středa 3. září 2008

Jak pochopit Kafku

Jeden by neřekl, že odevzdání indexu může být tak vzrušující záležitost.


Minulý týden jsme se Kačátkou a Sanchou vydaly dokončit misi "1. ročník VŠ" ulovením posledního podpisu do indexu. Zpočátku to vypadalo, že Sancha vyhraje, nakonec jsem však našeho Amerického lektora (dále jen Al) (omylem) ulovila dřív já. Původně jsme se dohrabaly k jeho kabinetu a mé srdce i index zaplesaly, neboť na devřích nám oznamoval, že tu bude Wed 26 12:00 – 14:00. Než mi došlo, že Wed sice je, ale Wed 27. Sancha prohlásila, že spíš než den si lidi pletou datum. Ve 12:20 jsme usoudily, že normální lidi si sice spíš spletou datum než den, ale Al to má naopak. Poté jsem tak půl hodinku lovily profesorku, od které potřebovala podpis Sancha a během deseti minut jsme dvakrát navštívily sekretářku katedry anglistiky, o které jsme se pak dozvěděly, že to vůbec nebyla sekretářka katedry anglistiky, ale za to nemůžeme, že jsme to nepoznaly, protože jsme během roku sekretářku katedry anglistiky ani jednou nepotřebovaly. Při odchodu z budovy jsme ihned spatřily Ala, kterak si to šine do svého školy. Již zdálky jsem na něj mávala indexem, tudíž sundal sluchátka, půjčil si od Kačátky propisku a na nádvoří fakulty, aniž by snad během těch pěti dnů, které uplynuly od odeslání mé závěrečné eseje, otevřel email, natož si esej přečetl, natož aby se aspoň podíval do indexu, kdo jsem, mi napsal výborně. Pokudivu se tato známka do čtvrt hodiny ocitla i ve STAGu, tudíž jsme si mohla dojít za sekretářkou (romanistiky, protože mezitím jsme zjistily, že ta tajemná žena není sekretářkou katedry anglistiky a sekretářku katedry romanistiky jsem předtím jednou dokonce potřebovala) nechat vytisknout "zápisový list A," který je potřeba k odevzdání indexu. Jelikož málokterý student věděl, co je to "zápisový list A" a dokonce se šuškalo něco o tom, že zápisový list A lze vytiskout pouze ze školních počítačů, nikoliv z pohodlí domova, bylo nám doporučováno, ať o to prostě požádáme sekretářku, která – pokud to tedy zrovna je sekretářka – ví, co je zápisový list A. Zápisový list A nám vytiskla, ovšem už nic netušila o tom, že ho má i podepsat, ačkoliv se něco podobného psalo na internetu a říkala to i tajemná žena, co není sekretářka, na katedře anglistiky. Toho dne/tu půlhodinu jsme tedy již potřetí vylezly na katedru anglistiky a sekretářkou, která byla sekretářka, nechaly zápisový list A podepsat. Sekretářka se sice také divila, ale pak usoudila, že to na studijním asi po prvácích chtějí.

Jelikož však stíhání profesorů a sekretářek nebylo primárním cílem naší výpravy (primárním cílem bylo řešení naší bezdomovecké situace, která je momentálně vyřešena jen pro Kačátku se Sanchou), studijní samozřejmě bylo zavřené, a proto jsem index i zápisový list A odevzdala Sanche, která ho za mě měla odevzdat včera, až si pojede pro svůj poslední podpis. Neodevzdala však ani můj, ani svůj index, protože po dvouhodinovém čekání, v 11:03, když se dostala na řadu, jí ta pani řekla, ať si těch sto padesát kilometrů přijede jindy.
Během čekání také vypozorovala, že index nepřijmou, pokud s sebou nemáte také evidenční list (neplést se zápisovým listem A!), ačkoliv na stránkách školy píšou, že evidenční list stačí donést až k zápisu. Mírný problém spočíval v tom, že na evidenčním listu se požadoval náš podpis. Po krátké úvaze jsme se rozhodly, že Sancha můj podpis zfalšuje. Poté jsme ovšem narazily na další problém, protože každá měla na evidenčním listu jiný akademický rok a jiný studijní blok. Protože jako... když evidenční list nesete k odevzdání indexu za rok 2007/2008, logicky tam doplníte také akademický rok 2007/2008 a 1. studijní blok. Když ale má být evidenční list vlastně až zápisu na rok 2008/2009, logicky doplníte také akademický rok 2008/2009 a 2. studijní blok. Sancha tedy evidenční list vytiskla dvakrát, pokaždé s jiným rokem, a můj podpis také padělala dvakrát. Problém se však nakonec vyřešil sám, protože Sancha všechny čtyři evidenční listy zapomněla doma. Evidenční listy jí však pokudivu poskytli na studijním, a pokud se chcete zeptat, jak vysvětlila, že tam je sama, ale má dva evidenční listy a dva podpisy, tak prostě tak, že ono stačilo, že ten můj blbej evidenční list podepsala ona a napsala tam "v zastoupení." Ale třeba jako napsat tohle na net, to už ne...

A teď si představte, jak mě dokáže nasrat, když mi Tolstolobik řekne, že u nich ani žádnej index nemaj!
I když kdybychom něměli indexy, tak bych zase přišla o to vzrůšo, až si ho budu vyzvedávat.

Co se týče mého polobezdomovectví, tak to jedu řešit zítra. U první schůzky si nejsem jistá, jestli vůbec platí, ta druhá zcela jistě a jdu si prohlídnout byt, ze kterého bych mohla do školy chodit v bačkorách, akorát bych bydlela přímo pod tím debilním kopcem, co jsem do něj lezla minimálně jednou denně a někdy i s báglem. No a taky tam není postel. Ale mohla bych si koupit matraci a postel pak chtít od Ježíška.
Nicméně bydlení pro jednoho se shání jaksi líp než bydlení pro tři. Kačátka se Sanchou se totiž zamilovaly. Mně se ten byt taky líbil, ale to bylo ještě za podmínek, že ve 2+1 budeme dohromady čtyři a za 2 500 na osobu. Jenže pak dala majitelka přednost jiným zájemcům. Ovšem Sanche se ozvala realitka, že v tom samém bytě se uvolnil pokoj, jenže v 2+1 by nás bylo šest a za 2 750 na osobu plus provize realitce. Je sice fakt, že hezčí barák a na hezčím místě jsem nikdy neviděla, ale chtít za 2+1, ve třech osobách na pokoji a s kuchyní tak velkou, že už se tam nevejde ani stůl, skoro sedmnáct tisíc, to by mě teda zajímalo, kdo se tady asi posral v kině.
Jednolůžák, na krerý se jdu zítra podívat, je za 3 000, dvoulůžák za 2 500, tímto se tedy naše cesty rozdělily. Takovou cenu budu ochotná zaplatit, až budu vydělávat minimálně čtyřikrát tolik a budu mít vyhlídku na dobu bez stěhování delší než rok.
A vlastně mě to zas ani tak neštve. Ještě před rokem by mě asi rozhodilo, kdybych si přečetla sms od Sanchy, kde mi píše, že jim se ale ten byt s Kačátkou dost líbí, tak jestli bych byla ochotná a schopná si něco najít sama... Ale ve starým bytě jsme se spolu bavily, když jsme se potkaly v kuchyni nebo v obýváků. Potřeba vyhledávání bonusového kontaktu skoro není. A půl roku na jednom pokoji bych vlastně asi rozdejchávala dost těžko. Nějak jsme se posunuly. Každá jinam.

10 komentářů:



  1. Vždycky jsem si myslela, že i úřední buzerace studentů za dob mého studia byla jen krůček od apokalypsy. Teď vidím, že apokalypsa už dávno nastala, jen tomu tak nikdo neříká. Fuj tajksl.
    Hodně štěstí při shánění solidního bejváku! A gratulace do nehořkého rozloučení. Čekají noví spolubydlící ;)

    OdpovědětVymazat


  2. Ta první část mi připomněla Dvanáct úkolů pro Asterixe a Dům, kde se zatmívá rozum, nebo jak to bylo.

    OdpovědětVymazat


  3. Chtěl jsem napsat o buzeraci při odevzdávání diplomky, ale už je to neaktuální. Bylo to strašné.

    OdpovědětVymazat


  4. Ano,chytrá zoe pochopila smysl titulku až napodruhé, ačkoli dané dílo zná a miluje...děsíš mě. Mně se na stejném ústavu povedlo poměrně rychle se pohádat na studijním ještě než mě tam mají zapsanou (podávala jsem té paní maturitní vysvědčení bez plastových desek). Stejně tak mě trošku udivil výpočet bodů pro udělení koleje, který jsem si četla z nudy(337. odmocnina ze součtu kritérií+součet všech kritérií, nebo tak nějak). Lepší přirovnání asi neexistuje.
    Tedy mám z toho lehce náběh na panický záchvat...

    OdpovědětVymazat


  5. Chachá! :-D Jedna z mála výhod doktorského studia je jeho studijní oddělení :) Akorát mi ještě chybí jeden zápočet a pak ukecat vedoucí, aby mi vyplnila formulář, kterým mi schválí pokračování ve studiu a pak si vystát frontičku ... ale ehm... to všechno ještě před porodem, který bude tak někdy za čtrnáct dnů zhruba... No nevím :-D

    OdpovědětVymazat


  6. nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu, ale...ČEST A SLÁVA IS MUNI! :-))

    OdpovědětVymazat


  7. ze clanku o americkem studijnim systemu vetsinou vyplyva, ze studenti si neumi "even ever imagine", ze by pri pisemce opisovali od sousedu... verim tomu. a tady americky lektor dava vybornou "nahodnym kolemjdoucim" :) hezky priklad asimilace. ted jeste asimilovat studijni

    OdpovědětVymazat


  8. Danae: Kdepak, teď k tomu ještě přidali STAG;o)
    A nechci nic zakřiknout, ale snad už nejsem bezdomovec a dokonce snad ani nebudu muset na zádech tahat matraci. Ale nebudu jásat, dokud nebudu mít klíče.

    chloé: Tak sice ani jedno neznám, ale to druhé se mi líbí. Na fildě teď totiž probíhá rekonstrukce (jako každý rok). Sice zřejmě začali, jen co jsme vytáhli paty, ale samozřejmě ještě neskončili. A začátkem září začali předělávat i záchody. Takže sice obě pohlaví budou mít nové krásné záchody (a je to potřeba), ale v současné době se na upolácké fildě prostě nevyčůráš.

    r1: Ještě se musím hodně, hodně učit... A trénovat nervy.

    zoe: To nic, mě to napadlo jenom proto, že Sancha každou druhou cestu do schodů na anglistiku supěla: "Kafka, Kafka..."
    A ty jsi jakože na úplně stejném ústavu? (Ale my nemuseli mít vysvědčení v deskách!)

    Laura: No jo, jenže tebe v tý frontě určitě pustěj dopředu...;o))

    kotě: Prostě to není fér. STAG + index... to je přesila!

    johny: Ale tak já jsem tu esej, co nečetl, taky nikde neopsala;o) (No ale vědět to, tak mu pošlu prázdnej dokument ve Wordu.)

    OdpovědětVymazat


  9. Mně moje drahá alma mater za období mezi 6.9.2008 a 24.9.2008 (ani v jednom datu jsem se nespletla a toho 24. jsou státnice) naúčtovala jedenáct tisíc korun českých. Snad si to po doručení příslušného papíru rozmyslí.
    Každopádně doporučuji udržovat dobré vztahy se sekretářkami, občas ses jejich pomocí dá obejít studijní. My máme novou, ale má mě ráda, protože jsem jí opravila razítko.
    Držím palce s bydlením.

    OdpovědětVymazat


  10. mno, ještě tam nejsem, že...´ústavem´ míním FFUK a to se docela blíží a až budu velká, budu hispanista a překladatel jazyka anglického (doufejme)

    OdpovědětVymazat