sobota 29. září 2007

Bylo nebylo, ale spíš nebylo

Představuji vám nový alternativní nadpis pro případy, kdy vás žádný nenapadne. S obsahem nemá naprosto nic společného, ale dobře se vyjímá na titulní straně. Používat ho můžete taky.

Po prvním týdnu ve škole se pokouším vyrovnat s myšlenkou, že to, co mě zabije, nebude studentský život, ale ty návraty domů. Po šňůře pěti dnů, kdy jsem se z hospody vracela neopilá a pomalu začala objevovat kouzlo rán bez kocoviny, jsem dnešní ráno začala úvahou, jestli mám zkusit zaspat zvracecí pocit, anebo risknout vstávání. Nakonec to zachánila studená sprcha. Z mokrého svetru a ohnutého klíče od domu babičky jsem se pokusila o rekonstrukci včerejší cesty domů. Bohužel jediný obrázek, na který jsem si vzpomněla, jsem byla já, jak křičím na klíč, že je zkurvysyn, protože mi nechce odemknout dveře, abych vzápětí zjistila, že odemykám špatným klíčem.
Později jsem se dozvěděla, že otec "dovolím ti jenom jedno malý!" opil sestru a matka usnula na židli. Ještěže jsem odcházela jako první, byť si nepamatuju, jak ani kdy jsem se dostala domů.
Domnívám se, že bylo chybou, dovolit otci otevřít to šampaňské.

Jinak po prvním týdnu ve škole mě napadlo teprve asi třikrát, že jsem si vybrala špatný obor. Dyť já vlastně neumim moc anglicky. A španělsky vůbec. Maximálně tak pozdrav alkoholiků: "Hasta la vista, bajo de la mesa!" Jo, a ještě vím, jak se řekne líheň kuřat.

A vlastně bych celkově neměla o čem psát, kdybych nenarazila na tohle. Našla jsem několik společných bodů. Kupříkladu plyšáka jsem s sebou naposledy vezla v páté třídě na školu v přírodě. Prostě jsem si s sebou do bytu nevzala žádnýho plyšáka, no. Už to bez nich zvládám (fixaci na velkého oranžového jezevčíka nechme na jindy) a při nejhorším se můžu tulit k notebooku (ten i hřeje). U Sanchy jsem si tedy taky ničeho plyšového nevšimla, spolubydlícím Dredovi a Kytaristovi jsem pokoj neprohledávala, ale Kačátka si přivezla hned dva. Já vím, že jsem zlá, ale mám pouze obavy, aby se jako diblík nechovala i ve čtyřiceti.
Nicméně i bez plyšáků jsem během půl hodiny dokázala zabordelit celý pokoj. A to tam jsem zatím sama, protože v pořadí už druhá potenciální spolubylící odřekla. Asi se mnou nikdo nechce být v pokoji. A to přitom nechrápu, jen občas mluvím ze spaní, neroztahuju se, jenom si nárokuju nižší poličky, a netahám si na pokoj chlapy. Jenom lahváče.
Ach ano, lahváče. Dred a Kytarista se v tomto ohledu ukázali býti vhodnými spolubydlícími, neboť hned v pondělí z Hrušky dotáhli basu piv. Hruška je místní samoobsluha. Od našeho socialistického konzumu se liší sortimentem, taky tam salám neprodává ženská, co smrdí potem tak, že si ty párky k večeři radši rozmyslíte, ovšem logika funkčnosti pokladen je stejná – proč by měly běžet obě? Fronta nevadí.
Hned vedle Hrušky je hospoda, která se tváří jako naše stará dobrá Pošta, ovšem bez Evžena. Tady je vrchní sice rychlý jako blondýna z Pošty přezdívaná Fast Blond, ovšem do Evžena má daleko. Navíc kecá o občankách, a když mu ji chci ukázat, už ji nechce. A Káčátce, která si objednala červený, přinesl něco jako nanuk. Třeba kdyby si objednala svařáka, mělo by to víno už normální teplotu.
Vhodnou hospodu, která by mě sváděla k alkoholismu, jsme tedy zatím nenašli. (U Huberta sice mají skvělou zelňačku, ale Staropramen.) A nikdo se mnou nechce jít ochutnat "Valašské pivo Bon", čtrnáctka za osmnáct. Přitom je na zvracení hned vedle park.

V koupelně máme podložku ve tvaru kočky a záchodovou štětku ve tvaru pejska. Snad to není špatný pro auru.
Bývalí nájemníci v bytě kromě plechů se zbytkem francouzských brambor a buchty nechali taky ve vitríně dvě hnusné keramické kočky. Mezi nimi je nějaká asi urna.
Sousedi si během týdne ani jednou nepřišli stěžovat, že Kytaristka trénuje na elektrickou kytaru. Asi máme super sousedy, i když jsem je ještě neviděla. Slyším sice jejich vyměšovací, sexuální i hygienické aktivity, ale dosud jsem je nepotkala.
Spolužáky už jsem potkala. Některé jenom na Spolužácích a nevadilo by mi, kdyby u toho tak i zůstalo. Nejsme si jistá, jestli chci potkat někoho, kdo si tam dá fotky s přítelem a s jeho rodiči a nadepíše je "mi angelito" nebo "s "tchýní" a "tchánem"". Kluk sice takový ucho, ale táta dobrej. Jinak tam teď probíhá diskuze, kdo bude používat jakou barvu na vzkazy. Musím se podívat, jestli se nemůžu nějak vymazat.

16 komentářů:



  1. tak místo plyšáka keramickou kočičku!

    OdpovědětVymazat


  2. Jo, ty plyšáci. To je mor. Už jsem si říkala, zda nejsme příliš přísná a zlá, že mi to přijde dětsinské.
    Ale aspoň tam máš někoho, kdo pije pivo! a dokonce z lahví!

    OdpovědětVymazat


  3. Tak barvu na vzkazy jedině růžovou, ne? Jinak já teď budu asi nejhorší spolubydící, protože neumím vstávat tak, abych nevzbudila všechny ostatní, a ta spolubydlící, co neumývala nádobí, se odstěhovala.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo...

    ...neni nad to, když pivo přijde za tebou...

    OdpovědětVymazat


  5. Obávám se, že tě může vymazat jenom správce. A buď ráda, že jsi v tom pokoji sama, aspoň budeš mít svůj klid;)

    OdpovědětVymazat


  6. Přidávám se do party odpůrců plyšáků. Nevím, co na tom lidi mají. A kdyby jeden, ale znala jsem holku, podle zákona už dospělou, která měla doma postel úplně obloženou zvířátky. No nic.

    OdpovědětVymazat


  7. Veve: Copak, já ráda být můžu, nicméně chlebodárci už nikoliv, protože za tenhle komfort každý z nás zaplatí o pět stovek měsíčně víc;o)

    Esclarte: Tak já proti plyšákům celkem nic nemám (o fixaci na oranžového jezevčíka už jsem se zmínila), dokonce mi jich doma pár zbylo, takových těch, co se mnou fakt strávili moje dětství, jenom mi přijde divný si ve dvaceti tahat plyšáky na kolej/byt, nedejbože někam na víkend. To je skoro stejně strašný jako s sebou všude tahat chlapa:o)

    OdpovědětVymazat


  8. Esclarte: V první povídce, kterou jsem opravdu ošklivě okomentovala (byla hned po tom stažena, ale popírám, že bych za to mohla. Každopádně ji mám uloženou v pc a čas od času si ji jen tak pro radost glosuju), měl hlavní hrdinka postel taky zastlanou plyšákama, což mi ve čtrnácti připadá už trochu divné.

    Jinak souhlasím s Kopřivou, je to spíš nostalgie, že mám pořád v pokoji medvěda, co jsem dostala v pěti k Vánocům (musel být velký a bílý, ale vůbec netuším, co mě k tomu přání vedlo), ale zase musím uznat, že se plyšák hodí jako dárek a z toho důvodu bych jej i omilostnila. Sama od sebe bych je s sebou netahala, ale zase nikdy neříkej nikdy. Poslední dobou to se mnou jde z kopce :-P

    OdpovědětVymazat


  9. Kopřiva: ach tak, tak to potom jo:) ale oni to chlebodárci určitě rádi dají když ví, že z tebe pak bude neskutečně inteligentní žena, která se uplatní všude;)
    A já se přiznám, že v posteli nějaké plyšáky mám. Ale zase je netahám nikam s sebou, tak zle na tom ještě fakt nejsem:D:D

    OdpovědětVymazat


  10. Veve: ... fixace na velkého oranžového jezevčíka... pššt.

    Copak chlebodárci moji, ale co chlebodárci ostatních? Nakonec bych ještě za pokojíček platila pět tisíc:o)
    Jinak taky hrozí, že vzhledem k tomu, že mám největší pokoj a jsem v něm sama, by mě vystěhovali do nejmenšího. Což by nevadilo, kdyby... nebyl růžovej!

    OdpovědětVymazat


  11. Mně by plyšáci jako takoví nevadili tam, kam patří, tedy jako hračky pro děti. Ani neberu lidem, že si je schovávají jako památky na dětská léta - mně se to sice skoro vyhnulo, mívala jsem jen velikého černého kocoura, a ten nepřežil moje léta dospívání, ale každej jsme jinej. Jenom vůbec nechápu to jejich současné rozšíření, když je, jak tu padlo, tahají s sebou studentky na kolej a dávají si je navzájem jako dárky. To už beru jako projevy infantility ( a ne že bych taky nebyla v některých směrech infantilní).

    OdpovědětVymazat


  12. Kopřiva: a nechtěla by ses o té své fixaxi více rozpovídat? Že bysme se o tobě dozvěděli něco nového a zajímavého;)
    Růžový pokoj by mi tedy taky vadil, ale víš jak - ještě vždycky ho můžeš přemalovat;) (tedy, snad můžeš). Ale nedoporučuju malovat červeně - kamarádka chtěla krásný červený pokoj, koupila barvu, pustila se do toho a teď... má sytě růžové stěny. Špatně jí to chytlo:D A tak si tam nakreslila ještě černé netopýrky a je spokojená:D

    OdpovědětVymazat


  13. Chceš říct, že velký oranžový jezevčík zůstal doma? Jaks mu to mohla udělat?
    Mám pocit, že člověk je skutečně dospělý, když se ho rodiče pokoušejí kazit (Bratr: Táto, já řídím. Táta: Jenom vochutnej...)

    OdpovědětVymazat
  14. BON! jedině BON!

    no, to pivo si vaří majitel nonstop heren Bonver. a už mi jednou kdysi možná i chutnalo :o)
    když ale máte vedle park, tak to bez vobav ;)

    (teda plyšáka mám v posteli tež, ale to proto, abych v ní furt neležel sám, tak ležím se sobem, kterého si občas vypůjčí pes, ale víc než mít plyšové zvíře mi vadí diskuse o plyšových zvířatech. asi jdu na Bon)

    OdpovědětVymazat


  15. Veve: Posun k lepšímu by to byl, ale majitelka by asi nadšená nebyla, protože mám dojem, že plánuje, že po nás nikoliv potopa, ale bydlení pro normální lidi;o)

    Danae: Ještě by mi ho ve vlaku závistivci ukradli!

    pecivál: Jelikož se mi neustále (nejčastěji po středečním semináři) vrací pocit, že tu už moc dlouho nebudu, tak je tam prostě musím dostat a donutit vypít tu čtrnáctku!

    OdpovědětVymazat


  16. Kopřivo, červená je přece normální hezká barva, ne;) Ovšem je pravda, že matka té mojí kamarádky prohlašovala, že to tam bude mít jak v bordelu;) to by přece jen mohl být určitý problém

    OdpovědětVymazat