pátek 23. června 2006

„Teď hrajte normální výuku!“

Jak jsem se téměř stala komparzem Miss ČR.

Vzhledem ke stále změnšujícímu se počtu mých spolužáků přítomných ve škole (od minulého týdne většinou začínáme tak na dvanácti – z 23 – a po skonečení vyučování nás odchází tak šest, dnes nás ve škole bylo pět) a stále se zmenšujícímu počtu minut, které profesoři stráví na hodině, jsem se rozhodla dnešní dopoledne strávit v kadeřnictví (chtěla jsem zase zrzavou, ale je to nějaký červený, i když všichni ostatní tvrdí, že tam tu červenou nevidí), neboť jsem chtěla využít příležitosti neobětovat pro tuto povinnost odpoledne. (Nechat mé vlasy žít bez kadeřníka by nebyl dobrý nápad. Věřím tomu, že jsou schopny se v noci domluvit , že mě uškrtí.)
Do školy jsem tudíž dorazila někdy během třetí hodiny (a skoro ve dveřích se srazila s odcházející zástupkyní Aubergine, která mi kupodivu s úsměvem odpověděla na pozdrav a nekomentovala fakt, že jdu do školy ve čtvrt na jedenáct a s novým účesem). Třetí hodinu nás sedělo ve třídě pět + profesorka, která se vzdálila dvacet minut před zvoněním a pár minut po ní i další dvě spolužačky. Ve třídě se za mnou stavila španělštinářka, aby mi sdělila, kam se „máme“ přesunout. Když jsem opravila její množné číslo, ubezpečila mě, že z vedlejší třídy je přítomna ještě Adléta, kterou zahlédla v komparzu. Nevěděla jsem sice, co je to komparz, ale jelikož pro kuřácký kroužek existuje mnoho názvů, vysvětlení jsem nežádala.
Jaké však bylo moje překvapení, když mi o přestávce začala Adléta a další spolužáci s protočenými bulvami líčit, jak dělali Taťáně komparz.
No jo, už bych se asi měla přiznat, že nová Miss ČŘ chodí do vedlejší třídy (a je taktéž humáč a ne, neseženu vám její číslo ani podepsanou fotku). Každý, kdo pilně… vlastně i namátkou sleduje bulvární tisk, zajisté ví, že Táňa z naší školy přestupuje na gympl do Prahy. A tato událost stála televizi Prima za to, aby Táňu loučící se se školou, zvěčnila a příští týden odvysílala v jakémsi pořadu. Součástí pořadu bude i ukázka normální výuky. „Normální výuky“. Aktivní ředitel sebral zbytky studentů ze všech tříd plus jednoho profesora (toho nesesbíral ze všech tříd, toho našel na chodbě), nahnal je do jedné učebny, kde kameraman, moderátor či co to bylo, zavelel: „Tak, a teď hrajte normální výuku!“

Profesor (shodou okolností po celé škole i mimo ni proslulý svými sexuálně zaměřenými výroky): „Tak, Mariko, vyjmenuj části oka.“
Ticho.
Ticho.
Ticho.
Profesor: „Tak, Adléto, jaké znáš pohlavní choroby?“
Adléta: „No tak AIDS, syfilis…“
Zezadu: „Kapavka!“
Profesor: „Správně. A teď, jak se tyto nemocí přenášejí, Kuchařová?“
Ticho.
Adléta: „Pohlavním stykem.“
Profesor: „A jak se česky jmenuje syfilis?“

„… a jako jediná jsem věděla, že příjice!“ ukončila své vyprávění Adléta.


Po perfektních výkonech herců ve filmu „Hodina biologie“ nastalo slzavé objímání a loučení, to vše samozřemě za přítomnosti kamer.
„A bude vám Taťána chybět?“ táže se moderátor spolužáka Fausta, jehož podezřívám, že jeho IQ je na naši školu příliš vysoké.
„No strašně.“
Moderátor: „Ale no tak, řekněte to trochu míň smutně. Tak ještě jednou: Bude vám Taťána chybět?“

Čtvrtou hodinu potom mně a Adlétě španělštinářka vyprávěla, s čím vystoupí v televizi ona:
Moderátor: „A jaká byla Taťána studentka?“
Špan.: „No, průměrná…“ Pauza. „Ale když jsem se pak dozvěděli, co všechno provozuje za mimoškolní aktivity, tak v tomhle případě…“

Tak vidíte, kdybych nešla ke kadeřnici, mohla jsem být jako komparz v televizi! I když… já jsem teda neměla tušení, že syfilis a příjice je to samý. Myslela jsem, že příjice jsou nějaký červi ve střevech nebo tak něco.

Každopádně, markrabě slezský může snad být konečně spokojen – třeba v tom pořadu i zazní jméno naší školy. Ačkoliv od první Tátiny fotky v novinách prohlašuje, jaká to je pro naši školu reklama, v televizi ani jednou nezaznělo celé jméno naší školy, a když už, tak s dodatkem „v Opočně“. A Táňa je taky „studentka gymnázia z Opočna“.

Proto taky hodně lidí mrzí... sere, že když někdo ze studentů udělá ceritifikát nebo státnice z jazyků, případně uspěje v nějaké soutěži, očekává ho tak maximálně diplom a gratulace od jeho profesora na nástěnce. Výjimečně dostane k vysvědčení od třídního pochvalu nebo diplom s ředitelovým autogramem. Ale Táňa se projde v plavkách a dostane od ředitele kytku a celá škola ji musí povinně vítat.

Úspěch to je. Z jistého úhlu pohledu. Akorát ne z toho úhlu pohledu, jaký by měl mít ředitel gymplu. Po někom, kdo má už ve druháku státnice z angličtiny, neštěkne ani pes, ale ústav se asi brzo přejmenuje na "Tu-školu-kam-chodila-Miss".
Viz výrok mojí spolužačky:
Profesorka: "A napište do té hlavičky i HK, pan ředitel si to tak přeje."
Spolužačka: "A máme tam napsat, že Táňa je Miss?"

No, na závěr bych asi měla Táňu pořádně pomluvit. Takže: já ji moc neznám. Nevím, jestli je blbá (i když jsem byla u toho, jak řekla, že Bílá hora je ve Špindlu. Ale někdy vám, kde jsem si až donedávna myslela, že leží Štrasburk), ale určitě vím, že není pravda, že mluví plynně anglicky a španělsky, jak o ní jeden nejmenovaný časopis napsal (ačkoliv Táňa to nikde netvrdila). Nevím, jestli je pravda, že má umělý prsa a nos (jak podle Blesku uvedl "zdroj z Taťánina blízkého okolí", ačkoliv ten zdroj to tvrdil ještě půl roku předtím, než se Táňa stala Miss – není nad dobré přátele), ale určitě vím, že Táňa není tlustá – jeden nejmenovanný časopis se jí snažil vnutit, že by měla zhubnout minimálně dvanáct kilo, tudíž by vážila to, co já při 158 cm, a to už se mi různé měřiče BMI snaží nakecat, že mám přibrat.
Nevím, jestli je Táňa krásná – já bych se za ní na ulici neotočila, ale já nejsem na blondýny ;) Ale určitě není nafoukaná, jak o ní podle dalšího nejmenovanného věrohodného zdroje údajně prohlásilo několik spolužaček (pokud někomu začala lízt na nervy, může za to ředitel se svou propagací "Bude se používat jen toaletní papír s obrázkem Táni!"), neboť příští týden se svou třídou odjíždí na výlet a nabídla se, že na svoje jméno naláká příští rok sponzory na maturitní ples. Novináři sice budou srát nejen mě, ale těch peněz...




Vlastně mě ten komparz ani nemrzí. Stejně za to nedostali zaplaceno. A ještě bych mohla Táňu zastínit tou zářivou červenou :)

21 komentářů:



  1. Nen� to trochu jedovat�?

    OdpovědětVymazat
  2. Porcelain Doll23. 6. 2006 19:35:00



    Jistěže to je jedovaté, od toho jsem strychninová. Ovšem ne vůči Táně, nýbrž vůči na hlavu padlému řediteli a té šaškárně s nátačením dojaté školy loučící se s Miss.

    OdpovědětVymazat


  3. Tak to jóóó...

    Páň šiditel chce asi svých 15 sec slávy:)

    OdpovědětVymazat
  4. Porcelain Doll23. 6. 2006 19:56:00



    Spíš o 15% vyšší školný - jako daň z Táni ;)

    OdpovědětVymazat


  5. Super príspevok, aj keď pre mňa je ťažké predstaviť si riaditeľa, ktorý by to neurobil. Pozri sa na to z jeho strany, ktorý účastník školských súťaži v hocičom, niekedy pritiahol do školy televíziu?
    Ps.dochádzku máte dobrú, nás bolo na prvej hodine 2 z 33, na tretej 5, zvyšné 0, .Z profesorov sa v triede za celý deň neukázal nikto.

    OdpovědětVymazat


  6. tak když jsi tak slavná, tak to chci fotku s autogramem!! tvoji jako, na miss dlabu:)

    OdpovědětVymazat


  7. Já chci taky autogram, klidně i bez fotky... Slibuju, že ho pak nikdy neprodám.

    OdpovědětVymazat
  8. Hele Panenko...

    ...a nechtěla by ta misska mojí fotku s podpisem? ...a telefonní číslo? To hned tak někdo nemá...

    OdpovědětVymazat
  9. pseudointelektuálka24. 6. 2006 0:03:00



    hele, klid, my měli 8 let némlich to samý s ředitelovejma fyzikama... "je mu pouhých sedmnáct," chlubil se vždycky, "a už třikrát publikoval!"
    slavný vědec většinou nebyl schopný vykoktat bez pomoci ani větu a jeden z nich mně dokonce platil, aby mu říkala, jestli je "Susan has a pen", nebo "Susan have a pen", když dělal státnici z angličtiny.

    ... a ten maturiťák je výbornej nápad: co když tam bude polovina holek hezčích než ona a blesk se po tom jen voblízne?

    OdpovědětVymazat


  10. To náš ředitel byl vcelku neškodnej inženýrek, kterej vychovával okresní elitu tak, že v ústavu zakázal prodej koly, protože to je nezdravé, vedl protikuřácký džihád, ale baba z kantýny nám dál prodávala Petry a na rozdíl od něj přesně věděla, jak ta škola funguje. Jinak u nás poslední celebrity odmaturovaly někdy v padesátých letech.

    OdpovědětVymazat
  11. Porcelain Doll24. 6. 2006 10:08:00



    Dott: Tak to, až si bude třídní stěžovat, co má do třídnice jako důvod absence napsat k dvaceti lidem, tak ho uklidním, že na Slovensku to je ještě horší ;)
    Jinak mám dojem, že noviny a televizi jsme ve škole jednou měli i bez Miss, ale už nevím, kvůli čemu to bylo... jo, když během prázdnin někdo zapálil ředitelnu :)))

    ex-it, Ben: Jo, tak já vám to po Táně pošlu ;)

    galahad: Ale ona by určitě chtěla být na té fotce s tebou. Miss nemůžeš odbýt s normální fotkou - ještě by se do ní novináři pustili, že to někde našla, nebo ukradla.

    pseudointelektuálka: A udělal tu státnici? ;)
    Vzhledem k tomu, že naši dva čeditelé jsou fyzikáři, tak u nás jsou matfyzové taky vyšší kasta než my humáči.
    ad maturiťák - dle mého skromného názoru máme ve škole spoustu holek, které jsou zajímavější než Missky, ale o to by ani tak nešlo - psíš nechci být vyfocená, jak se v upraveném stavu válím pod stolem, zatímco Táňa vedle mě důstojně pózuje :)

    chloé: Tak to se radši neptám, co to bylo za celebrity.
    U nás už vedení protikuřácký džihád vzdalo, museli by si vyházet půlku školy.
    Jo, taky mám dojem, že nejlepší ředitel by byl školník.

    OdpovědětVymazat
  12. Panenko,

    tak zkusíme zlanařit aTea, jestli by nespíchnul nějakou fotomontáž...;-)

    OdpovědětVymazat


  13. to my jsme měli na škole taky televizi, a dokonce televizi Nova, protože španělské sekci zrušili automatické státnice z jazyka, tak se vyrobila aféra... ale já to trumfnul, díky kamarádovi v Mladé frontě o mně vyšel článek 24 hodin s maturantem a celá moje úspěšná (díky bohu!) matura vyšla na celou stránku regionální přílohy vyjma inzerátu :)

    OdpovědětVymazat


  14. Tak to nas ustav je maximalne medializovany.... Objevuje se totiz v serialu Ulice. Docela pobaveni, kdyz tam zrovna nataci

    OdpovědětVymazat
  15. lady se motá někde kolem Hostivaře???

    OdpovědětVymazat


  16. 2 galahad: tak tak. V nedalekých Strašnicích

    OdpovědětVymazat
  17. lady:

    Já sem z nedalekých Hájů... Teda nedalekých z Hostivaře. Jináč sem celý léta jezdil na Zahradňák k Technometře bo tam svýho času pracovala mamka... A odsud sou Strašnice už vidět:-)

    OdpovědětVymazat


  18. 2 galahad:to je blízko pravda. A zmiňovaný zmedializovaný ústav je už jen co bys kamenem dohodil od Zahraďáku. Ale já ze Strašnic nejsem, jsem z Horních Měcholup, což je nedaleko Hajů, že?

    OdpovědětVymazat
  19. lady:

    Pravdu díš - nevim sice z který části přesně, ale na vlakový nádraží je to z Hájů cca deset minut autobusem číslo 154...:-)

    OdpovědětVymazat
  20. Hodina biologie

    To je úplně typické, tímto způsobem se dělají celé TV zprávy, a tak, jako studenti hrají opravdovou hodinu biologie, stejně různí šoumeni hrají odborníky. Ale že to musí být terno, chodit do tak mediálně prosluslého ústavu:-)

    OdpovědětVymazat
  21. 2 galahad

    no fidiš to...ja to z vlakového nádraží taky cca 10 minut, ale pěšky

    OdpovědětVymazat