středa 22. října 2008

Jak udělat z komára velblouda

Jak udělat z Toleda Madrid.

To se takhle někdy v dubnu udělá konkurz na Erasmus, pak se půl roku nic neděje, pak se najednou svolá jedna schůzka, kde se domluví druhá schůzka a způsobí se srdeční slabost prohlášením "A mezi nové univerzity nám přibyla Sevilla a Burgos," mezitím si říkáte, že když jste dvacátí, tak Sevilla vám musí vyjít, na druhé schůzce si to říkáte ještě důrazněji, protože sedm lidí v pořadníku před vámi odpadne, pak vám to poslední místo vyfoukne holka, co Sevilla důrazně vysloví s "l," vy si teda vyberete Toledo a nakonec změníte na Madrid. Následuje hysterický záchvat (přestávám o sobě tvrdit, že nejsem hysterka. Jsem kryptohysterka. Tohle už je potřetí během roku a půl!), co jsem to udělala – Praha mě sere tím, jak je velká, a vyberu si město, které má... no, já z hlavy nevim, kolik má obyvatel, ale hodně! Zřejmě za to mohl zhoubný vliv McBealové, která seděla vedle mě – McBealová je velmi krásná a velmi milá a pro vaše podvědomí velmi přesvědčivá, když říká, že Madrid není zas tak velký, jak se zdá. No co, to dělaj ty předměstí, že jo. A podvědomí samozřejmě říká "Madrid, voe, Madrid," jenže zdravý rozum říká "Praha, máš někde bejt v jedenáct, musíš vyrazit v deset; Madrid, máš někde bejt v jedenáct, musíš vyrazit v osm. Ty v šest, protože se třikrát ztratíš."

Nicméně dneska jsem na rektorátě odvezdala learning agreement a výpis známek v angličtině ze STAGu (který tvrdí, že Spanish conversation máme in Czech) a předtím jsem si dokonce stihla zabalit své dva pytle, krosnu a lavor (fakt) s nádobím a přestěhovat se o pět zastávek dál po trase šestnáctky. Tudíž nevznikne žádný literární skvost s názvem "Čekání na exekutora."
Ale jestli si myslíte, že je to konec srandy, tak já teda ne – zdálo se mi trošku zvláštní, když má nová spolubydlící Medička říkala, že ještě nemá druhý klíč od pokoje. I ptala jsem se jí, jestli si zamyká pokoj. Zamyká. Aby měla jistotu , že kluci nebudou chodit na balkon kouřit. Dobrá tedy. (A já tam taky teda chodit nebudu.) Dneska jsem zjistila, že má všechny svoje věci v pokoji, aby "nemusela pořád chodit do kuchyně." Takže je tady zásoba balené vody jak v atomovém krytu, těstoviny, rýže, sůl... a kartáček na zuby. Před chvíli mě poprosila, abych si před vstupem do pokoje sundávala bačkory, protože kluci tam maj bordel a nechce, aby se to nanosilo i sem. Musím zjistit, jestli jsou kluci toxičtí, protože jsem si už dala do lednice jídlo. Ale není hezké pomlouvat někoho, kdo se metr od vás učí biologii, takže přistupme k dalšímu tématu, které vás zajisté pobaví.
Když má někdo takového stěhovacího koníčka, docela se to odrazí na jeho financích. Tu zaplatit tři čtvrtě nájmu, tu celý, tu na příští měsíce a hle, tu kaucička. Tudíž jsou mé výdaje za měsíc říjen 9 200,- a příjem 1 000,-. Něco mi říká, že jsem asi v minusu. A pokud mi budou z práce chodit překlady dvoustránkových dotazníků, případně textu o 1 200 znacích, ještě chvíli budu.
Proto jsem tenhle týden ještě nebyla v hospodě, pouze jsem si koupila lahváče, zalezla do postele a koukala na El Internado, ze kterého se mi o víkendu podařilo stáhnout dokonce dva nové díly! Teprve dneska jdu s Baličkou navštívit novou hospodu (to se musí) a zítra na španělskou fiestu v Patnáctce.
Začínám už na sobě pozorovat příznaky chudoby. Například včera jsem z lednice vytáhla rajče a objevila jsem na něm dvě bílé ďubky rodícího se penicilinu. V normálním případě bych to rajče vyhodila, ale takhle jsem si řekla, že půlku můžu ještě sníst.

A pokud mě bude stále něco tak vyčerpávat jako teď a když budu mít na letenku, tak příští zápis až z Madridu.

P.S.: Kdybyste mi někdo chtěl poslat nějaký peníze...

13 komentářů:



  1. Chtít bych i chtěla, jenže ono není co poslat. Takže možná někdy jindy.
    A upřímně, já mívám hysteráky pravidelně co druhý den, takže ty jsi ještě v naprostém pořádku. Holt jsem psychicky labilní a špatně zvládám stres.
    A vy všichni jezdíte pryč! Kamarádka teď taky na rok přesídlila na Slovensko. Sice to není tak daleko, ale vidět ji jednou za měsíc je...depresivníXD

    OdpovědětVymazat
  2. škoda

    že nebudeš v barceloně. já jo. do madridu kousek.

    OdpovědětVymazat


  3. Veve: A kde ses nám vlastně teď usadila ty? S velkou slávou odmaturuješ a pak o tobě nic nevíme;)

    horacio: Do Madridu je právě kousek odkudkoliv, všichni by za mnou měli jezdit;) Ale Katalánsko už mi stačilo:)

    OdpovědětVymazat


  4. A kdy že to přesně odjíždíš (plus mínus deset dní?)
    Uff, doufám, že medička vyčerpala popsanými aktivitami celou zásobu své divnosti a teď už bude jenom hodná, slušná a tichá.

    OdpovědětVymazat


  5. pomlouvat někoho, kdo se vedle tebe učí je standardní chování! :-))

    kdybyste Kopřivě chtěli poslat nějaký peníze, pošlete je radši mně, ona možná nemá na cestu do Madridu,ale já občas ani na cestu domů ;-))

    OdpovědětVymazat


  6. Danae: Plus minus začátkem února, do přihlášky jsem jim napsala, že 2., protože to napsala i McBealová:)
    Jinak Medička má na mě dobrý vliv - dneska vtala o půl šestý a šla se učit biologii, tak já jsem vstala o půl desátý a asi před půl hodinou jsem se začala učit morfologii;o) Což mi ovšem nebrání v tom, abych před sebou neměla otevřený mail a nečekala, jestli mi nepřijde komentář;o)

    kotě: To je zákeřená taktika, jak vzbudit lítost a připravit mě o část příjmů! Najdi si jiný způsob výdělečné činnosti!;o)

    OdpovědětVymazat
  7. Komentář

    Madrid je super, Madrid si dej. Třeba tam potkáš o trošku sympatičtější lidi než já a narozdíl ode mě si naopak vylepšíš svoje mínění o Španělích. Podle mě jsou to vesměs dutý palice...jako celek. Ale to mi nebrání v tom, abych ti šíleně záviděla a chtěla TAKY do Madridu. Hned. Sakra. Jo a má něco přes tři miliony, možná spíš ke čtyřem.

    OdpovědětVymazat


  8. až se někdy u nás naplno rozjede bankovní krize a bude se sypat jedna banka za druhou, vydělají na tom ti, co místo úspor měli jen vybraný kontokorent. takže zaslání peněz potřebným jim možná i trochu ublíží, zato vám pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  9. Kopřivo

    No jo, já se pak tak nějak odmlčela, protože...už ani nevím pročXD A navíc mi bylo blbé tady tak oznamovat, že mě vzali:o) Jinak jsem se usídlila v Opavě, němčina a knihovnictví. V knihovnictví mě nejvíc baví dějiny knižní kultury, protože je fakt zajímavé poslouchat jak se kniha vyvíjela a tak:o) V němčině jsem začala nenávidět jazyková cvičení zaměřená na gramatiku, protože gramatika mi nikdy nešla (protože jsem debil, co se ji pořádně neučí) a taky i fonetiku, protože to se prostě nemůžu naučit! Bych ty Němce kopla i s celým tím jejich vyslovováním. A hm, taky se vůbec neučím, což bych teda asi měla. Ale jinak žiju a mám se fajnXD

    OdpovědětVymazat


  10. :-)
    musím říct, že mě dost pobavil titulek Jak udělat z komára velblouda a pod tím odkaz "celého netopýra?"
    A mMAdrid bude v poho, uvidíš :-)

    OdpovědětVymazat


  11. Madrid má velký centrum, ale taky je tam to nejdůležitější, takže by všechno mělo být tak v dosahu jedné hodinky :-) Ale pokud bydlíš na předměstí, budeš muset dodržovat rady svého zdravého rozumu! :-)))

    OdpovědětVymazat


  12. tak v praze je taky všechno v centru, že... a aspoň tě medička bude motivovat k co nejdřívějšímu odjezdu =)

    OdpovědětVymazat


  13. hele, v madridu se neztratis. kdyz jsem se tam neztratila vcera ja s kolegynkou, tak uz nikdo. a to jsme lezly vsude pesky a ridily se podle mapy (!) !
    :)

    OdpovědětVymazat