pátek 2. června 2006

Odvoleno... ač jsem se snažila, žádný poutavý nadpis mě nenapadl

Máma: "A tam mi daj obálku, že jo, to tam nebudu házet v týhle?"
Kopřiva: "Ne, to tam fakt nebudeš házet v obálce se jménem..."
Táta: "... a s adresou."

Volit jsem nešla, co nejdřív to šlo, abych to na bloguje.cz mohla oznámit jako první, ale z důvodu mnohem méně ušlechtilého – aby mě rodiče dovedli k urně za ručičku.
Když jsem se jich včera večer (po tom, co jsem se to dověděla ve zprávách) ptala, co dostanu ke dni dětí, řekli mi, že jako dárek mě dnes odvedou k volbám, protože se svou šikovností a úvahami ubírajícími se zcela opačným směrem než úvahy normálních lidí, bych byla schopná udělat něco, že by se celé volby musely opakovat. A po dnešku jim musím dát za pravdu.

Naše rodina by se v tomto ohledu hodila na volební plakáty s hesly jako "Volí celá rodina a to jednu stranu!" Dodatek "Ale... " by mi asi neprošel, ale peníze bych za to snad dostala.
Vskutku nesdílím takřka bezvýhradné volební nadšení mých rodičů, nicméně u "jejich" srtany mám reálnou šanci, že mě příští čtyři roky bude srát míň než ta dosavadní.

Na volebním lístku, který nebudeme v případě nouze používat jako toaletní papír, jsme se sice shodli, problém ovšem nastal při "kroužkování". Já vím, že nikoho zakroužkovat nemusím, ale když už si dali tu práci a ty lidi tam napsali :)
Otec mi stál za zády, vydával nesouhlasné zvuky a nakonec začal trousit hnusné poznámky. Já jsem také začala trousit hnusné poznámky. I když poznámka, že nebudu někoho kroužkovat jenom proto, že ho kroužkuje on, nebyla hnusnější než jeho poznámky. A taky říct mi, že tenhle je blbec a neuvést důvod a nakonec přiznat, že to je blbec, protože je mu 62... Trousili jsme tak dlouho, až jsme volební lístek znehodnotili.
Řekněte prosím, že se to povedlo ještě někomu z vás?

Kroužkování mi znechutil tak, že už nikdy nebudu nikoho kroužkovat a tím potrestám celé lidstvo za křivdy na mně spáchané.

Uklidnilo mě, že evidentně nejsem jediná, kdo si chodí pro novou sadu lístků, protože jich tam měli připravených povícero. Měla bych to dělat každý rok, aby to vypadalo, že jsem to udělala naschvál.
Měla jsem sice trochu obavy, že praskne, že jsem nesvéprávná a nemám hlasovací právo, ale paní byla moc milá.

Když jsem si vybírala lístek a zbytek házela do koše, na chvíli jsem si připadala jako blondýna, protože jsem zjistila, že se právě hodlám zbavit všech kromě socanů. Některé strany by prostě neměly mít čísla po sobě jdoucí.
A na volební lístky by se pro blondýny a pro zrzky, které se během voleb blondýnami stávají, měla psát jména stran zkratkou, jako je vídáme pořád, obzvlášť, když každá druhá strana je "demokratická", "česká", "pro" apod.
Výhradu mám taktéž k velikosti obálek – nevím, jaký nedostatek čeho může za tohle, ale třeba dopis musím složit na polovinu velikosti obálky, jinak ho tam prostě nenacpu (ještěže většinu komunikace obstarává email, tam se na "odeslat" trefím, pokud teda zrovna nepíšu Lauře adresu nového blogu a netrefím se na "odložit" :) ). S lístkem jsem zápasila skoro minutu, ještěže mě nikdo neviděl. Ale táta si určitě myslel, že zas kroužkuju.

Další výhrada – umístění urny. Proč k ní nevedou šipky?!

Jsem ji nemohla najít, no... Byla dva metry ode mě.

Jakmile jsem obálku pustila z ruky a dopadla na dno, vyvstala mi v hlavě paranoidní myšlenka: Přečetla jsem si název strany pořádně? Co když jsem se přehmátla i podruhé a tentokrát přehmat neodhalila?
Dobře, uznávám že jako paranoidnímu schizofrenikovi mi nikdo nevěříte... ale vsadím se, že kdyby o jediný hlas vyhráli komunisti, svedete to na mě, protože neumím volit!
Ale socani byli zcela jistě v koši, takže moc horších variant už nám nezbývá, že ano... už jenom komunisti, křesťanští demokraté, Unie svobody, monarchisté...

Ale aspoň je z toho dobrá historka – Kterak jsem při svých prvních volbách nevěděla, koho volím...

Mimochodem, když už jsem se k mnoha bloggerům nepřipojila se svou předvolební troškou a až ve dni voleb měla potřebu ukázat, jaká jsem uvědomělá občanka, že jdu volit, chci se vás zeptat... taky vám předvolební hesla připomínají reklamu mobilních operátorů?
Jela jsem autem a vidím billboard s nápisem: "Nikdo vám nedá víc" nebo tak něco, tak koukám, co to je za politickou stranu, a on to je Eurotel.

39 komentářů:



  1. Brr, hrůzná představa! Zvolit omylem Paroubka! To by bylo na harakiri.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju Tě...

    ...a Tvý rodiče taky...zvlášť otce....

    OdpovědětVymazat


  3. já už taky odvolil a hádejte koho SB volil? :)

    OdpovědětVymazat


  4. Helena: V tomhle případě by snad bylo lepší žít v nevědomosti. Ale Paroubek & spol. určitě skončili v koši. A komunisti byli daleko. Tak snad to je fakt jenom paranoia.

    Mirka: Vyřídim ;)

    SB: To není žádná hádanka, když u ní je klíč :(

    OdpovědětVymazat


  5. Já jsem spíš za plentou řešil problém, jestli se ta obálka má zalepit. na jednu stranu si říkám, že asi jo, že by lístek mohl vypadnout, na druhou stranu jsem nikde na stole komise neviděl praktický nožík na otvírání obálek, takže jsem to vyřešil věru šalamounsky. Naslinil jsem jen půlku lepidla :) lístek nevypadne, a komisi se bude lépe škubat! :)

    OdpovědětVymazat


  6. drinker: Tak teď jsi mě dostal. Já totiž řešila úplně to samé. A vyřešila úplně stejně. Ale vzhledem k tomu, že už jsem ze sebe udělala dost velkého debila i tak, jsem to nenapsala. Akorát mě ještě napadlo, že by lístek v nezalepené obálce považovali za neplatný.
    Ještě řekni, že jsi naslinil taky pravou půlku obálky?

    OdpovědětVymazat


  7. Holt poprvé, no ... :) ale slinil jsem levou, ačkoliv volím doprava. To sem nedomyslel :-P

    OdpovědětVymazat


  8. Tak abychom vyčerpali všechny možnosti, tak já slinila jen špičku :o)

    OdpovědětVymazat


  9. To já lízala doprava automaticky:D

    Ale jestli ave slinila jen špičku (a já ave naprosto důvěřuji!), tak půlka, ať už levá nebo pravá, musí taky stačit.

    Každopádně jsme to vyřešili šalamounsky :)

    A měli bychom sepsat nějaký manuál pro prvovoliče, aby netápali jako já. Protože stát za plentou, koukat na obálku a uvažovat, že olizovat před státním znakem obálky je nedůstojné, ale nechat lístek vypadnout je ještě nedůstojnější a nemoci se rozhodnout... ajaj...

    OdpovědětVymazat


  10. Tak děkuju za důvěru :o)
    Ale teď sleduju zprávy a tam někdo chytrej tvrdí, že se lepit nemusí. Sakra, slinili jsme zbytečně :o)

    OdpovědětVymazat


  11. Taky jsem to slyšela a říkali to dokonce prezidentovi a tomu by snad nelhali!

    Ještě jednou jsem pročetla ten "hlasovací manuál" a tam o slinění taky nic nepíšou. Ale nepíšou tam ani o neslinění. A co není zakázáno...
    Tse, takhle mást voliče...

    Ale určitě by mě zajímala reakce komise, kdybych vylezla zpod plenty a zeptala se, jestli mám slinit.

    OdpovědětVymazat


  12. Nezapoměňte, že každé zalepení oddaluje vyhlášení výsledků asi tak o deset vteřin... Mám své zkušenosti, v komisi jsem byla několikrát:o)

    OdpovědětVymazat


  13. Mno, já jsem projistotu taky zaslinil, taky způlky, ale uprostřed (jako ave)...

    Co kdyby mi cestou od plenty k urně lístek z obálky vypadl a všichni by viděli, že volím kom...chci říct...no to je fuk... Zkrátka co je jim do toho, že?

    OdpovědětVymazat


  14. No jo, jenže v manuálu nám to nenapíšete, za plentu taky ne... tak jak mi to máme vědět?
    Přístě bych prosila umístit na obálky, hlasovací lístky i na stěny volební místnosti: NESLINIT!

    OdpovědětVymazat


  15. Ben: No, tak já jsem s jediným lístkem (z té nové sady:) ) šla už ke komisi ukazovat občanku, protože jsem nepochopila, že zbytek těch lístků mám vyhodit až potom, co hodím ten jeden do urny, a ne předtím:D
    Ale já nestyděla, protože jsem nevolila kom... :)

    OdpovědětVymazat


  16. Já se za to taky nestydím, ale lístek jsem teda vyndal až za plentou, no... Mohli bychom o tom napsat do Bravíčka - "Tenkrát poprvé..." Co myslíš?

    A: Kdo nevolí komunisty s námi, volí komunisty proti nám! ;)

    OdpovědětVymazat


  17. To teda mohli. A byli bychom první pár, který by tam napsal společně, jinak tam vždycky píšou jenom holky ;)

    OdpovědětVymazat


  18. Jé, to by bylo krásný... ;) A myslíš, že nám to otisknou? :-/

    OdpovědětVymazat


  19. Hele, když zvolíma ta psrávná slova, tak určitě. Třeba: Stalo se to začátkem červan. Za plentou. Jen já a on. Sami. Dilema: použít sliny, či nepoužít...

    Už rozumíš?:)

    OdpovědětVymazat


  20. Tak nějak jsem si to přesně představoval! Sepíšeme to společně, nebo každý zvlášť? Klidně přijedu, až se mi vrátí kolo ze servisu...

    OdpovědětVymazat


  21. Dohromady, nemůžeš předstírat, žes u toho nebyl!

    OdpovědětVymazat
  22. Já slinil...

    ...mi jako chcete říct, že to se nemá, jo?

    OdpovědětVymazat


  23. Kopřiva: Tak já přijedu, jen musím nechat spravit tu přehazovačku, ju? Ještě řekni, jestli mám přivézt bílé, červené, nebo něco tvrdší, protože sepisovat to bez patřičně excitovaných smyslů by nemělo smysl..hi hi.

    OdpovědětVymazat


  24. Koukám, žes měl taky excitované smysly, nebo ty čtyři příspěvky, na které nevím, co mám říct, nejsou tvoje práce? ;)

    Já bych preferovala bílý, na proložení něco tvrdšího, anebo si třeba sednout na zahrádku na pivo :)

    OdpovědětVymazat
  25. galahade,

    jazyk ti za to asi neutrhnou, ale prý tím zdržuješ.

    OdpovědětVymazat


  26. Tak dneska jsem se dočetl v denním tisku, že stejný problém za plentou řešila i paní Grebeníčková. Starej ji prý decentně naznačil, že stačí lístek vložit. Tak v tom nejsme sami!

    Navíc, já jsem stále pro lepení, protože prostě nevěřím tomu, že lístek nevypadne, naopak, podle mne musí zákonitě vypadnout! Ať si komise trhne a sedí tam třeba do rána :)

    OdpovědětVymazat


  27. No, teda být přirovnávána ke Grebeníčkové, byť i jen problémem se sliněním, to mě zrovna neuklidňuje :)

    Já jsem o té obálce přemýšlela a vzhledem k její hloubce (lístek tam zapadne) a délce dráhy, kterou urazí, když padá na dno urny, lístek asi vážně vypadnout nemůže. Ale náhoda je blbec. (A doufám, že poslouži pí. Grebeníčkové a ten její lístek jí vypadne ;) ).

    OdpovědětVymazat


  28. Ono mělo excitované smysly spíš bloguje.cz, protože mi zásadně dělá naschvály. Když napíšu nějaký hezký barvitý a především dlouhý komentář, tak mi tam místo toho automaticky přidá tyhlencty nedomrlý náhražky... Pak musim stříhat a krátit a vážit slova, než se blogujemu trefím do vkusu a comment mi zveřejní... ;)

    Jedno bílé se mi teď i chladí, co jsem nedávno dostal, ale bojím se, že do opravy kola nepřežije. Hm, ale to nevadí, zahrádka to dyžtak jistí. Ale většinou to nedělám - přijíždět s prázdnou, takže neboj...

    OdpovědětVymazat


  29. Tý jo, a já myslela, že bloguje dělá naschvály jen autorům fanfiction. Jdu oznámit Lunkvil, že tím to teda nebude a musíme hledat jiný důvod, proč ji bloguje často bojkotuje.

    Jinak v u nás máme taky dost vinoték a tak... náš známý dokonce vlastní jednu stářírnu vína ;)

    OdpovědětVymazat


  30. Podle mě dělá naschvály bubeníkům a autorům fanfiction. A nebo možná těm, co sliní obálky?

    Vlastní? Stáčírnu? Tyjova. Že bych si vzal radši navrch nějakou tu bankovku, než se vláčet s litrem tekutin ve skleněný lahvi navíc? :)

    OdpovědětVymazat


  31. Jestli to je podle slinění obálek, tak galahada už by to muselo smazat i s blogem, protože ten ji naslinil celou!

    No jo, stáčírnu, ne stářírnu :)A za velice rozumné ceny!

    OdpovědětVymazat


  32. Násliník jeden!

    Hm, že bych se vy.... na kolo a vzal to pěšom?

    OdpovědětVymazat


  33. náhradní lístky maj třeba pro ty lidi z dálky s voličskejma průkazama...
    nevím, jak u Vás, ale u nás jsme měli u vzorů lístků cedulku, že se to nemá lepit...
    a když si nejsem jistá, tak mám pusu....

    OdpovědětVymazat


  34. Ben: 11. přikázání: Nezasliníš!
    Pěšom? A co třeba valkom?

    p.: Řekla bych, že náhradní lístky tam maj pro kohokoliv, kdo zvorá kroužkování, polije ho kafem, natrhne mu roh, nebo ho prostě zapomene. Když už si někdo bere voličský průkaz, tak vzít s sebou i obálku navíc, už není takový problém.

    My jsme cedulku neměli. A nevím, jestli bys vylézala zpod plenty, když se za tebou dělá fronta, a ptala se, jestli to máš zalepit.

    OdpovědětVymazat


  35. Tak tak! Možná bychom to mohli přepsat na "nesesliníš" a dát to místo toho už dávno zbytečného atavismu "nesesmilníš".

    Vlak je na prd, sice lepší jak autobus, ale je to plýtvání penězi, když člověk může dorazit svépomocí, tak proč utrácet peníze, co by mohly padnout na něco ehm..užitečnějšího! Krom toho vlakem to není taková romantika a pro nás romantické duše (haha!) je kolo nebo pěškobus zkrátka ideální.

    Hlavně člověk, když pak šťastně dorazí, je tak krásně zfetován endorfiny...to se s výstupem z vlaku na nádraží vůbec nedá srovnávat!

    OdpovědětVymazat


  36. hehe, tak ten popis prbůběhu od plenty, to jsem přece já! :-D

    OdpovědětVymazat
  37. drinkere,

    delala jsem v komisi (ne letos) - skutecne vypadnout NEMUZE, nikdy se to nestalo, vzhledem k treni a dalsim zalezitostem, a pokud si chces byt jisty, staci vmacknout ruzek obalky... sice je zabava sedet a trhat az do rana, ale placat se v deset vecer na ustredi moc zabavny neni a pak ti nadavaj vsichni ti, co uz chtej honem honem co nejdriv vysledky... takze...

    OdpovědětVymazat