sobota 21. července 2007

Osahávat halapartnu.

Bod zlomu se blíží.
Tak teda. Ano, nebloguji, neboť (právě se mi dvakrát za sebou podařilo napsat neboď) se mi nedostává času, neboť (teď už napoprvé) pracuju. Teda pracuju... jak se to vezme. V porovnání s mou bývalou prací (to měl být odkaz, ale nemůžu to najít) to vlastně ani není práce a v porovnání mou bývalou prací (tady měl být další odkaz) za to taky dostávám plat, kterého si pak na účtu i všimnu. Každý den kromě pondělí ráno vstanu o půl sedmý (až se rodiče vrátí z dovolené a já se nebudu muset starat o dva psy, nevylezu z postele dřív než v sedm), dojedu pod Horu a vyškrábu se na Horu na Hrad. Tam z úklidovky (kterou nám několikrát denně turisti otevřou, protože jsou zvědaví, co tam je, a když tam najdou pouze smetáky, tak nám zabouchnou dveře, které pak páčíme lžičkou) vytáhnu hadr a iron a vyleštím vy(?)tríny od sklepení s archeologickými vykopávkami po věž s fotografem Pírkem (který je vždycky ošmataný nejvíc). Jakkoliv se tato činnost může zdát nudná, je to většinou ta zábavnější část, neboť mě zřejmě nikdy nepřestane fascinovat, kde všude a v jakém množstvím jsou lidé ochotni a schopni zanechávat svoje otisky a dětičky otiskávat své dlaničky. A včera jsem v mučírně našla na skle otisk dětské nohy.
Poté se s Kolegyní posadíme buď ke stolu v Hradě (kde je až do tří hodin, kdy se nám svíťák začne opírat do okna, tak o deset stupňů míň než venku), anebo na lavičku před Hrad a podle počtu návštěvníků buď občas utrneme lístek, občas lidem vysvětlíme, že prohlídka Hradu opravdu není zdarma a lístky se kupují dole v kase, povídáme si, hrajeme karty a čteme si, anebo častěji utrneme lístek, častěji lidem vysvětlíme, že prohlídka Hradu opravdu není zdarma a lístky se kupují dole v kase, povídáme si, hrajeme karty, čteme si a jedna z nás jednou za hodinu udělá výklad o historii Hradu, který pokaždé zajímá asi tak tři lidi (podle velikosti skupiny). Občas se vysílačkou ozve, že jedna z nás má doběhnou do rytířáku/zbrojnice/věže(!), protože někdo tam fotí, ačkoliv cedule se zákazem focení je u kasy, před Hradem a ještě jim to zvlášť říkáme při kontrole vstupenek, případně provádí jiné nekalosti, například sahá, kam nemá (hláškou "V rytířáku osahává halapartnu" nás počastoval sám Kastelán, jinak to tak vtipné není).
S tím čtením je to ovšem mírně problematické, protože Kolegyně by si radši povídala a já bych si zase radši četla. Ne že bych si s Kolegyní neměla co říct, ale já opravdu neumím mluvit osm hodin v kuse.
V pět se zavírá pokladna, o půl šesté hrad, proto milujeme lidi, co si za dvě pět koupí lístek a za jedna pět dorazí do Hradu a jsou v něm opravdu až do nejposlednější minuty, abychom tu otevírací dobu jó dodrželi. Já vím, že si ti lidi zaplatili, ale my chceme jít taky domů.
Na závěr vyběhnu (jako fakt vyběhnu, ne vyjdu, protože domů chceme všichni, takže musím být rychlá, takže opravdu nevím, proč si na tuhle práci vybrali mě) sto třicet čtyři schodů do věže, abych zkontrolovala případnou přítomnost mrtvol či živol, což mě vyčerpá natolik, že ačkoliv jinak celý den nic nedělám, tak domů dorazím unavená. Můj velký pracovní úspěch bude, až jednou dole pod Horou nasednu do auta a při sešlápnutí spojky se mi nebude klepat noha. Jinak to ale dělám s radostí dál, protože vždycky zavřu oči a myslím na Ang... na svůj zadek a stehna.
Samozřejmě také denně zažívám spoustu zaznamenáníhodných zážitků – například nám už tři dny ve věži chcípá holub a dneska se po ceste k nějakým lidem připojilo černé kotě, které jsme hlídaly a pokoušely se neúspěšně identifikovat jeho pohlaví. Pocítila jsem touhu si ho nechat, když po mně lezlo a strčilo mi tlapku do podprseknky (je to chlap a dost nenáročnej, teda), nicméně lidé si ho pak odnesli.
A bla bla.

Jinak ano, narozeniny jsem taky měla. Ano, už nejsem náctka a mám třicítku na krku, tak se z toho neposerte, no! Opět mi přicházely velmi vtipné sms od (řádově o několik měsíců) mladších kamarádů, ale vedle toho, že mě upozorňovali kupříkladu na zhoršení motorických schopností (což – jak poznamenala Sancha – nebude v mém případě příliš markantní ztráta), mi také začali doporučovat koupi krému proti vráskám, masti na klouby, popřípadě francouzských holí.
Narozeniny budu slavit až v srpnu a Kastelán mi k nim dal zmrzlinu. Což mi připomíná, že když si všimnul on, tak si jdu sepisovat seznam lidí, co zapomněli, a pomstím se! I když jinak teda samozřejmě vůbec nechci, aby někdo věděl, kolik mi je!

A teď sdělení nejdůležitější. Zeptejte se Mathildy.
Vychází poslední díl Knihy knih (jasně, Nejnovější zákon). Nezapomeňte připojit něco o fuj fuj komerci a knížkách pro děti. Nicméně, pokud se všechno bude podobat scénáři z prázdnin dva roky zpátky, tak nás tu teď nějaký čas neuvidíte. Minulý rok nás to paralyzovalo na víc než měsíc. Teď si sice totální vypovězění všech ostatních funkcí, které neslouží k otáčení stránek, vyhledávání neexistujících slov ve slovníku a ťukání do klávesnice, abychom své zaručeně trefné teorie sdělily ostatním, podobně postiženým, nemůžeme dovolit, ale... nebudeme mít asi chuť, no. A mimojiné si taky v příštích dnech nebudeme stříhat a lakovat nehty, mýt hlavu (mýt celkově se budeme jenom proto, že je horko), holit si nohy ani cokoliv jiného a sem tam se zapomeneme najíst.

Takže někdy v srpnu.
Nashledanou v postpotterovských časech!
(Chápete, že svět už nebude jako dřív, že jo?! Je to něco jako když se rozpadli Beatles! (Dobře, já nevím, proč mě napadlo zrovna tohle, ale znělo to efektně.))

40 komentářů:

  1. No...

    Beatles jsem neobrečel, protože když se rozpadli, šel tady ten cirkus ještě tak trochu mimo mě... A Pottera nejspíš taky neobrečim... nevim no - asi ten jeho účes..;-)

    OdpovědětVymazat


  2. Mně by se možná provádění na hradě líbilo.

    OdpovědětVymazat


  3. Věříš, že ani nechci, aby nějaké postpotterovské doby nastaly? Bude mi chybět to těšení se na další díly, to čtení dlouho do noci a tak:D No jo, jsem pošahaná;)
    A tu brigádu ti závidím, já žádnou nemám. Snad ale vyjde aspoň ta, kterou mám mít poslední dva týdny v srpnu (budiž proklety dcery šéfů, které se berou přednostně a rozhodně na delší dobu)

    OdpovědětVymazat


  4. Třeba ještě nějaký ten díl napíše, však to sama řekla, že pottračování nevylučuje.

    OdpovědětVymazat


  5. bubun: Naopak. Popřela. Spekuluje se o údajné knížky, ve které by byly popsány osudy postav v postpotterovské éře;) To jen tak na okraj. Už to tady leží přede mnou a asi už jsem se odhodlala, že to otevřu.

    OdpovědětVymazat


  6. jo, všechno nej k těm narozeninám ještě, i když už jsi tedy obdarována byla. chci suvenýrek, přívěsek halapartna, děkuji.

    OdpovědětVymazat


  7. Já to ještě neotevřela, pouze si přečetla epilog ;-)
    A když máš tak ráda kočky, nechceš kotě? Mourovaté :-)

    OdpovědětVymazat


  8. Mathilda, Ness: holky, neštvěte mě:D Ani neříkejte, že už začínáte číst!! Ach jo, proč neumím anglicky tak dobře, abych mohla číst tu knížku nepřeloženou?:(

    OdpovědětVymazat
  9. Veve...

    ...ber to jako v�zvu a jdi do toho:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Galahade,

    než se naučím anglicky tak dobře, abych si tu knížku mohla přečíst, tak už mi dávno vyjde český překlad:D

    OdpovědětVymazat
  11. Si nejsem jist,

    jestli už se náhodou nestalo - coural jsem dnes Prahou a Pottera zahlíd... teda Pottera - Pottery. Ono jich bylo asi milion...

    OdpovědětVymazat
  12. VeVe,

    a kdo tvrdí, že anglicky mluvím? To, co umím, stačí jen na hrubé pochopení děje a jinak - já a slovník budeme velcí kamarádi...

    OdpovědětVymazat


  13. tyjo, já chci českej překlad!:) a jinak tu mánii znam, jakmile vyjde, taky nebudu spát, dokud to nepřečtu. škoda, že musim chodit do práce!

    OdpovědětVymazat
  14. No teda...

    tahle mánie je srovnatelná snad jen s kolotočem okolo nového alby kultovní skupiny Tokio Hotel...

    OdpovědětVymazat
  15. VeVe,

    napiš mi pls na mail.

    Galahade - teda chlape, ty máš vkus... Já tuhle hermafroditní skupinu potkat v noci, hodím po nich peněženku a uteču :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ness,

    napiš mi svůj mail a já ti na něj napíšu:D

    Galahad: Tak pokud vím, překlad by měl být až po Vánocích:D Takže to se ti asi jen zdálo:)A právě jsem dostala šok. Dobře, vím, že tohohle budu litovat, ale... já je asi před rokem poslouchala *hledá lopatu a snaží se urychleně zakopat, protože tu ostudu nepřežije* Sice to bylo jenom chvilkové "poblouznění", sice jsem díky nim potkala lidi, bez kterých teď nemůžu žít a které mám moc ráda, ale toho přece jen neomlouvá mé naprosto pubertální chování. Jdu umřít hanbou. *Nechápe, co dělá na tomhle blogu, kde jsou všichni normální (v rámci možností) a kde by nikdo nikdy nic takového neposlouchal. Cítí se ještě víc trapně.*

    OdpovědětVymazat
  17. Veve...

    ...mám vkus - proto popichuju skrze TH a ne třeba jezerní dětský sbor z Finska;-)

    Ness, nikam nechoď... jestli teda mocí mermo nechceš. Mě TH sice minuli, ale... no... víš... to sem snad radši nebudu psát, jinak budu muset chodit kanálama...;-)

    OdpovědětVymazat
  18. VeVe,

    ness@email.cz
    A to snad ne... v tom případě nemůžeme být sestry oddělené při porodu, protože jsem TH videoklip viděla jen jednou, všichni o TH pořád mluvili, tak jsem chtěla ten zázrak vidět - a pak jsem celou dobu písničky dumala, jestli je to černovlasé zmalované cosi holka nebo kluk ;-)

    Galahade - tak která? To víš, já mám taky své hříchy mládí :-D

    OdpovědětVymazat
  19. Veve,

    Co která? Jaká která?
    Mým hříchem mládí byli Beatles... díky nim si nevymejvám hlavu hip hopem...:-)

    OdpovědětVymazat
  20. Galade,

    na tu skupinu se ptala Ness, ne já;):D a to, že se jdu zahrabat jsem zase psala já ne Ness;) trošku ses přehlídnul;):D ale nevadí, jsem ráda, že vím, cos poslouchal:D A já to, že jsem je poslouchala, přisuzuji tomu, že ve 12 13 jsem nebláznila z žádné skupiny, žádnou jsem "nežrala" nebo něco podobného. Tak jsem si to holt zažila až v pozdějším věku:D proto se zato taky tak hluboce stydím, víš?:D
    a Beatles jsou fajn, táta je poslouchal taky:D:D

    Ness: už ti jdu napsat, hned mě tam máš:D

    OdpovědětVymazat
  21. Veve,

    abys věděla, tak já nejsem blbej - mě jen mate ta opička, co jsem včera ulovil...;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Galahade,

    nikdy bych si o tobě neodvážila tvrdit, že jsi blbej! A opička za tím stála? No, tím se to vysvětluje, protože ty bys to jinak neudělal;):)

    OdpovědětVymazat
  23. Inu...

    ...proč to vlastně rozmazávat - beztak jste se obě dozvěděly, co jste chtěly;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Galahade,

    to máš vlastně pravdu:) jako ostatně vždycky;)

    OdpovědětVymazat
  25. Veve...

    To mam po t�tovi. ;-)

    OdpovědětVymazat
  26. Galahade,

    gratuluju, to já nic takového nezdědila;)

    OdpovědětVymazat
  27. Ničehož nelituj Veve,

    zcela jistě máš jiné přednosti...;-)

    OdpovědětVymazat
  28. Galahade,

    pokud nějaké mám, tak se za celých 18 let ještě neprojevily;):D

    OdpovědětVymazat
  29. Veve,

    asi čekají na správnou příležitost...;-)

    OdpovědětVymazat


  30. Teda vy jste ale sprostí, takhle tu Kopřivě spamovat... a beze mě!!!

    OdpovědětVymazat
  31. Ness,

    s tebou jsem spamoval posledně...pamatuješ?

    OdpovědětVymazat
  32. Jsem zvědavá,

    kdy se ta správná příležitost objeví:D

    Ness: chceš se přidat?:D A Kopřiva nám to jistě odpustí, neboť to je osoba převelice chápající:)

    OdpovědětVymazat
  33. Veve,

    až se objeví, jistě ji poznáš...(mrk)
    A Kopřiva je ráda, že jí přibývají komentáře (úsměv)

    OdpovědětVymazat
  34. Jsem zvědavá,

    kdy se ta správná příležitost objeví:D

    Ness: chceš se přidat?:D A Kopřiva nám to jistě odpustí, neboť to je osoba převelice chápající:)

    OdpovědětVymazat
  35. Ano, určitě ji poznám:D

    A Kopřiva bude mít určitě ohromnou radost *nevinný úsměv*

    Ale proč je tady ten můj předchozí komentář dvakrát?! *překvapeně kouká a přemýšlí, jestli je blbá ona nebo počítač, který to určitě poslal dvakrát*

    OdpovědětVymazat
  36. Veve,

    s půlhodinovým zpožděním?
    *Culí se radostně nad faktem, že zřejmě existuje počítač blbější, než ten jeho*

    OdpovědětVymazat
  37. Věru lákavá nabídka,

    ráda bych, leč na net se teď moc často nedostanu :-(. Ale příště se mnou počítejte ;-)

    OdpovědětVymazat
  38. Nesss...

    ...kdybych byl diskrétní o něco méně, už dávno bych se pídil po tom, jaktože nespamuješ taky... (mrk)

    OdpovědětVymazat
  39. No, to je fakt

    je to divné. Takže tím mým počítačem to asi nebude. A už jsem to viděla i na jiném blogu, takže to vážně nebude mým počítačem *juchá radostí* A neboj, můj počítač je hodně blbý *raději šeptá, aby ji neslyšel a nezačal škodolibě stávkovat*

    Ness: věř, že já s tebou počítám určitě:)

    OdpovědětVymazat