pátek 16. února 2007

Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat

Heslo dní příštích, a proto se dočasně stěhuje i do podtitulu blogu.

Své životní krédo uplatnila Sancha, když nám ve středu konzultantka naší maturitní práce sdělila, že obhajoby maturitních prací se konají 30. března, to znamená minimálně týden předem odevzdat hotovou práci oponentovi. Co na tom, že minulý rok se práce obhajovaly začátkem května, co na tom, že naposledy se o MP mluvilo v září, kdy nám přislíbili brožurky s návodem, kterak MP mají po formální stránce vypadat a pak dlouho ticho a najednou teď, do měsíce ať to máte hotový. Prý to bylo na internetu. Koukám na plán školního roku – 30.3.2007 – Obhajoba projektů před odbornou porotou, slavnostní vyhlášení vítězů. ??? Vítězů? Koná se nějaká soutěž? Do které se můžu přihlásit? Jistěže se na internet nemůže napsat, že se obhajují maturitní práce, když nic jako maturitní práce neexistuje, už jenom proto, že s maturitou to nemá nic společeného. Ale hubu mohli otevřít dřív než v půlce února. Teda, ne že by se teď obtěžoval snad někdo z vedení – profesorka Pittová musela takřka ukořistit několik výtisků oné slavné "brožury" (jedna A4 a v textu jsem našla hrubku), kde bylo rukou dopsáno datum 30.3.
Ale mám po tom, co vím, ještě nárok se něčemu divit?

Mám hotové čtyři stránky. A teorie říká, že bych měla dělat maturitní otázky, když se ode mě vyžaduje, abych se týdně naučila aspoň čtyři další. A praxe říká, že jíst, spát, vylučovat a blogovat musím. Předevčírem už jsem se loučila se Soví poštou, v příštích dnech se rozloučím s maturitními otázkami a rezignuju i na druhou část předmaturitních testů, které se píší po prázdninách. Nenechte se zmást názvesm, ty s maturitou taky nemají nic společného, takže stačí, když je napíšu na víc než šedesát procent.
Hej vy, milý ex-maturanti, kdy že nastane ta ulejvárna, o které jste všichni mluvili?
I chudák profesor Fidman už vzdal, že bychom se v jeho hodinách snad věnovali zeměpisu. Nedávno jenom prohodil: "Ty jo, tak vy dopíšete jednu písemku a hned se jdete učit něco dalšího, jo?" A profesorka Pittová mě div nerozplakala, když se svěřila, že ona si někdy v březnu vzpomněla, že v květnu maturuje.

A Pítr ještě nepsal první předmaturitní testy. Z legrace jsme se ho ptali, kolik ho to stálo, že je nemusí dopisovat.
"Třicet," odpověděl.
"Třicet za jeden nebo za oba?"
"Za jeden."
Může mi někdo vyčítat, že si nemyslím, že si dělal srandu? (Pítr za celé čtyři roky nikdy nemyslel nic ze srandy.) Ale mám po tom, co vím, ještě nárok být znechucená?

Nicméně má nasranost přešla do letargie – myslím, že mozek po několika letech v našem ústavu zjistí, že transformací nasrání do letargie se dost šetří a začně to dělat automaticky. Prostě následující měsíc nebudu dělat nic jiného než maturitní práci, no. Mám času dost, že jo.
A taky se budu utápět v chmurných myšlenkách na budoucnost. Když tedy lékařská vyšetření, která jsem absolvovala za posledí týden, ukázala, že neumřu (berte to trochu s rezervou – ve čtyřech letech jsem dostala poprvé rýmu a byla jsem si jistá, že mě ten sliz v nose přes noc udusí, a celé dětství jsem při bolestech hlavy tvrdila, že mám v mozku určitě nádor), mlžu začít vzdychat, že mě nevezmou na žádnou vejšku, když nejsem ani schopná vyplnit přihlášku. Ani elektronickou (k vyplnění k té normální snad potřebujete minimálně jednu vysokou už mít). Kačátce jsem kvůli tomu volala čtyřikrát, abych následně zjistila, že jenom klikám na špatný čudlík. Když už jsem teda přihlášky, životopisy (určitě jsem tam někdě udělala hrubku a nevšimla jsem si jí!) a kopie certifikátů měla v obálkách, na dvě z nich jsem napsala špatnou adresu. O tom, jak můj otec málem plakal, když zjistil, že neumím vyplnit složenku a o nějakém podacím lístku slyším poprvé v životě, raději pomlčím. Vzhledem k pozitivním výsledkům vyšetření (pozitivním ve smyslu "hurá! zatím neumírám!") bych řekla, že vyplňování přihlášek na VŠ je mnohem víc stresující.
Další chmurné úvahy se budou ubírat k budoucnosti mých kamarádek-spolužaček. Po maturitě už se možnost, že by se některá mohla vdát, pomalu přesunuje z roviny teoretické do roviny praktické. Můj postoj ke svatbám je snad znám. A představa, že by mě v dohledné době mé kamarádky nutily řešit třeba tohle (abych vyvrátila spekulace o mách masochistických sklonech, na tuhle diskuzi jsem se dostala díky trubičce iKarkulce)... Na druhou stranu bych se nemusela vyčerpávat sáhodlouhým vysvětlováním, proč si s manželstvím můžu vytřít prdel, a názorně bych to předvedla:o)
Radši psát deset maturitních prací, než pozorovat jednu kamarádku, jak jí měkne mozek nad toaletním papírem s ženichem a nevěstou.


22 komentářů:



  1. Dneska je prostě možné si vytřít prdel s kde čím :D
    Já jen doufám, že se před maturitou nebudu "bavit" stejně, jako ty.
    Ale je pravdou, že bys na toto téma mohla napsat klidně i knížku s názvem třeba "Co se v mládí naučíš.." :)
    Radši něco výstižnějšího, mě toho tolik nenapadá.

    OdpovědětVymazat


  2. Myslím, že ty si vážně s maturitou ani s příjmačkami dělat starosti nemusíš.
    Vyplaňování složenek jsem přes svůj pokročilý věk dosud nezvládl a mám proto podezření, že už se mi to nepodaří nikdy.
    O čem píšeš tu práci?

    OdpovědětVymazat


  3. Očividně potřebuješ nějakou negativní motivaci, takže ti prozradím, že přihlášky nejsou nic proti tomu, co tě budou nutit vyplnit na pracáku, až se na vysokou nedostaneš:o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jelikož má Julie pravdu, vůbec ti nezávidím...

    ještě by se mi chtělo něco dodat, ale ono už asi ani není potřeba...:-) Tedy přeji krásný večer;-)

    OdpovědětVymazat


  5. Co se týče maturity, pokud máš dost pevné nervy (nebo šílenou mysl), stačí se učit o svaťáku. Z přihlášek a složenek si nic nedělej. Mně elektronické přihlášky vyplňovala sestra, ty papírové jsem vyplňovala já, a to asi třikrát (do té doby jsem třeba nevěděla, že kdo píše nad i tečku je skoro dement) a nad složenkama jsem měla díky mému drahému otci malý, leč intenzivní hysterický záchvat (nejdřív zavelel, že složenky se budou vyplňovat teď, pak mě nechal, ať se v tom plácám sama, a nakonec mě ještě seřval, že jsem je vyplnila blbě - výsledek = nervy v kýblu). Pro útěchu na konec dodám, neboj, bude hůř.

    OdpovědětVymazat
  6. Porcelain Doll19. 2. 2007 18:26:00



    little punkie: Chystám rovnou celej epos;)

    rady: "Diktatury ve Španělsku a Latinské Americe".
    A nastavila jsem si kvůli tomu španělskou klávesnici, která se mi sama od sebe přehazuje, i když nechci a už mě to sere:o)

    Julie, galahad: Ano, přesně tuhle pozitivní energii jsem potřebovala! ;o)

    p.: Do krematoria - ta čekací lhůta je prej strašná:o)

    Ness: "Co se týče maturity, pokud máš dost pevné nervy (nebo šílenou mysl), stačí se učit o svaťáku."
    Když mi tohle někdo říká, mám už skoro chuť ho poslat do prdele:o) Ne, nijak si to neber, jenže ten maturitní týden sám o sobě není nic, co by mě děsilo - jenže v prosinci jsem na první předmaturitní testy musela umět půlku otázek, po jarník prázdninách, takže za čtrnáct dní, píšeme druhé předmaturitní testy, na které bych už měla umět všechno (nakonec ne všechno, protože to samozřejmě nestíháme - takže dějiny "jenom" do r. 1848) a do toho blbá maturitní práce... a všechno jenom proto, že říďa chce machrovat s nároky, jaké má na studenty. přitom by stačilo přijít s obálkou a na nějaký přdmaturitní testy a maturitní práci bych se mohla vykašlat. Prostě mě to štve, protože to je všechno tak strašně zbytečný...

    Ad ty složenky - u nás to bylo podobný: "Tady jsem ti přines z pošty složenky, tak si je vyplň."
    "Vyplnit?! Jak?!"


    OdpovědětVymazat
  7. Panenko,

    pojal jsem podezření, že Tě asi naseru. Ale ty mi to jistě odpustíš;-)
    Tomu Tvému ústavu chybí jedna zásadní věc. Jinde by se tomu asi říkalo "profesionální slušnost" nebo tak nějak. Na střední škole, kde jsem studoval já, se vypracované maturitní otázky předávaly z generace na generaci, takže jsme skutečně všichni (tedy - všichni trošku soudní, kteří věděli, že vypracovaná otázka za nás neodmaturuje) byli celkem v klidu. Kdybyste tuhle vymoženost měli taky, mohli byste na říďu dělat dlouhej nos i bez obálky... No ale teď už to asi nezachráníš a mě tedy po středně dlouhém cintání pentle nezbývá, než Ti popřát, aby se Tvé nervy proměnily aspoň v kotevní lano...;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Porcelain Doll20. 2. 2007 0:30:00



    ježíš, galahade, tady přece nehraje žádnou roli vypracování maturitních otázek - např. češtinu a dějepis si kamarádka už od druháku průběžně přepisuje do kompu, takže to se akorát zkompletuje, což je otázka maximálně deseti minut, a na jazyky si stejně dělám jenom osnovy. Jde o to, že ty otázky se musím naučit mnohem dřív, než je potřeba, abych se je následně o několik měsíců později musela učit znova. Plus maturitní práce, kterou tady asi dělám jen tak pro zábavu, protože mám spoustu času.

    OdpovědětVymazat
  9. Panenko...

    ...já někde napsal, že nás během čtvrťáku z těch maturitních otázek nezkoušeli? Opakování látky, tematicky rozhozený podle maturitních otázek, je celkem standard. Nebo aspoň byl, když jsem maturoval já a to nejni zas tak dlouho.

    OdpovědětVymazat
  10. Porcelain Doll20. 2. 2007 13:47:00



    galahad: Já vim, jsem nesnesitelná;o) Jo, průběžné zkoušení z MO, během normálních hodin, to beru, jenže po nás se chce, abychom teoreticky uměli všechny MO začátkem března, abychom napsali předmaturitní testy, které ale mají s maturitou polečný jen název a nemůžou do ní nijak zasáhnout (kromě toho, že když je nenapíšeš a nepřijdeš za říďou s obálkou, tak tě k ní taky nemusí pustit), a jak by taky mohly, když oficiálně nic jako předmaturitní testy neexistuje, do toho normální škola, a abychom se nenudili, šoupnou nám jakousi maturitní práci, která v podstatě znamená úplně to samé jako předmaturitní testy - hovno a jenom buzerace navíc (i když uznávám, že co se jazyka týče, tak je ta práce dobrá, to ale nemění nic na tom, že když už ji po nás tak chtějí, měli nám ji zadat na třeťák, kde se jaksi nevyskytuje maturita a přijímačky). A štve mě, že když na to nadávám, deset lidí mi napíše, že maturita je v pohodě a naučím se na ni za svaťák, jako kdybych tady hysterčila kvůli samotnému maturitnímu týdnu.

    OdpovědětVymazat
  11. Panenko...

    ...nesnesitelná je žízeň, ne Ty. Já ten Tvůj ústav viděl jenom jednou na obrázku, nemám tedy problém přijmout Tvé přesvědčení, že Ti tu vlastně plácám nesmysle;-)
    Tu haldu práce navíc Ti nezávdim... Považuje se za slušnost, že profesoři studenty v maturitním ročníku nezatěžujou nějakými aditivními úkoly. Z tohoto pohledu se mi zdá, že Váš říďa je krajně nevychovanej:-) No řikám - nervy jak kotevní lana by to chtělo...;-)))

    OdpovědětVymazat


  12. Panenko, co růží zváno, i zbáno jinak, vonělo by stejně :-) V tvém případě smrdělo. Maturita určitě je opruz, ale zkus to brát třeba jako předpřípravu na příjmačky... Navíc, máš to sakra za pár :)

    OdpovědětVymazat
  13. Porcelain Doll20. 2. 2007 15:34:00



    galahad: Krajně nevychovanej? Hajzl je to! ;o)

    Laura: Smrdělo. Je totiž cosi shnilého ve státě dánském ;o)

    OdpovědětVymazat
  14. Panenko...

    ...myslím, že bychom se na tom shodli;-) Já jen použil o něco decentnější eufemistické označení, protože jsem nechtěl být vulgární...

    OdpovědětVymazat


  15. My psali každý měsíc z pěti otázek. Zejména si pamatuju na dějepis. Soustavně jsem měla za pět. Dějepisář už chodil za mojí kamarádkou, jestli by mi nemohla nějak pomoct, protože jinak neodmaturuju. Nakonec to bylo za jedna, ale pravda je, že tak vystresovaná jsem nebyla ani potom ze státnic.
    Mysli na to, že až si to odbudeš, čekají tě nejdelší prázdniny a pak už jen samé báječné intelektuální zážitky s vzdělanými a rozumnými vysokoškolskými pedagogy:o)

    OdpovědětVymazat
  16. Julie...

    ty "báječné intelektuální zážitky s vzdělanými a rozumnými vysokoškolskými pedagogy" - to byl vtip, že jo...? Řekni, že jo...

    OdpovědětVymazat
  17. Porcelain Doll21. 2. 2007 18:21:00



    galahad: Jak znám Julii, řekla bych, že jo;)

    Julie: Anebo mě taky čekají samé báječné zážitky z ředníky na pracáku, jak už tu jednou padlo:o)
    Ad otázky - my píšem/zkouší se tak v průměru z pěti otázek týdně:-/, až se divím, že ještě vůbec máme u čeho psát. Jo, dějepis je nejhorší, protože nestíháme, nepamatuju si letopočty (v poslední písemce jsem nepoužila ani jeden - taky podle toho dopadla) a nesnášim třicetiletou válku! A vůbec!

    OdpovědětVymazat


  18. galahad, já to samozřejmě myslela naprosto vážně. Že je kretén se odvážím takhle veřejně říct pouze o panu docentu V., který je již oddedávna znám tím, že webové adresy začíná zkratkou w.w.w.
    Panenka moc dobře ví, jak to dopadlo, když jsem v tramvaji pomlouvala našeho děkana.
    Jo a mimichodem, třicetiletá válka je ještě fajn, ta alespoň těch třicet let trvala. Stoletá je podraz.

    OdpovědětVymazat


  19. Panenko... já v to pevně doufám, protože jestli tim chtěla říct, že plná kreténů, přes který prostě přejít nejde, je jenom Strojní Fakulta ČVUT, tak budu v příštích dnech dost zpruzelej!

    Julie...já sice nevim, jak to dopadlo, když si minule v tramvaji pomlouvala děkana, ale jestli mi chceš říct, že plná kreténů, přes který prostě přejít nejde, je jenom Strojní Fakulta ČVUT, tak budu v příštích dnech dost zpruzelej!

    OdpovědětVymazat


  20. Jasně, Strojní fakuta ČVUT je totiž utajená rezervace profesorsko-docentsko-doktorských kreténů z celého světa:o) Ba ne, zachovaj klid. Sice existují školy, kde nejsou kreténi, ale ty jsou pro změnu plné idiotů.

    OdpovědětVymazat
  21. Julie...

    ...tvé konejšení je sice milé, ale přišlo pozdě. Já ten klid nezachoval...:-/ No ale aspoň nebudu v příštích dnech zpruzelej...

    OdpovědětVymazat