neděle 6. listopadu 2016

Multiple (no)choice

Takzvaný multiple choice je typ testu, ve kterém člověk vybírá z několika odpovědí tu, kterou považuje za správnou. Na gymplu jsme měli skvělou učitelku angličtiny, která nám dávala multiple choice testy, ve kterých někdy byly všechny odpovědi správné.

V určitém kontextu, za určitých podmínek. Pokud jsme si naši odpověď obhájili, měli jsme bod. Takže z jedné otázky jsme se naučili několik možných použití určitého gramatického jevu. Na výšce byla jednou z posledních zkoušek před státnicemi Cambridgeská zkouška z angličtiny, úroveň proficiency. V části porozumění textu byla jedna otázka položená tak, že se nabízely dvě správné odpovědi. Což uznali i naši vyučující, nicméně Cambridge říká, že jediná správná odpověď je varianta a), takže ta jediná bude uznaná.

Nedávno jsem se s tím setkala znova. V naší vesnické zahulené hospodě s krbovými kamny, s křížencem dogy a mastifa se zbarvením hyeny pod stolem, sakra dobrým pivem a tatarákem, kde dělá hospodského tátův kamarád, s jehož synemjsem chodila do první třídy, a která od ledna zavírá, protože pro hospodského je EET poslední kapka. A bylo to u dalšího tátova kamaráda, kterého znám od narození. Téma uprchlíci. Čím déle jsem se snažila vysvětlit, že nejsem „sluníčkářka“, přestože nezastávám názor, že loď plná uprchlíků u libyjského pobřeží by se neměla nechat potopit a Italové by jí neměli pomáhat, protože je to přece starost Libyjců, a co jako, že ti ji klidně potopit nechají, tím větší pocit zoufalství ve mně narůstal. Zoufalství ne z toho, že lidi, které znám skoro třicet let a které mám ráda, zastávají jiný názor, ale z toho, že lidi, které znám skoro třicet let a které mám ráda, nedokáží pochopit, že neexistují jenom varianty buď, anebo. V okamžiku, kdy mi bylo řečeno, že mi vlastně vůbec nezáleží na budoucnosti Evropy a že to třeba pochopím, ať budu mít vlastní děti, když budoucnost ostatních je mi jedno, jsem šla k baru koupit dva panáky a diskuzi ukončila. (Těch několika panáků zelené jsme druhý den litovali oba. Bůh trestá za porušení přikázání „O uprchlících po třech pivech nepromluvíš“.)

To bylo setkání s hospodskou verzí cambridgeské zkoušky naživo. Virtuálně se k získání empirické zkušenosti stačí zapojit do kterékoliv diskuze, protože jediným bezpečným tématem v dnešní době zůstává už jenom, z jaké strany se správně loupe banán.

O facebookových sociálních bublinách jsem už jednou psala. Svůj názor jsem od té doby trochu korigovala. Potom, co jsem si v diskuzi přečetla, že jakožto heterosexuální běloška narozená ve střední Evropě do středostavovské rodiny nemám právo jakkoliv zpochybňovat fakt, že práva některé menšiny jsou u nás porušována, popřípadě některá menšina potřebuje práv víc (možná by mi jako ženě prošla nějaká ta genderová problematika), na virtuální diskuze jsem rezignovala a už by mě vůbec nenapadlo nasdílet si na zeď něco provokativního, a tak na facebook vesele postuju fotky koček.

Předpokládám, že kdybych se v diskuzi pod mou kamarádkou nasdíleným článkem někoho od hatefree pojednávajícím o české xenofobii, zmínila, že mou tolerancí trochu otřásají drobné události, jako třeba že zatímco se lidé perou o legalizování nelegálních migrantů a především legalizování některých jejich zvyků, jako jsou sňatky nezletilých, tak moji kolegyni z Kolumbie úřady chtějí vyhostit, protože měla v papírech špatně vyplněnou adresu zaměstnavatele, reakce by byla stejná jako v naší vesnické hospodě, jenom bych to nemohla zachránit panákem u baru.  

Mimochodem, vztah k neziskovým organizacím jsem získala ještě dřív, než jsem vůbec znala hatefree, a to v rámci své mexické anabáze. Za multikulturní prozření zaplatíte nejdřív této české neziskovce a následně další neziskovce v cílové destinaci (aspoň tak to bylo v případě Mexika). Myslím, že ti ekologičtí milovníci pohanky, co si do talíře po polívce naloží druhé jídlo, skutečně věří v to, že jejich aktivity jsou sraním dobra, a nepodezřívám je, že by něco z „administrativních poplatků“ kdy viděli, ale někde v tom kolečku si někdo mastí kapsy. A pokud by se to snad uhlídalo v České republice, neuhlídá se to v Mexiku a už vůbec ne někde v Ugandě.

Pokud by snad došli migranti, čeká nás víc než rok prezidentské kampaně, která podle mě bude ještě výživnější, než si nyní myslíme, stačí už první odstavec z Wikipedie:
Jako první zájem projevil již v červenci 2014 sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach. Na to vzápětí reagoval římskokatolický kněz Tomáš Halík, který prohlásil, že kdyby měl zemi reprezentovat pan Škromach v bazénku, tak by asi musel reagovat. Na to zase reagoval bývalý prezident Václav Klaus, který prohlásil, že pokud bude na prezidenta kandidovat Tomáš Halík, tak bude muset i on.

Ještě dřív, než nám Michal Horáček oznámil, že si přeje žít v zemi úsměvů (zauvažovala bych o legalizaci marihuany), mohli jsme sledovat, kterak už mu teď zasloužilí umělci volby prohrávají.

Před druhým kolem první přímé volby prezidenta jsem ještě bydlela ve Městě, kde zavraždili posledního Přemyslovce. Byla jsem na diskuzi se Schwarzenbergem v aule Přírodovědecké fakulty. Ačkoliv jsem ho ve druhém kole volila, nevisela jsem na něm při diskuzi očima, ale prohlížela jsem si tým kolem něj. Trochu mi připomínal moje milovníky pohanky. Kluci v pruhovaných trikách a šálách, holky s velkými barevnými náušnicemi, paní zasněně si hladící těhotenské břicho, všichni s plackou knížete s čírem a hltající každé slovo svého Karla.

Mám jednoho známého, je asi o tři roky mladší než já, IQ tak vysoké, že od pěti let mu nerozuměli ani vlastní rodiče. Studoval asi něco jako mass media na Karlovce a pak chvíli v Leedsu, v současné době si dělá doktorát. Jednou mi řekl, že nic proti, ale nikdy by nešel studovat na provinční univerzitu, jako je třeba ta ve Městě, kde zavraždili posledního Přemyslovce, už proto, že Karlovka má jméno v zahraničí, kam se chystal. V tu dobu už jsem byla pár let zpátky z Erasmu, tak jsem mu nechtěla brát iluze a prozrazovat mu, že bude rád, když v zahraničí nestrčí Československo někam za Kavkaz. Když volby vyhrál Zeman, nechal se na svém facebookovém profilu, kde měl fotku knížete s čírem, slyšet, že to nechápe, když přece ve své sociální bublině nemá nikoho, kdo by ho volil. Já jsem ve své sociální bublině měla jednoho voliče Zemana a jednoho člověka, který do urny cíleně hodil neplatný hlasovací lístek. V aule při diskuzi tenkrát pravděpodobně taky neseděl žádný volič Miloše Zemana.

No právě.

Ty „debily z Moravy“, jak někteří z odpůrců současného prezidenta nazývají ty, kteří ho v demokratické volbě dostali na Hrad, Schwarzenberg na svou kampaň prostě nenalákal. A úplně stejné to bude u Horáčka. Co nechápu, je, že to zřejmě nevidí nikdo z okolí potenciálních kandidátů a nejde za tím defilé angažovaných herců z Ordinace v Růžové zahradě a Pojišťovny štěstí a slušně je ve jménu kohokoliv, koho se rozhodli podpořit, slušně nepožádá, aby teď na chvíli drželi hubu.

Protože takový ten „debil z Moravy“, co volil Zemana, pracuje třeba jako dělník u pásu v jedné nejmenované firmě. Jeho základní hrubá mzda je 11 500,- plus příplatky za víkendy, svátky a noční směny. Jeho manželka má jenom těch 11 500,-, protože sice pracuje ve stejné firmě, ale mají dvě děti, takže nemůže dělat o víkendech, svátcích a na nočních směnách. Potom se dozví, že jeho kolega na stejné pozici vykonávají stejnou práci, kterého si firma nechala najmout agenturou ve Francii, bere 1 300 euro a zaměstnavatel mu platí byt.

Večer se chce podívat na Show Jana Krause, aby zjistil, kdo to je ten Brady. A oni to nedávaj, protože televize to nechce odvysílat, protože si objednala zábavnou talk show a ne politickou agitku.
A pak mu Bartoška s Dykem ve videu sdělí, že teď má být několik týdnů neklidný. To on už asi je i tak. Třeba z toho francouzského kolegy. A co teprve, až sem přijdou ti Syřani. A na náměstí mu nějaká nabatikovaná holka s plackou hatefree strčí do ruky leták a vysvětlí mu, že je omezený xenofob, protože má strach, že by to mohlo být ještě horší, než to je.

Kdo že ho to přesvědčí, aby nevolil Zemana?

A pak tady jsou lidi „ze středu“, takoví ti, co když neví, jestli zakroužkovat odpověď a) nebo c), zakroužkují b). Jako já. Nemám ráda Zemana, nelíbí se mi postoj k Číně a nevěřím člověku, který byl v předvolební kampani schopný sáhnout k tak primitivním prostředkům, jako zahrát na strunu „když budete volit Schwarzenberga, přijdou Němci a seberou vám chajdu v Sudetech.“

Kdybych se měla rozhodovat mezi Zemanem a Horáčkem, volím Horáčka. I když bych radši kroužkovala b). Ale znám lidi, co mají na Zemana stejný názor jako já, ale než by riskovali, že budou poslouchat Kocába, který hovoří o „osobní statečnosti Daniela Hermanna při setkání s Dalajlamou“, nebo Táňu Fišerovou, která svůj krátký monolog o tom, že Bradyho lidská důstojnost stoupá, blahosklonně zakončí slovy „a to je moc dobře“  - asi kdybychom si to s tou důstojností sami nespojili – nebo Báru Štěpánovou, která pohovoří o „monstru na Hradě“ a „pánovi ze Slovenska“, zatímco jim k tomu úsměvem a pokyvováním hlavy sekundují Anna K. a Marta Issová, radši budou další volební období poslouchat Zemana s Ovčáčkem. 

34 komentářů:

  1. A jinak nejen debili z Moravy se často přiklonili k Zemanovi právě proto, že oficiální média scvrklá na média hlásající názory pražáků jim cpala vrchem spodem Švarcenberka. A co ví pražáci o životě normálních lidí všude jinde? Hovno, žejo...

    No a já Zemanovi ten lístek hodila naschvál mojí mamincem, že mi Švarcíka taky cpala každou návštěvu u ní i při každým skajpu a v každým druhým mejlu a měla jsem ho prostě už plný zuby a ona Zemana tak hnusně vulgárně pomlouvala a shazovala, že mi ho už jednoduše bylo líto a fakt, ale fakt jsem si myslela, že se mi akorát tak uleví tím malým jen pro sebe pomstychtivým gestem, když Zeman beztak nemá šanci vyhrát... A tyvole, von vyhrál... :-))
    I tenhle efekt bude hrát roli. Spousta lidí bude dávat hlas ne osobnosti, ale protikladu. Rovnováze. Naschvál tomu, proti kterýmu se všichni ti namyšlení, v bavlnce a pohodlíčku a nóbl si žijící a akorát blbosti furt řešící pražáci spikli a házejí na něj furt jen špínu.

    Bude to zas mizernej volební guláš.

    OdpovědětVymazat
  2. Á, nápodobně. A to jsem z Prahy. Vlajku Tibetu nemám. Asi je to hřích.

    Když já nevim, co přesně ta vlajka vyjadřuje, kdo ji používá, jestli vůbec znamená pro každého, kdo ji tasí, totéž. A ani nevim, kde ji vyrábějí. Asi v Číně.

    Znamená tibetská vlajka prostě pěknej postoj "Nechci aby jeden stát omezoval druhej, chci svobodu"?? Fakt? Kdo to řek? jestli Tibeťani, tak OK. Ale který Tibeťani...
    A proč mám mávat cizí vlajkou, když jsem z ČR? Mám svoji vlajku. Nehledě na to, že nerozumím, proč vyvěšovat vlajky a chodit někam na náměstí, zrovna když se nějakýmu davu zamane. Já si pudu, až budu sama chtít, k tomu nepotřebuju nevyzpytatelnej dav za zády.

    Marta Issová pro mě tenkrát v klipu "Přemluv bábu" otřesnej zážitek, podobně jako Pen klub zpívající "Kníže náš..." když jsem republika a knížata vymřela. Dyka a Bartošku nechápu. Připadají mi stejně směšní, jako kdyby se v Praze natočili dva katoličtí misionáři a promlouvali lidem do duše.
    Stejně pitomý jako Zeman s Ovčáčkem.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě zásadní názor:
    římá volba prezidenta nemá v parlamentní demokracii (což jsme my) co dělat.
    K polarizaci vedla. A trvá to. A než se to nějak srovná, dávám tomu ještě tři volební prezidentský pětiletky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte, Liško, asi jste nečetla povídku pana Zbránka: Tramtárie hledá presidenta...

      ..."Když končilo funkční období prof. Skromného, nepracovali již ve vedení neziskových organizací naši rodičové, zatížení působením v komunistických institucích, ale nová mladá generace lidí, vzdělaná v moderních oborech, která absolvovala stáže v mnoha státních a mezinárodních organizacích a hlavně nebyla zatížena působením v běžné praxi. Tito noví zkušení lidé dosáhli významného úspěchu, když prosadili přímou volbu presidenta Tramtárie. Bohužel jejich geniální plán přehlédl jednu drobnost, existenci voliče... "

      Alena

      Vymazat
  4. Moc pěkně napsáno.
    Tleskám ve stoje.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna dneska ses s tim článkem trefila dost pěkně...
    Souboj mezi Trumpem a Clintonovou u nás asi nijak velký emoce nebudí, ale docela se bojim, že i u nás budou proti sobě stát fešáci, že by si jeden radši kápnul tabasco za předkožku, než to hodit kterýmukoliv z nich...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde má Žena a žena předkožku? (Kde áme tabasco, to vím, na poličce.)

      Vymazat
    2. Na nedovyvinutém penisu. :-)
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Klitoris

      Vymazat
    3. Tabasco doma nemáme.

      Vymazat
    4. :-D To je jedno, že nemáte tabasco...nebo předkožku...
      Si místo toho představte třeba porci hodně jetýho bramborovýho salátu se sekanou tak starou, že by jí v hospodě nalili...
      Prostě něco fakt k posrání...

      Vymazat
    5. Musím si ta tvoje přirovnání někam psát, bylo by škoda je zapomenout. :-))

      Vymazat
  6. A co my, pražská střední třída s levicovým smýšlením, co se podruhé už od Zemana nechtějí dát napálit ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste zlámat Dienstbiera...

      Vymazat
    2. pro mě lehkoživka, chtěl bych někoho z reálného života, nejlépe ženu

      Vymazat
    3. Kdybych chtěl bejt zlej, řeknu, že pražská střední třída se tímhle požadavkem zbavila možnosti kohokoliv volit :-)

      Vymazat
    4. ...tedy - ta s levicovým smýšlením jsem myslel samozřejmě :-)

      Vymazat
    5. Baba žádná vhodná není vlevo ani vpravo.

      Vymazat
    6. Líbila by se mi Jiřina Šiklová

      Vymazat
    7. Musela jsem s epodívat, kdo to je, tipla bych, že by měla dost problém mimo Prahu proto, že o ní nikdo nic moc neví či do akndidatury by nevěděl, a členství v Zelených moc na důvěryhodnosti mezi prostým lidem taky nezaručí, mají pověst potížistů křičících pro zviditelnění se proti každé prkotině a manifestujících hlava nehlava...
      A gender problematzika je už vůbec zprofanovaná a opovrhovaná. A zdůvodňovat odpor k islámu nedostatkem vzdělání je úplně zabíjející šance uspět mezi obyč lidmi.

      Ale jinak vypadá sympaticky, tahle baba. :-)

      Vymazat
    8. to bohužel já vím, ale je mi moc sympatická a to mám se zelenými většinou problém.

      Vymazat
    9. "A zdůvodňovat odpor k islámu nedostatkem vzdělání je úplně zabíjející šance uspět mezi obyč lidmi."
      Když ale ono je to tak svůdně až neodolatelně jednoduchý :-/
      Jenže přesně proto ty obyč. lidi tohle mistrování nesnáší. Ne pro samotnou zmínku a nižším vzdělání - ještěrkář z Kolbenky chápe, že to jeho vzdělání neni špička. Že možná neni ani na úpatí toho kopce, na kterym by tu špičku našel... On to chápe, protože "nevzdělenaj" neznamená "blbej".
      Ale právě proto, že neni blbej, tak ho jaksi uráží, že socioložka Šiklová (mezi mnoha a mnoha jinými) se ho snaží smáznout plochym argumentem (který se navíc s jeho obavami úplně míjí) ve zjevnym přesvědčení, že to pro takový jako on bohatě stačí.

      Vymazat
    10. Jo.
      Plochost toho prohlášení odpovídá plochosti pohledu na ty lidi.

      Vymazat
    11. a možná právě proto je přímá volba prezidenta špatné řešení.

      Vymazat
    12. V podmínkách parlamentní demokracie je přímá volba prezidenta špatné řešení klidně i bez toho...

      Vymazat
    13. Stejný problém máme i my s pravicovým smýšlením mimo Prahu.

      Jinak zrovna Jiřina Šiklová se účastnila té politické agitky u Krause.
      A souhlasím s galahadem, že na jeřábníky z kolbenky by byla jak rudý hadr na býka. A po přečtení pár komentářů vesměs nepracující inteligence po doktorátech stran vítězství D. Trumpa jsou mi ti jeřábníci z Kolbenky pořád sympatičtější.

      Vymazat
    14. Mě obzvláště pobavili pánové Michal Uhl a Matěj Stropnický.
      První vyzval k diskuzi společné evropské armádě (kteroužto výzvu jsem přijal a přeptal se, z čeho by jí chtěl postavit.), druhý napsal poněkud delší odstavec, na jehož konci postrašil světovou válkou (což vyznívá vcelku směšně, když si člověk uvědomí, že konfrontační tón hlavně směrem k Rusku používala spíš Clinton).
      ...borec na konec je Damián Holeček, kterej prohlásil, že "Dneska je to úplně nejvíc." a šel si dát kebab. Což dělá jenom asi 7x do tejdne...

      Vymazat
  7. Ahoj Dámo s kočkou. Já vím, proč tě mám tak rád. :)
    Máš u mě zámořskou meducínu ze třtiny.
    Nejvíc mě fascinuje, jak lidé nejsou schopni zkousnout výhru někoho jiného v demokratických volbách.
    A dovolím si jednu starou pravdu: "Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží"
    Měj se krásně.
    Hroch

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně ten :)
    Gedžitka

    OdpovědětVymazat