pondělí 16. června 2008

200 Kč/min

Snadný výdělek!
Lehce nabýt a po zbytek života už jenom pozbývat.


Ráno jsem zapnula počítač, najela na seznam a pak už jen tiše umírala smíchy. Nejvíc nad druhým odstavcem:
„Podstatný pro vymáhání příslušných sankcí není fakt, že osoba spadla pod vlak nebo že se řidič střetl s vlakem. Podstatné pro uplatnění náhrady jsou vyšetřováním zjištěné údaje o zavinění takové mimořádné události,“ řekl Právu Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah (ČD).

Já vím, že by se to dalo interpretovat i jinak, ale to jako že zpoždění vlaku je mimořádná událost? U kterého vlaku je to mimořádná událost? To asi nebude český vlak, co?

Ale prostě je miluju... Je to geniální – a zcela jistě se náhrada případné škody vzniklé zpožděním vlaku bude vztahovat i na opačné případy, totiž když zpoždění zaviní České dráhy vlastní neschopností. Ale tak jasně, ony vlaky vě většině případů jezdí včas, že jo, akorát nesmí být moc horko, nebo moc zima, moc sněžit, nebo moc pršet, anebo nesmí pendolinu zkřížit dráhu ježek, protože zastaví-li pendolino, za ním zastaví dalších deset vlaků. Asi aby měly pořád větší zpoždění než náš italský zázrak a nevypadalo to moc blbě. ("Auta stojí, vlaky jedou" – na to si vzpomenu vždycky, když zastavíme v kukuřičném poli a pouštíme náklaďák.)

Nicméně už jsem se rozhodla. Až budou ČD za každou minutu zpoždění cestujícím platit 200, vykašlu se na shánění bytu v Olomouci a budu dojíždět. A v Olomouci budu jenom chodit do hospody, protože nikdy nebudu pracovat – budu jenom jezdit vlakem.
Spočítala jsem si průměrnou dobu zpoždění vlaků na trase Olomouc-HK za poslední tři týdny. Protože jsem moc hodná, budu počítat jenom jízdu z Olomouce, ale zato do toho započítám i to čtyčicetiminutové zpoždění, které "nevzniklo na území České republiky," což je vám ale po hodině stání na nádraží celkem u prdele.
Takže, dělá to 21, 666667 minut. Krát 200, to už jsem si vydělala 4 333 Kč. V případě, že bych čtyři dny v týdnu dojížděla a průměrná doba zpoždění by byla stejná, vydělám si 17 333 Kč týdně jenom za jízdu z Olomouce do Hradce. Měsíčně už mám skoro poslanecký plat! A ani se nebudu vztekat, že si nemám kam sednout!
To beru. A slibuju, že na přejezdu a na kolejích si dám pozor a případně zvolím méně finančně náročný způsob sebevraždy.

13 komentářů:



  1. Jé, jsem tu první!
    Mě ty vlaky taky už vážně s... . Myslela jsem, že to všechno České dráhy, ale houbelec. Přednedávnem jsem jela z Německa superrychlým vlakem (ICE), který měl zpoždění skoro hodinu. A samozřejmě, když došlo na přestup, vlak do Prahy si vesele odsvištěl včas a nečekal. Další jel skoro za dvě hodiny. Tohle potěší zvlášť cestující, co mají místenku.
    Se mi zdá, že právě ty takzvané nejrychlejší vlaky se pozdí nejvíc.

    OdpovědětVymazat


  2. Já většinou jezdím IC/EC, co jedou do Polska/z Poslka a je to fakt jedno, jestli je to osobák nebo mezistátní. Ale pořád bych řekla, že Českým drahám se vyrovnají málokteré jiné. A ještě ta jejich drzost vyvěsit si do uličky plakát "Jsme tu pro vás." Což člověk ocení především, když celou dobu stojí vedle záchodů a kouká na něj.
    Jinak s místenkou je ještě moc fajn, když si stejně nesedneš, protože přes ty lidi v uličkách se k tomu místu ani nedostaneš.

    OdpovědětVymazat


  3. Všetci čo cestujeme vlakmi vieme že keď skutočne záleží na tom dôjsť včas, spoliehať sa dá len sám na seba. Vyraziť podstatne skôr.

    OdpovědětVymazat


  4. Z Havlíčkova Brodu do Brna (trasa, která se jezdí hodinu a půl) jsem jednou jela čtyři hodiny a padesát minut...ve vlaku se samozřejmě netopilo, no nádhera. Okružní jízda po Vysočině, podívala jsem se do míst, kde mají asi třicet obyvatel, stavěli jsme i mezi loukama. Nejvíc mě dostalo, když v nějaké vesnici za Přibyslaví průvodčí seřvala nějakou holku (které došlo, že v Brně přestup nestihne a chtěla se vrátit domů), že vystupuje, když tam ten "rychlík" normálně nestaví. Každopádně to mělo i světlé stránky, potykala jsem si se spolucestujícími v kupé, vlastně celý vagon se tam začal přátelsky družit.Ani se mi z toho vlaku pak nechtělo, po pěti hodinách už jsem tam byla skoro jak doma...

    OdpovědětVymazat


  5. taky mě napadlo, že by České dráhy o svých vlacích, co vyjedou a dojedou až když je po cestujících skoro vyhlášeno pátrání, mohly natáčet nějaký kultovní seriál, něco jako Ztraceni - třeba Zpožděni. Z tržeb by pak mohly vyplácet kompenzace za nedodržení jízdního řádu.

    OdpovědětVymazat


  6. Dnes jsem na přechodu viděla úplně placatýho ježka. Brr...

    OdpovědětVymazat


  7. Jestliže skočím pod vlak, strojvůdce přece nemusí brzdit a může jet dál. Pokud zabrzdí, nemůžu za zpoždění já nýbrž on.

    OdpovědětVymazat


  8. "Jsme tu pro vás". Taky jsem ten plakát hypnotizovala půl cesty v IC z Práglu do Olomouce. A jasně, že jsem postávala u WC. Tedy ani ne u WC, tam se tulili nějací mladí milenci (kluk vypadal i mluvil jako Zilvar z chudobince) a pořád řešili, že je lidi můžou šmírovat v okně jako v zrcadle. Ale muchlovali
    se dál. Já byla v tom úzkém úseku vedle dveří, kudy se furt někdo cpal do jídelňáku. A třel se o mě a já prudérka prudérní jsem z toho neměla radost. (Frekvence průchodů se zvyšovala. Nejdřív to byl jeden člověk po 5-10 minutách. Pak začali z nějakého důvodu chodit ve dvojicích.)
    Přímo před nosem jsem měla prázdné zamčené kupé, kde sídlili průvodčí. Zvláštní, já myslela, že mají ve vlaku speciální služební kupé. Nebyla jsem sama, procházející lidé se tam neustále snažili vlámat a pak se mě ptali, jestli je to zamčené.
    Zkrátka, kdybych měla pořádnou černou fixu. Tak "jsme tu pro vás" opravím na "jsem tu pro zlost".

    OdpovědětVymazat


  9. ať už to rozjedou, potřebuju peníze na fesťáky. a aby těch vlakových mimořádností nebylo málo, minule při cestě EC se ve vagóně pohybovala velmi rozrušená babička a hledala svou rezervaci. Na lístku měla číslo 76. To se nedá zapomenout. Byly tam totiž sedadla 74, 75 a aritmetická řada pokračovala čísly 77, 78... chudák paní. Zavolal jsem průvodčí. Někdo to místo prostě ukradnul

    OdpovědětVymazat


  10. hihihi..hele ja jsem zatim do tech pardubic jel jen 3x a uz me to sralo...i kdyz to jezdi kazdejch pul hodiny, tak vzdycky prijdu minutu po tom co to odjelo..:-(..jinak ale cemu se divis, kdyz tomu sefujou lidi jako treba fousmanuv tatinek v hradci...synek zavola ze se nestihaj vratit z jaromere z bowlingu a jestli by nemoh podrzet vlak...no tak tatinek drzel 15 min v jaromeri vlak...:-D

    OdpovědětVymazat


  11. "Mně stojí, vlaky jedou." - Standa G.

    OdpovědětVymazat


  12. poopravdě řečeno, už to dávno není co bývalo. kde jsou ty časy (asi před deseti lety), kdy tříhodinová cesta znamenala hodiny čtyři, ... s odvoláním na Stopparda, je to zřejmě tím, že je tu tolik fašistů, a proto vlaky jezdí víceméně přesně. 20 minut přece není zpoždění!

    OdpovědětVymazat


  13. Birute: a nebyla ta holka slovenka? ja jedu vlakem z prahy tak jednou do roka, ale kdyz jsem zrovna letos v kvetnu jela, v kupecku se mnou byl naruzivy parecek a mladik taky vypadal uplne jako zilvar z chudobince. vystupovali v olomouci :)

    OdpovědětVymazat