úterý 20. června 2006

Vzpoura stroje

Jo, Čapek varoval před přetechnizováním společnosti, to ovšem ještě ani zdaleka netušil, že o osmdesát let později bude odstřižení od internetových zdrojů daleko větší katastrofa než nějaká blbá vzpoura robotů.

Taky má váš počítač pocit, že po celoroční práci má každý rok nárok na pobyt v lázních? Hm, to se teda máte. Kdyby ten můj tak zůstal jenom u pocitů… ale on musí z pocitů udělat touhu a tu touhu pak realizovat. Minulý červenec se rekreoval tři týdny, zatímco já jsem se válela otci u nohou a hystericky prosila, ať si na chatu nebere notebook, že já ho tady potřebuju víc. Ani ne o rok později si rozhodl pobyt v lázních zopakovat a to se stejnou diagnózou – náhlé mdloby. Prostě pracoval, pracoval a najednou omdlel. Vzkřísit šel sice hned, ale když už popáté za den při svých pracovních povinnostech omdlel při nadmíru zajímavé icq diskuzi nebo kvůli mdlobám upustil zkumavku s referátem, prostě jsem ho na tu dovolenou poslat musela. Víte, ač jsem nevolila sociální demokraty a nesouhlasím s jejich zákoníkem práce, tak nejsem žádný nepočítača * a chápu, že zaměstanci občas prostě onemocní a mají nárok na nemocenskou a někdy také – pokud se jedná o nemoc z povolání – i nárok na úhradu lázeňského pobytu, ale… co je moc to je moc. Aby mi tohle zaměstnanci dělali každej rok, to teda ne. Kdybych tak měla na to, abych ho mohla vyrazit a zaměstnat někoho jiného…

Inu, počítač byl dnes ráno odvezen na svůj asi pátý pobyt v lázních. (Při této příležitosti bych vás ráda požádala, abyste si odpustili obscénní vzkazy po icq, neboť jsem zapomněla vypnout automatické přihlašování, a nikdo z nás si jistě nepřeje, aby byli počítačoví lékaři při své práci rušeni zprávami typu: „No tak, ty moje růžovoučká mazlinkatá hlaďoučká prdelko, já vim, že tam seš!“, viď, Socko?).
Jako záchrana v nouzi byl z důchodu povolán pan Vindous 98. Pan Vindous 98 mě mírně zaskočil svým outfitem, do kterého ho zcela evidentně jako do unifromy oblékla sestra, když u ní ještě pracoval. Jako tapetu nosí hada. A jako spořič obrazovky... hady. Spoustu hadů. Po prohlídce jeho oblečení pro denní nošení si myslím, že hadi jsou vlastně docela fajn.
Pan Vindous 98 je důchodce velice pracovitý, nicméně rok jeho narození mu už nikdo neodpáře. Na práci, kterou dnešní zaměstnanec stihne vykonat v řádech sekund, on potřebuje minuty, jeho paměť sahá až tak daleko, že už si skoro nic víc zapamatovat nemůže, a přes svůj věk už není schopen používat pracovní nástroje, které mu tady zanechal nemocný zaměstnanec, a tak jsem mu musela připojit jeho vlastní myš a klávesnici (na které nefungují numerické klávesy). Ale to mi nevadí, protože přes všechny výše zmíněné nedostatky, má důchodce Vindous 98 stále co nabídnout – například Word. A taky Word. A dokonce i Word. A pro změnu taky Word. A jako bonus Word!

Ale přesto bych důchodce jako náhradníka bez komentářů vzala, už jenom proto, že není náchylný k omdlévání, ale... ale... ale jak mám proboha pracovat s někým, kdo nemá přípojku na internet?!

Ale ne, nesmím si to připouštět. Já přece vůbec nejsem závislá na internetu. Nepotřebuju si každý den přečíst diskuze, blogy, maily, nemusím být neustále připojená na icq, všemožně něco komentovat a čekat na reakce... vůbec mi to nechybí. Ani trošku. Ani maličko. Prostě vůbec. Ještě jsem si ani nevšimla, že tu ten internet není. Klidně bych bez něj mohla žít pořád. Vážně. Fakt. Opravdu. Nekecám. Naprosto se bez něj obejdu...

Počítač prý bude nejdřív v pátek. Takže při mém štěstí tak v půlce července.
Mezitím se tu nechám důchodce aspoň tiče bručet. To ticho by se nedalo vydržet.
A zopakuju si funkce Wordu.
A budu myslet na to, že počítač taky mohl definitivně omdlít čtrnáct dní před uzavřením klasifikace. A jak bych mohla psát všechny referáty a seminárky bez toho, že bych se u toho mohla dloubat v nose, frkat, sedět v krátké sukni tak, že mi jsou vidět kalhotky, a tvářit se jak debil?

No, takže tohle teď uložím na disketu (to by mohla být dobrá otázka do kvízu pro děti do 14 let: Co to byla disketa?) a až sestra nebude v pokoji, půjdu do z ní zkopírovat do blogu. Z diskety, ne ze sestry.

A jinak ten internet jako vůbec nepostrádám... Fakt.


* odvozeno od slova nelida.

-----------------------------------------------------------------------

Ale když na chvíli budu vážná a jakoby strašně rozumná, tak musím objektivně prohlásit, že internet je v mém případě skutečně hrozný žrout času. Bez něj bych naši školu nevystudovala. Bez něj bych vlastně asi nevystudovala žádnou školu, ale ta naše se k tomu dokonce hlásí. Nicméně během... ehm, studia si samozřejmě musím zkontrolovat email, možná na pár mailů odpovědět, potom projít diskuzi, na tenhle příspěvek reagovat, pak pročíst pár blogů, á tady mi někdo odpověděl v diskuzi na příspěvek, to se sluší taky odpovědět, tenhle článek v blogu musím taky okomentovat, a proč si vlastně taky nenapsat jeden příspěvek... hm, a dvě hodiny jsou v hajzlu a výsledky studia nikde.

Takže třeba dočtu všechny rozečtené knížky. Když mi počítač omdlel v sobotu a myslela jsem, že je definitvně po něm, přečetla jsem za odpoledne celou Čapkovou. Kdybych u toho měla ještě studovat:), byla bych tak v půlce.

23 komentářů:



  1. Žjova, takovéhle věci se mi naštěstí příliš často nestávají... Ale občas si zamane třeba internet, že nebude fungovat, ale počítač stále běží! To jsou ještě horší muka!

    Ale nejsem závislý. Můžu přestat, kdy budu chtít! A teď pardon, musím se honem juknout na svůj blog, jestli mi náhodou někdo nepíše do shoutboardu!!!

    OdpovědětVymazat


  2. Safra, tady furt nikdo neodpovídá...
    *nervózně klepe prsty na stůl*

    OdpovědětVymazat


  3. Já s tím přece taky nemám žádný problém! Vůbec nemám potřebu každých deset minut běžet na tátův notebook... teď jsem tady úplně omylem... jenom jsem šla kolem... a koukala jsem, že tady něco svítí, no a při té příležitosti...

    Tak si taky lehni v absťáku na zem, ať si můžem popovídat ;)

    OdpovědětVymazat


  4. Uf! Málem jsem to nepřežil!

    Já taky ne, teď jsem tu už dokonce celé tři minuty neseděl, když jsem se po půl hodině přemýšlení a tuhého vnitřního konfliktu rozhodl, že na ten záchod přeci jen půjdu! Ale už jsem zpátky, hned je mi líp...

    A ze země bych neviděl na monitor, leda, že bych si ho dal dolů, to by potom šlo... ;)

    OdpovědětVymazat


  5. Safra, zas nikdo neodpovídá!
    *nehty prohlubuje důlek ve stole*

    OdpovědětVymazat
  6. Ten můj zaměstnanec...

    ...si dovolenou obvykle vybírá v zimě. Asi rád lyžuje nebo co...

    OdpovědětVymazat


  7. Copak vzpoura stroje - o tom si můžeš aspoň myslet, že je hloupý a neschopný... Ale co si myslet o tom, když si chce odvézt s sebou na chalupu otec modem? Jak teď asi mám pracovat, když musim tvořit práci přímo na serveru? A znám to jeho "na dva dny"... Předpokládám, že to budou tak čtyři až pět...

    OdpovědětVymazat


  8. No nejhorší muka zažívám, když už jednou za rok jedu někam na výjezd mimo civilizaci, ten týden bez internetu, ještě k tomu někde na čerstvým vzduchu na horách, umírám prostě. A poslední hory mě neuvěřitelně vysíral kamarád, který místo aby s námi chlastal v garáži a hrál kulečník, tak si nahoře vesele "ajsíkjůčkoval" přes svůj hi-tech mobil!!! aaarghh!

    OdpovědětVymazat
  9. drinker:

    to je pak hovno kamar�d...

    OdpovědětVymazat


  10. galahad: Můj je evidentně milovník vodních sportů. Dovolenou si nejradši vybírá aspoň na půlku letních prázdnin a počasí mu vždycky přeje - venku je třicet, on se někde cachtá a já chcípám na přehřátí. Protože v tomhle počasí je netsurfing jedním z nejbezpečnějších sportů.

    Lunkvil: No tak o otci si můžeš myslet... :D Ale jenom myslet:)
    Hele, a ono si jde prostě někam odvézt modem a bude tam normálně fungovat? To se můj otec nesmí dozvědět!

    drinker: Copak, když už někam mimo civilizaci vyjedu, tak je to dobrý, protože kdybych nevěděla, že se tam nebudu nudit, tak tam ani nejedu, takže mi pak net nechybí. Ale když jsem doma, venku je tohle hnusný počasí, že jediný pohyb, který jsem ochotná vykonávat, je dýchání a klikání myšítkem, a někdo za mnou přijde, ať v tomhle KRÁSNÝM počasí nesedím u počítače a jdu se radši projít...

    OdpovědětVymazat


  11. Ehm, jo. Tomu se vlastně neříká závislost, ale jen posedlost, nebo tak nějak. Zkrátka já bez internetu vydržím klidně tři týdny, když mám mezitím o nějakou zábavu (jakožto tvor docela společenksý) postaráno... ;)

    OdpovědětVymazat


  12. No, tohle je totiž mobilní modem.... funguje přes mobilní síť, takže jo. Předpokládám, že s normálním modemem by to asi tak lehké nebylo...

    OdpovědětVymazat


  13. a (nepochybně už) rozepsaná odpověď na můj mail je určitě v lázních taky, to je pech! :) ale já si počkám :)

    OdpovědětVymazat


  14. galahad: on je to právě výbornej kamarád, to spíš nám ostatním nezbývalo po týdnu nic jinýho než jen furt sedět v zahulené garáži a hrát ten kulečník (kterej sme btw strašně kazili) :)

    kopřiva: o to jsou zas lepší ty návraty, kdy sedím u komplu až do rána a je furt co číst a co vyřizovat :D

    OdpovědětVymazat


  15. Kopřivo a proč se teda nejdeš projít, když je venku tak krásně??? ;-)

    Drinkere, protrhli jste taky plátno?

    OdpovědětVymazat


  16. Ben: Já jsem tvor nespolečenský, takže zábava může být zařízena i jinak než tlupou lidí, ale prostě... musí být. A v tomhle počasí jí je pro mě málo.

    Lunkvil: Uf.

    e*v: Lázně, lenost, Lunk... to vlastně ne... L je strašné písmeno ;)

    drinker: To já právě nesnáším, protože jsem na to strašně líná, takže to často nechám být. Něco jako práce to školy :)

    galahad: My jednou rozbili koulí žárovku ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Kopřivo...

    ...já nikdy nic koulí nerozbil. Já na to asi nějak nemam voko nebo co.

    OdpovědětVymazat


  18. To se mám urazit nebo jak? A vůbec, mně stačí jeden nepřítel...

    OdpovědětVymazat


  19. Lunkvil: Já jsem naprosto neškodná ;)

    OdpovědětVymazat


  20. Kopřiva je neškodná, jenom když je hodně, hodně, hodně stará... A i tak je na místě obezřetnost... Takže být tebou bych si takové výroky dobře rozmyslela;-)

    OdpovědětVymazat


  21. Já nejsem stará jenom proto, že jsem mladá. Tak moc mladá, že nemám žahavce ještě ani pořádně vyvinuté, tudíž nemůžu ani Lunkvil ublížit, i kdybych chtěla!

    OdpovědětVymazat


  22. Stejně si radši vezmu rukavice...

    OdpovědětVymazat


  23. galahad: neprotrhli, my hr�t um�me ;-)

    OdpovědětVymazat