, aniž by mu porozuměla, na tlumočnictví na dotaz, zda známe nějaké tlumočníky z historie, odpověděla:
"No, přece ta... ta blondýna... manželka toho politika..."
"Myslíš Paroubkovou?"

26 komentářů:



  1. :-DDDD nemohla jsem si vybrat líp :-DDD

    nicméně aby sis nemyslela, že jsi vyhrála:
    a) potvrzení o zaplacení přelepky jsem musela printscreenovat a tisknout jako obrázek
    b)na studijním na mě Osina řvala "Bez obalu!!!!" s takovou intenzitou, že by přehlušila orkán, když jsem si dovolila podat jí isic s obalem
    c)v pátek nám rozmístili cvičení tak geniálně, že z jednoho na druhé přejíždíme přes půl Brna (ačkoliv i to druhé se vyučuje v místě prvního, ale přece nám to nebudou ulehčovat) za 20 minut. A když jsme teda strhali všechny rekordy v pobízení řidičů mhd k dopravním přestupkům a běhu přes kampus, řekli nám asistenti na druhém cvičení, že máme ještě tak 15 minut počkat (a o tom, jak nám pak zdůrazňovali, že máme na cvičení chodit včas, se už radši nezmiňuju)

    OdpovědětVymazat


  2. Já radši mlčím, protože jinak byste mě asi vy dvě zabily (ale když ten volitelný seminář fakt chci a oni mi ho musí dát tak hrozně blbě jako jediný předmět ve čtvrtek odpoledne).

    OdpovědětVymazat


  3. Tak vidím, že tříhodinová přestávka mezi přednáškou z literatury a seminářem z literatury je fakt nic. Vlastně Bohu díky za ni. (Teda takhle, já vím, že takové mezery jsou normální, ale když ta literatura je zrovna jediný předmět, který v to úterý máme. A když já jsem tak zhýčkaná!) Jediné, co mě asi tak fakt sere, je ta Textproduktion v 17:15, kvůli které jsem musela vzdát svůj pokus o chození na lukostřelbu.
    A jestli tě to potěší, myslím si, že by tě měl Padrino rád. Jen se těma záchvatama až moc podobáš Sonnymu:D

    OdpovědětVymazat


  4. :-D
    Mno, já do Oce dorazil už koncem srpna a začal si to všechno hezky zařizovat. A jak jsem to kolečko dělal (ISIC, studijní), bylo mi úplně jasný, že jakmile dorazej ostatní, tak se z toho nefalšovaně poserou! To s tím ISICem vymyslely chytré hlavy na CVT, protože se jim asi zdálo špatné riskovat přepadení univerzitní pokladny v prvním patře vedle studijního plného lidí a následnou chůzi paní pokladní asi 100 metrů s penězi do trezoru.

    Opravdová legrace pak je na tom studijním. Tam jsem šel až někdy v září a u všech referentek kromě naší asi tak milion lidí a u naší politologové bez validační známky. Tak to jdu "zkusit", protože ISIC jsem s sebou neměl... "vy jste ještě tady?" Buch, buch, dvě razítka, naviděnou :) A to jsem jí podstrčil i pro spolubydlícího a nevšimla si toho... Je to bordel.

    A pokud se bojíš o blbé prváky, tak počkej na příští rok - Španělština jede nově místo přijímaček SCIO, good luck ;) Viz můj článek ze senátu, který tam bude někdy tenhle týden, možná už dnes...

    OdpovědětVymazat
  5. kdyby Ti to pomohlo pro příští rok

    - podobný razítka mají i katederní sekretářky, takže třeba kartičku na vlak mohou potvrdit i ony (jak dalece se to "může" nevím, ale prochází mi to)

    OdpovědětVymazat


  6. No, alespoň je nějaká sranda. A pořád máš naději, že jednou... se všechno změní a tvůj vysokoškolský svět bude dokonalý ;o) Naděje žije!

    OdpovědětVymazat


  7. Anebo má Kopřiva naději, že ze školy vypadne dřív, než se to ještě ZHORŠÍ. Protože my jsme si taky myslely, že to už horší být nemůže a evidentně jsme se mýlily.
    Zapisuj si pečlivě Jiskřiny hlášky, ať nám žádná neunikne!

    OdpovědětVymazat


  8. hh ... jeste ze tohle nemusim resit ... vzdal bych to u druhyho kroku ... :-D... pro priste kdyz budes mit problemy s Mrkvosoftimi vymysly ... staci pouzit vsemocny google ... napises jen ".mdi" a hned najdes srozumitelne navody jak pocitac naucit tento paskvil pouzivat ... dekujeme ze pouzivate Windows ...

    OdpovědětVymazat


  9. kotě: Šprtko, isic s obalem;o)

    Veve: To jsem ráda, že tady taky někdo má rád Kmotra;o) Sonny neva, klaďas Michael mi stejně ke konci lez na nervy, o jeho ženě nemluvě;o)

    sunfreedom: Hele, třeba taková Jiskra by přes scia neprošla, tak aspoň tak;o) Akorát těch lidí, co si zas nepřečte, že požadujou znalost jazyka minimálně úrovně B1.

    m: To udělat, tak po mně sekretářka tím razítkem akorát tak hodí;o)

    ave: ... až budu psát tu dizertační práci, třeba;o)

    Danae: Já bych na to asi neměla nervy, dneska pět minut hledala podmět v jednoduchý větě. Budiž jí odpuštěno, byl nevyjádřenej.

    SAXána: Já nejsem blbá, říkám, že ten program na otevření nešel stáhnout:o)

    OdpovědětVymazat


  10. Tak samozřejmě, že mám ráda Kmotra, to se ani jinak nedá;o) Knížka je úžasná a ten film je taky skvělý, naprosto udělaný podle té knížky, což je vzácnost:o)
    A já nevím, já měla Mikea ráda. A Kay taky:D Ale možná to je tím, že jsem divná, já měla ráda i Anežku v Tajemství.

    OdpovědětVymazat


  11. Když já mám ten problém s kladnými literárními hrdinkami;o) Kay ze začátku šla, ale pak se projevila jako vymázlá pipka. "Tys mi lhal, Michaele!" Blbka. A Mikea jsem zase neměla ráda od tý chvíli, co zblbnul z tý Italky na Sicílii.

    OdpovědětVymazat


  12. Kdybys věděla, jak mně tak Itálie lezla na nervy! Mike byl tak super, nejvíc jsem si z něho sedla na zadek, když zabil McCluskeyho a Turka a v té Itálii mu pod nosem projde jedna pěknější holka a on je z ní tak neskutečně paf. Jak já ho chtěla praštit. A to já asi mám kladné hrdinky rády. Aspoň některé:D

    OdpovědětVymazat


  13. náhodou michael byl nejlepší právě na konci, když už z něj byl úplnej padrino (a kdybychom přešly od knížky na filmy, jako kretén se choval, když zabil Fredyho)

    OdpovědětVymazat


  14. kotě, mně se právě taky strašně líbilo, jak se choval jako padrino. I když Don Corleone byl (aspoň pro mě) jen jeden. Stydím se, ale zrovna to s tím Fredym si tak úplně nepamatuju. Si to asi budu muset přečíst znovu. Já z nich měla nejradši Mikea, ale kdybyste věděly, jak mi bylo líto Sonnyho, když ho zmasakrovali. A nejvíc mi ale na konci bylo líto Padrina. To se mi fakt slzama až zamlžily oči a to se mi u knížky snad nikdy nestalo. (Já jsem totiž strašně necitelná, všichni třeba v HP7 strašně oplakali Dobby a já nic. Se mnou to ani nehnulo:D Ale u filmu budu stoprocentně bulet, se znám.)

    OdpovědětVymazat


  15. vzpomene si někdo na Toma? Donův consiglieri, nebo jak se to píše? Jeho rozhovor s Kay (jakkoliv je to pipka) na konci knížky... a Tom fakt hvězdil

    OdpovědětVymazat


  16. To si taky nepamatuju! Hergot, já v tom začínám mít vážné mezery.

    OdpovědětVymazat


  17. Jo, do tý chvíle, než je zabil (included), tak jsem ho taky měla ráda. Ale s tou Sicílií to posral. Ještě mě pak dostal, když mu pak Kay vyprávěla, že celý ty dva nebo tři roky, s nikým nespala, a on jí řek, že on jo, ale ne za posledního půl roku:D Že se mezitím oženil a jeho manželka byla těhotná, to je takovej detail, hlavně, že posledního půl roku s nikym nespal:o) (Ještě mě dostalo, že ta jeho Italka byla v PRVNÍM měsíci těhotenství. Netušila jsem, že v té době byla na Sicílii tak pokroková medicína a že ji tak hlídili:o)).

    Kay byla ze začátkou nadějná, ale pak to byla pipina. Z normální Američanky se stala divná poloitalka.

    johny, jo, Toma jsem měla radši, škoda ho, že to nebyl Ital;o)

    OdpovědětVymazat


  18. Já už normálně blbnu. Dneska se mi zdálo, že jsem byla u Kotěte (i Hatášišlu jsem zahlídla; a Kotě vypadalo úplně jinak než jsem myslela, že vypadá!) a byla tam i Kopřiva a víno a pak jsme chtěly jít do Ikey... a pak jsem se vzbudila. Proč nemůžu mít taky někdy normální sen?

    OdpovědětVymazat


  19. Hele, jsem pro, ještě pořebuju zrcadlo a věšák:o) Která z vás mi to pak odveze do Olomouce?

    OdpovědětVymazat


  20. Ok, já tam v reálu taky potřebuju :-). Co Kotě?

    OdpovědětVymazat


  21. fajne, já chci ty tužky :-)

    OdpovědětVymazat


  22. a Veve souhlas, rozstřílenej Sonny je asi nejhorší scéna ever

    OdpovědětVymazat


  23. Šmankote, ještěže už nestuduju! :D

    OdpovědětVymazat
  24. He can refuse...

    ...if he like. But Mrs. Corleone has full magazine of reasons why he has to think very carefully before he does...

    Over and out

    OdpovědětVymazat


  25. Kopřiva:
    netvrdim ze jsi blba ... jen dekuju, ze pouzivate windows ...

    OdpovědětVymazat


  26. No, tak holt každej nemá buňky na Linux...

    OdpovědětVymazat