pátek 6. února 2009

Exciting Erasmus days

Zhoubný vliv telenovel a sbíječek na intelekt.

Včera pršelo. Stejně jako předevčírem, ve středu a v úterý. Když jsme se odpoledne rozhodly, že i přes déšť vytáhneme zadky z baráku, následkem rýmy (můj nos je na tom asi tak, že včera jsem co hodinu vykřikovala "Já krvácím! Umřu!") mě natolik rozbolela hlava, že jsme usnula na gauči (ačkoliv spánek byl přerušován otcem na skypu (on ještě nerozeznává ty značky jako "nedostupný" atd.), který mi volal kvůli reklamaci na mLince mBanky, neboť v neděli mi zde bankomat Caja Madrid nevydal dvě stě euro, ale z účtu si je hajzl vzal. Caja Madrid sice trvdí, že až si bankomat uvědomí, jak hanebně se zachoval, peníze mi vrátí, ale známe to, maňana.). A nakonec jsme se vyhrabaly akorát do Dii pro mlíko a salám.

A tak jsme zaply televizi. Viděly jsme ve španělštině Smallville, to ještě šlo, ovšem pak Gilmorova děvčata a ještě větší zlo – Dawsonův svět. Na co ovšem nic nemá, je telenovela Gata salvaje alias Divoká kočka (prej to dávali i v Čechách, ale nevim, já skončila u Esmeraldy). Záporné hrdinky tam poznáte podle toho, že jsou oblečené jako štětky a mají červenou rtěnku. Kladné hrdinky poznáte podle toho, že jsou oblečené míň jako štětky a mají růžovou rtěnku. Záporní hrdinové mají ulízané vlasy, kladní hrdinové naopak natupírované. Hlavní zápletka samozřejmě spočívá v tom, že Rosauru miluje jeden natupírovanej a jeden ulízanej a Rosaura miluje natupírovanýho, jenže toho miluje nějaká štětka atd. Ale co hýbe posledními díly je fakt, že Rosauře se ztratilo dítě. Hledají ho tak, že náhodně procházejí parky a kolemjdoucích se ptají, jestli neviděli půlroční dítě. Včera jim při hledání pomáhala i jakási mladá dívka. Potkala stařenku, což je matka únoskyně, jak dítě v parku venčí. Zeptala se:
"Paní, neviděla jste tu ženu s dítětem?"
"Ne, ne."
"A to je vaše vnouče?"
"Ano, ano."
"Opravdu?"
"No jistě. Dítě mojí dcery!"
"Paní, je to vážně vaše vnouče?"
Stařenka vstává a odchází.
"Paní! Čí je to dítě?!"
A pak nechá sedmdesátiletou stařenku i s dítětem odejít a jde matce oznámit, že potkala ženu, která se jí zdála podezřelá.
Už od včerejška čekáme, kdy to půjdou nahlásit na policii. Dneska už to vypadalo nadějně, vstupovaly s matkou do nějaké budovy, která by mohla být policejní stanice. Ale byl to kostel a Rosaura teď prosí boha, aby její dítě netrestal za její hříchy. Tak policie třeba už zejtra. Jinak zoufalá matka se samozřejmě i přes své hluboké zoufalství každý den dokáže perfektně nalíčit a několikrát denně změnit oblečení i doplňky.

Když se rozhodneme, že si pustíme na intelekt náročný film, začnou sbíjet. Řekněte mi, na co ve čtyřposchoďovým baráku potřebujou výtah?

A teď ten zhoubný vliv na intelekt – v metru tady dávaj zadarmo noviny, něco jako u nás... Metro. Ve vlaku jsem holkám předčítala z mapy Španělska počasí a rozčilovala jsem se, jak je možný, že na severu maj skoro deset stupňů a v Madridu jsou necelý dva. A na Baleárech taky. A pak jsem zjistila, že to je nezaměstanost. Ještěžě mi nikdo jinej nerozuměl.

Včera jsem si taky koupila v pořádí již třetí tužidlo. Místo laku na vlasy. Poprvé se to ještě dalo pochopit, prostě jsem to kupovala ráno a blbě viděla. Pak jsem si v Mercadoně fakt koupila lak na vlasy, ale smrděl jak benzín. No ale včera... byly jsme v drogerii, prohlídla si několik laků na vlasy, co fakt byly laky na vlasy. A pak si koupila tužidlo. Takže teď mám tři tužidla a žádný lak na vlasy. Asi si půjdu rozložit deku vedle těch černochů na Atoche, co prodávaj cédéčka, a budu rozprodávat ty tužidla.

23 komentářů:



  1. Teeeda, hrozné telenovely! Někdy se mi nechce věřit, že v takové zemi s tak podřadnou televizní kulturou vzniklo něco tak dokonalého jako Aquí no hay quien viva :-)

    OdpovědětVymazat


  2. Mně se zdají tužidlo i lak podobné. Účelem obojího je vytvarovat vlasy do nějakého nepřirozeného tvaru, jen lak je ve spreji, kdežto tužidlo se patlá. Nebo ne?

    OdpovědětVymazat


  3. teda na gillmorky me nesahej ... jeden z mejch oblibenejch serialu k zabiti casu.. akorat se to nesmi brat jako pokus o realitu ale jako sitcom.. :-D... a kdo je proti at to nerika a nekazi mi to ...

    OdpovědětVymazat


  4. Gilmorova děvčata je nejtupější demence hned za Lenkou Lanczovou, která se ale, oproti Lence, nedá brát ani jako sranda. Nebo s mírnym nadhledem. I u toho debilního Dawsona se zasměju, stejně jako telenovely mají svou jiskru v absurditě, ale Gilmore girls - oblíbenost téhle sračky jsme fakt nepochopila.

    OdpovědětVymazat


  5. sice nevim co je Lenka Lanczov� ... ale dekuju za slusny komentar o ktery jsem neprosil... vlastne prosil ... deti, neolizujte to zabradli...

    OdpovědětVymazat


  6. SAXána: Mně rozčiluje už jenom to, jak mluvěj. Ne obsah, ale forma. Neslyšela jsem sice originál, ale zato dva dabingy, tak předpokládám, že se nebude tolik lišit. A takhle prostě normální lidi nemluvěj.

    r1: Lak je pěna, která se obvykle dává do mokrých vlasů, aby měly objem a držely tvar. Lak je sprej, který se používá na suché vlasy, aby držely na požadovaném místě a v požadovaném tvaru. Naopak to nejde. Nechci ti brát iluze, ale většina "přirozených" vlasů, které vídáš, je pravděpodobně vytvořena za použití těchto dvou přípravků:o)

    bubun: Za LL není hodně dlouho nic...

    OdpovědětVymazat


  7. A změna intelektu už se projevuje :-D. Nějak se ti v Madridu začaly plést slova... Každopádně doufám, že příště napíšeš, jak telenovela dopadla, víš, že mám masochistické sklony k těmhle brakům.

    OdpovědětVymazat


  8. A má Rosaura aspoň na svědomí nějaký pořádný hříchy, za který by mohlo být její dítě potrestaný? I když milovat natupýrovanýho by mohlo stačit...

    OdpovědětVymazat


  9. [8] Aha už to chápu. Obávám se, že jsem si spletl tužidlo s gelem.

    OdpovědětVymazat


  10. mně se naopak vždycky líbilo jak se v gilmorkách mluví (neházejte kameny :-) - btw. formou myslíš to, jak rychle mluví nebo něco jinýho? ale souhlasím se SAXánou - je to prostě sitcom mimo realitu, ne hlubokomyslný životní příběh, tak se tak nemůže hodnotit ;-) Možná za to může fakt, že cosi od Lenky jsem kdysi dávno o chemii začala číst a vydržela jsem přesně dvanáct stránek, takže nemám dobrou představu o kvalitní zábavě :-)))

    OdpovědětVymazat


  11. hele, někdy kolem jedný v noci dávaj escenas de matrimonio a taky aqui no hay quien viva a to jsou dovopravdy vtipný seriály!:)
    (akorát teď nevim, na jakym programu)

    OdpovědětVymazat


  12. (a taky bych si mohla občas přečíst komentáře od ostatních, než odešlu ten svůj, že.) )

    OdpovědětVymazat


  13. Danae: Jo, je úplně blbá:o)

    kotě: Mně přijde, že mluví, jak kdyby parodovaly samy sebe.

    Ladule: Já jinde komentáře taky nečtu, když jich je víc než deset, stejně žádný z nich nemá takovou informašní hodnotu a důležitost jako ten můj:o))
    My tady teda na tý stařičký televizi chytáme devět programů, to bych se mohla trefit.

    OdpovědětVymazat


  14. Vždyť je to slátanina. Plný prázdnejch odkazů na věci, o kterejch hlavní hrdinky nemaj ani ponětí, zřejmě si chtěl režisér nebo scénárista udělat legraci, ovšem to, jak mluvej je vysoce debilní, nepravděpodobný, fakt mi z toho, když to vidím, vstávaj vlasy na hlavě. Nejde o to, že to není hlubokomyslný příběh, je to prostě účelová věc, stejně jako ta LL. Účel to asi splnilo. Akorát pořád nechápu, jak to.

    OdpovědětVymazat


  15. ...A osobo, neviděla jste tu dvě děti?
    Zajímavý, že v těch telenovelách jsou tak často haranti. Jeden by řekl, že správná červená knihovna končí svatbou, ale oni tam kolikrát stihnou i rozvod (to jako ne že bych jich tolik viděla, ale některé znám z vyprávění).

    OdpovědětVymazat
  16. pseudointelektuálka8. 2. 2009 23:11:00



    to s tou nezaměstnaností je geniální! taková klasika všech, co se učí cizí jazyk.

    OdpovědětVymazat
  17. Ness

    Kopřivo, to byla reakce na tvoji reakci pro r1 (Lak je pěna... Lak je sprej...).

    OdpovědětVymazat


  18. Ness: Aha, já jsem myslela, že jsem zas někde blbě pochopila význam cizího slova;o) Ale on to pochopil.

    r1: No dyť to povidám;o)

    OdpovědětVymazat


  19. ehm, taaaakze....escenas de matrimonio - telecinco, vetsinou pul desaty, anhqv - antena 3 jak rekla lada kolem jedny v noci...no a pokud vas zaujmou vyse zminene, muzu doporucit la familia mata (antena 3) a aida (telecinco)....preju peknou zabavu :-)

    OdpovědětVymazat