pondělí 14. července 2008

Krásný nový rok všem!

Calendarium Ioannae
Usoudila jsem, že je na čase, aby tento rok již skončil. Začal být blbý asi tak 31. prosince 2007 a čekat na jeho skon ještě půl roku se mi nechtělo. Tomu se říká vzít osud do vlastních rukou!

I napsala jsem někomu, o kom jsem věděla, že mi neřekne, že mi hráblo, a SAXána řekl ano!

Původně jsem chtěla prostě jen oslavit Silvestr a dnešním dnem začít rok 2009. Ovšem když se sejdou dva geniální vypité mozky, vznikne... no, vznikne asi něco jako včera.

Již na základní škole jsme se se SAXánou nezávisle na sobě rozhodli, že to jediné pravé povolání, které je nás hodno, je prezident. Svůj postoj jsem přehodnotila při psaní maturitní práce o Fidelovi a Frankovi a došla jsem k závěru, že jediná možná forma vládnutí, kterou si lidská verbež zaslouží, je diktatura. Budu tedy diktátorka! Mezitím se konkurenční boj mezi mnou a SAXánou postupně změnil ve formu jisté spolupráce. A náš původní plán nastolit diktaturu v Čechách se rozšířil na Evropu a posléze i na svět, neboť jsem Adlétě slíbila Argentinu a Kačátce Francouzskou Polynésii.
Založení vlastního kalendáře by se dalo považovat za první krok k uskutečnění našeho cíle.

Nyní máte skvělou šanci naučit se používat nový kalendář s předstihem, ještě dřív, než vstoupí oficiálně v platnost a nahradí kalendář stávající.
Takže dávejte pozor:
Nový rok začíná 1. Gambrinusu. V nynějším kalednáři se tento den nazývá 14. červenec.
Aby se vám to nepletlo, následující měsíce odpovídají měsícům stávajícího kalendáře zhruba takto:
srpen – plzeň
září – staropramen
říjen – černý kozel
listopad – litovel (měsíc je to depresivní jak to pivo)
prosinec – krakonoš
leden – krušovice
únor – opat (nejkratší měsíc, nejhnusnější pivo)
březen – březňák (o jehož existenci jsem neměla tušení, dokud mi SAXána nepředvedl reklamu)
duben – starobrno
květen – kelt
červen – braník

Abychom si to ilustrovali na příkladu – narozeniny mám 19. července, od nynějška tedy 6. gambrinusu. Rozumíme si?
Možná je ale budu slavit jako britská královna dvakrát, protože v gambrinusu jsou všichni pryč. Oficiální narozeniny asi budu slavit na výročí bitvy na Bílé hoře.

Prozatím jsme stanovili devět státních svátků, bohužel jsme se zasekli u krakonoše, protože můj diář překvapivě končil prosincem a po třech pivech už jsme to nedokázali spočítat.

Výtisky nového kalendáře se začnou připravovat, jakmile to všechno spočítám a SAXáně pošlu. Výtisky objednávejte přes Mafaldu.
(Součástí kalendáře bude pro slabší i návod, jak ho používat, tzn. pod každým datem bude malým písmem připsáno, jaký den by mu odpovídal ve starém kalendáři. Než si zvyknete. Takže tak na rok 3 už bude kalendář bez legendy.)

Jelikož jsme nějak nevychytali hospodu, kde bychom přelom roku mohli oslavit a z Luigiho nás vyhodili už po desáté, zamířili jsme do zrekonstruované Bystřičky s mimózním číšníkem, kde jsme potkali SAXánina mladšího bratra s metrosexuálním chlapcem a svou přítelkyní, o které SAXána tvrdí, že je hloupoučká. Ale tak jistě, sedmnáctiletí kluci obvykle hledají intelektuální pokec.
Se SAXánou jsme se dostali až k tématu španělského masa (jako že chorizo a jamón, vy perverzáci!), až jsem na něj dostala takovou chuť, že jsem si z toho vzpomněla, že Tesco má teď non-stop a dvojka určitě ještě jezdí! Dokonce jsem se pokoušela SAXánina bratra neúspěšně přesvědčit, aby mi pro chorizo dojel, protože by mu to jednou mohlo hodit třeba kus Tichomoří. Anebo taky nějaký to vězeníčko a mučeníčko, že.

SAXánin bratr se ho otázal, zda "jeho žena" hraje fotbálek, na což mu "jeho žena" odpověděla, že pouze v opilosti, ke které samozřejmě došlo, protože SAXána do mě lil tequilu. A byť si dle našeho nového kalendáře můžu vymyslet libovolný věk, vlastní tělo nezblbnu, tudíž novoroční kocovina proběhla. Stejně jako ranní preventivní prohlídka u zubaře, při které mi od doby, co mi vypadaly mléčné zuby, poprvé nenašel žádný kaz. Poznamenal k tomu "ty se nám nekazíš!" Chm.
Doufám, že to není znamení, že nehledal, ale prostě znamení, že rok 1 se vydaří bez kazů!

Cesta domů se neobešla bez tradičního novoročního bilancování, tudíž i na mírnou depku se dostalo, proto jsem místo domů zamířila na procházku k synagoze a na hřbitov. Protože jsem si chtěla jít povídat s Arnoštem, myslela jsem, že přelezu bránu, ale zjistila jsem, že nemám fyzičku a mám podpatky. Tak jsem šla dom a zrovna v tu chvíli mi k tomu odbily kostelní zvony a mp3 pustila zmiňovanou Volverá la Suerte. Takže brilla la luz del día, asi o půl třetí ráno.

A k tomu novému roku samozřejmě písničku, že:
El Día de Año Nuevo

A ať se vám vydaří!


(A dnes proběhne hospoda s Adlétou a přespání na koleji, v úterý proběhne náhodné setkání s guano a kretkou – než kretka přijde, budu muset být s guano sama, ach bože, ale snad se mi v Luxoru podaří sehnat náhradu za můj ukradený Plechový bubínek, a radši si budu číst! – večer proběhne asi další hospoda s Adlétou a přespání na koleji a poté jakási guanina pochybná chata!)

29 komentářů:



  1. Proč není v kalendáři Budvar nebo Samson?

    OdpovědětVymazat


  2. Holt je jenom dvanáct měsíců... Ale mohli bychom ještě pojmenovat dny v týdnu.

    OdpovědětVymazat


  3. Co místo Krakonoše nebo Březňáka?

    OdpovědětVymazat
  4. lední brtník14. 7. 2008 17:56:00



    gambrinus si klidně přesuň na únor, spolu se staropramenem (pokud to teda moc nezacvičí s tvými narozeninami).

    OdpovědětVymazat


  5. A přestupný rok je předpokládám řezaný...

    OdpovědětVymazat


  6. Hele, diktátorka jsem tady já;o)

    OdpovědětVymazat


  7. Krakonoše nechat! A ještě bych zdvihl rebelii za začlenění Rebela!

    (Jsem rád, že jsem svůj pivní příspěvek stihl ještě před tou mnohasetkomentářovou diskusí, která se tu teď na ono téma strhne.)

    OdpovědětVymazat


  8. technická otázka - opat (únor) je nejkratší měsíc, ačkoliv gambrimus začíná 14. července a srpen už je plzeň, čili čistě teoreticky je gambrimus nejkratší...nebo má i gambrimus 30 dní a všechny další měsíce začínají 14.?

    a ten rebel...jak jste mohli zapomenout? pivo je to sice hnusný, ale pochází z krásného města - http://www.hbrebel.cz/ Všimněte si, že pivní slavnosti se trefně pořádají na moje narozeniny;-), což nechci se vnucovat, ale byl by to dobrý státní svátek, neb tyhle slavnosti jsou význačné soutěží v pití piva a vždycky se tam někdo pozvrací před celým náměstím - neumím si představit, že by někdo moje narozeniny uctil lépe :-))

    OdpovědětVymazat


  9. Protestuji proti tomu, aby byl únor pojmenován po tom nejhnusnějším pivu! Odmítám totiž slavit narozeniny v nějakém humusu! A když tady tak rozšafně rozdáváš ty země - nemohla bych dostat Kanadu? Prosím prosím, smutně koukám, prstíčkem hrabu! A moji ségru by jistě potěšilo Japonsko. Ale tohle už záleží na tobě, samozřejmě. Nebudu tě nutit obdarovávat celou moji rodinu. Ona bude stačit ta Kanada:o)

    OdpovědětVymazat
  10. Když tak na to koukám...

    ...rozhodně netroškaříš. Teda netroškaříte. Do kalendáře se nesral ani Hitlerovic Dolfi a že ten to impérium plánoval mít hodně trvanlivý...
    Tak kdybys třeba potřebovala pomocnou ruku, tak neváhej řekni.

    OdpovědětVymazat


  11. I tobě! Jen mě znervózňuje, že poslední režim, co si vymyslel vlastní kalendář, nevydržel ani dvacet let. A to, že ten tvůj začíná zrovna 14. července, je až ohavně symbolické. Ale zas - za takovej kus času by byl vděčnej i Adolf ;)
    A KDE JE BERNARD, CO?

    OdpovědětVymazat


  12. Danae: se vztyčeným prstem bych si k tomu dovolil dodat, že také poslední režim, který si vymyslel časové pásmo, se do toho už při jeho představování v televizi pěkně zamotal :)

    ale jeho problém. tenhle kalendář je totiž po pátém srpnu NAPROSTO BOŽÍ

    OdpovědětVymazat


  13. Je nutnej ten Kelt? Jinak se samozřejmě podřizuji většině a souhlasím s tím, že moje narozeniny asi spadnou do březňáka (se starobrnem bych možná měla problém).
    Každopádně si myslím, že jsi geniální a velice se těším, až tvoje hrůzovláda dosáhne až k nám do Prahy.

    OdpovědětVymazat


  14. A co takhle Chodovar?

    OdpovědětVymazat
  15. Piv je moc...

    ...já se chtěl bít za Svijany, ale všechno se tam prostě nevejde...

    OdpovědětVymazat


  16. A co udělat ty měsíce kratší? Třeba jenom třítýdenní? To by hned bylo o nějaký čtyři piva víc (ale převodní tabulka by byla fakt hnusná...)

    OdpovědětVymazat


  17. tak dvoutýdenní - když už se začíná čtrnáctýho...změny v půlce měsíce by se dobře pamatovaly

    OdpovědětVymazat
  18. Já bych nechal měsíce plavat...

    ...pořád tu máme ještě roční období, znamení pivokruhu a dny v týdnu...

    OdpovědětVymazat


  19. no teda - mezi námi revolucionáři - s pivokruhem bych byla velmi opatrná, kdyby na někoho vyšel třeba jihlavský ježek (tfuj!), mohlo by to vést k závažným nepokojům mezi poddaným, takto nešťastně zrozeným, lidem

    OdpovědětVymazat
  20. Já bych se toho nebál...

    ...když může být mezi měsíci Opat, tak toho Ježka už snad taky přes srdce přenesou...

    OdpovědětVymazat


  21. Ale zas takové znamení Bernardovy Čisté Hlavy by se na obloze vyjímalo moc hezky :)

    OdpovědětVymazat


  22. dobře, dobře...ale jestli na mě vyjde něco jako Platan, bude ze mě rebel i kdyby mi Kopřiva předhodila Itálii...ale uklidňuje mě, že jsme obě stejné znamení pivokruhu, takže to jistě nedopustí

    OdpovědětVymazat
  23. Kotě, nebuď cimprlich...

    ...na mě vyšel měsíc Krušovice i když si na to pivo nepotrpim. A nedržkuju - jediným mým nárokem je pouhá Skandinávie (jestli jsem se tu o nějakých svých požadavcích vůbec zmínil).

    OdpovědětVymazat
  24. Opat je výborné pivo!

    a únor je také pěkný měsíc, koneckonců je Ostravar. což mi připomníná, že tam chybí ostravar. a holba, chlodovar, smädný mních...

    OdpovědětVymazat
  25. waiders:

    myslím, že kvůli tobě špecielně bude založena inkvizice!

    OdpovědětVymazat


  26. Místo Starobahna bych dala Velveta...

    OdpovědětVymazat


  27. Jen krátce z ne-vlastního počítače: proč pivo? Od Záležitosti s borovičkou se můj žaludek rozhodl, že pivo pít nebude (logiku v tom nehledejte, vymýšlel to žaludek, ne mozek), tudíž jsem diskriminovaná! A bez práce! A úplně v prdeli! A svátků by mohlo být víc, třeba Tequila, Vodka, Fernet...
    A chci Skotsko.

    OdpovědětVymazat
  28. Bílou horu

    nebrat. To mám narozeniny já a je to termín vesměs nepraktický - hospody nemají zahrádky. Jediný pozitivní fakt je, že se to dá maskovat coby opožděná oslava VŘSR

    OdpovědětVymazat


  29. oh oh oh, článek i nápad se mi velice líbil, až se probudím, prohlédnu i zbytek blogu. kuku

    OdpovědětVymazat