pátek 6. října 2006

Swingers party po matematicku

aneb maturujeme s úsměvem. Šílence.



"Máme tu partnery A, B, C a D a partnerky E, F, G a H. U partnerky H se může vystřídat partner A, B, C i D. Jestliže je s partnerkou H partner B, můžou se partneři A, C a D dát dohromady s parnterkami E, F, G a H..."
Toť ukázka z hodiny matematiky. Kombinatorika je krásná věc, ale chci zpátky vektory. Ty jsem totiž chápala. Ale zase se na ně nedali lovit swingers brouzdající netem. Tímto se jim omlouvám. Matematická úloha se týkala tanečních partnerů na maturitním plese.

Maturitní ples... a já už na něj skoro zapomněla, to jste mi to fakt museli připomenout?
Kdo kdy vůbec přišel z nápadem na maturitní ples? A žije ještě? Ráda bych ho pozvala na ten náš. Aby mi platil pití.
Eh, dobře přeháním. Všechno je to v podstatě strašná sranda. Pozorovat dospělé lidi, jak se hádají, jestli červená nebo zelená. Stužka a šerpa, jako. Já jsem už ve třeťáku prohlásila, že pokud to nebude růžový, je mi to jedno. To jsem ovšem ještě netušila, že někdo přijde s tak strašným nápadem jako je žlutá. Hnusnější barva je už jenom oranžová. Nevím, proč se ta věc prostě neudělá bílá, když je to brava, která nevadí nikomu. Jednu chvíli to vypadalo na světle zelenou. Mlčela jsem. Potom na rudou se zlatým nápisem. Neprotestovala jsem, jen jsem chtěla přidat ještě srp a kladivo. Nakonec prý bude krémová. Nevím, co to je za barvu, protože někdy mám dojem, že rozeznávám ještě míň barev než průměrný chlap. A ještě nedávno jsem si myslela, že levandulová je odstín béžové a nachová je zelená (asi mi to připomínalo hrách). Jak vypadá lososová, se nikomu nepodařilo vysvětlit mi dodnes. Ale Kačátka prý bude mít takové šaty (myslíte, že to znamená, že už bych je taky měla začít shánět?). A nevím, proč se broskvové říká broskvová. Když se přece podíváte na broskev, někde je červená, někde oranžová a někde žlutá. Takže jak může být jen jedna barva broskvová? A baby blue neznám. Existuje jenom tmavě modrá, normálně modrá a světle modrá. Možná bych vám ještě uznala tyrkysovou. Stužku máme v odstínech modré – tmavě modrou, normálně modrou a světle modrou :o) A myslím, že jsme nemohli vybrat jiný nápis než: Kdo nepoznal, nepochopí. Možná by to ještě, aby si každý na svou stužku přišpendlil čtyřikrát přepisovaný rozvrh (svůj rozvrh jsem si už z papíru přepsala do studenťáku, ale pro jistotu zatím jenom tužkou).

Věděli jste, že existuje něco, co se nazývá plesový výbor? A tam se řeší tyhle barevné zálěžitosti. Řeší se tam i věci podstatnější, jenže podstatnější asi jen z menšinového úhlu pohledu. Tudíž nejdřív se vyřeší, jestli si uděláme šerpičku růžovou nebo modrou, a až potom budeme řešit, kam se budou posílat peníze od sponzorů. Jistěže na školní účet. Ačkoliv jsem nejen já, ale i profesorka, kterou nebudu jmenovat, protože jednoho krásného dne se na anonymitu mého ústavu vyseru, říkaly, že školní účet, respektive ti, kteří k němu mají přístup, se nám nejeví věrohodní. Tuším, že jsou to tři nebo čtyři roky zpátky, co takhle oktávy přišly o dvacet tisíc. Detaily neznám. Ale možná pan ředitel potřeboval nové potahy do auta. Minulý rok dostal z peněz za maturiťák každý oktaván sto padesát a předminulý rok tři stovky. Prý. Ale já už opravdu nevěřím tomu, že dostaneme zpátky, pokud dostaneme vůbec něco, celý zbytek peněz. Jestli teda vůbec bude co dostávat. Díky neprůhlednosti školního účtu už jsme přišli o prvního sponzora v podobě mého otce a firem jeho kamarádů. Prý už se markraběte nasponzoroval dost; čtyři roky školného + doplácení daní, protože smlouva o daru (oficiálně totiž neplatíme školné, ale peníze dáváme škole darem) byla sepsaná tak blbě, že před berňákem nebylo úniku. A pokud je smlouva o sponzorském daru na maturitní ples stejná jako smlouva o sponzorskému daru škole, tak přece nebude kamarády navádět ke krácení daně ;)
A naprosto ho chápu, že nechce investovat peníze, když si nemůže být jistý, že se za ně po mém odchodu nepořídí kamery do skříněk studentů, aby se zjistilo, jestli si všichni koupili učebnice – nejlépe prostřednictvím internetových objednávek – šestý odstavec. (Mimochodem, musím se pochlubit s rekordem – letos jsem si nekoupila ani jednu učebnici. Mám jenom učebnice na jazyky z předchozího roku, fyziku ještě z prváku, protože magistra Plochá jejich přítomnost každý rok kontroluje a žádné jiné nepotřebuju. Čtanku má Sancha).
Jenže zástupcům plesového výboru (v našem případě Blběnka a Píra) bylo ředitelem slíbeno, že kdykoliv budou potřebovat vybrat peníze, je při ruce, a výpis z účtu jim je taktéž k dispozici. Haha. Už vidím, jak jim dovoluje nahlédnout do účtu, kde probíhají transakce, po kterých nám nic není.
Ale co. Vytahuju jedno z mých mála optimistických pořekadel: Už jsme v životě přišli o víc. (Myslíte, že si to říkala i Marie Antoinetta?)


A teď už o tom, jak s úsměvem propluju maturitním ročníkem. Rovnou do otevřených bran Bohnic. Poprvé od prvních dvou měsíců v prváku se musím učit. A to jakože učit, ne si před hodinou otevřít sešit a koukat na něj. Myslela jsem, že se začnu učit tak po Novém roce, ale profesorstvo můj názor evidentně nesdílí a vyžaduje tak dvě vypracované maturitní otázky týdně. A abnormální snahu v maturitních předmětech. A navíc nám školní automat zřejmě někdo nakazil virem přenášející nějakou šílenou nervovou chorobu, protože dneska před dějepisem, ačkoliv jsme věděli, že nás čeká Den otevřených dveří (= profesor Slina během hodiny vyzkouší celou třídu) a shodli jsme se, že něco jsme tak strašně neuměli naposledy v prváku, když magistrra Verronika zkoušela dvacet stránek ze starověké Číny, všichni jsme se strašně smáli. A čím víc lidí bylo vyzkoušeno, tím víc jsme se smáli. Možná to taky bylo tím, že byl zkoušený i Pítr a během tří minut dokázal zaplnit celou dnešní stránku Sanchina diáře, který slouží jako místo pro zapisování pamětihodných školních momentů.
A v pondělí mě čeká s profesorem Slinou takřka soukromá dvouhodinovka dějepisu. Většina osazenstva odjíždí do divadla a já jakožto kulturní barbar budu potrestána inteligenčním soubojem mezi géniem a prvokem. S tím, že já jsem ten prvok. Když jsme celá třída prvoků, občas se i ztratí, že jsme vlastně prvoci, ale když tam budu jediná, budu zcela jistě odhalena. Mám dojem, že na tuhle dvouhodinovku jsem se měla začít učit někdy před dvěma lety.



Jinak vám děkuji za milé dotazy ohledně
nové Miss World. Škola se zatím Gymnázium Taťány Kuchařové či Gymnázium Kam Chodila Taťána Kuchařová nejmenuje, ale v patře jí je věnována celá jedna nástěnka. Doufám, že až se stanu ředitelkou zeměkoule, taky dostanu vlastní nástěnku.

30 komentářů:



  1. koukám, že je to všude stejný, u nás se zkouší z každýho maturitního předmětu, sotva si to člověk stačí vypracovávat...

    - btw co kapely, předtančení, nástup?

    jinak přeju pevný nervy...

    OdpovědětVymazat


  2. a kombinatorika je ještě fajn, bude hůř...

    OdpovědětVymazat


  3. A co když partnerka P a partnerka D sedí celou dobu u baru a chlastají? Jak k tomu přijdou partneři X a Y? A co když frustrovaní partneři X a Y jsou homosexuálové a projeví touhu protančit celý večer spolu? Jak k tomu přijde matikář?

    OdpovědětVymazat
  4. Panenko,

    na to aby ti peníze zmizeli, nepotřebuješ neprůhlednej účet... Nám třídní fond (tak se řikalo prasátku u nás) vybílila spolužačka. Dozvěděli jsme se to ve chvíli, kdy neudělala reparát a vyrazili ji ze školy... A bylo to prostě jen tim, že tu bandu trotlíků, který se o to jako-že-starali s ní, nikdy ani nenapadlo chtít vidět výpis z účtu, na kterej ona ty peníze jako měla dávat. A nikdo jinej o těch penězích neměl ani páru, neb tatáž banda trotlíků jakékoliv otázky odbývala slovy: "Neboooj, to je všecko vošéfovaný..." Děvče se s náma rozloučilo ve velkym stylu...
    Tolik k těm podružnostem. Na řešení tak důležitých věcí jako je barva šerpy se necítím dostatečně erudován... tak jen řeknu, že my měli šerpu modrou (v odstínu normální až tmavá) se stříbrným písmem...

    OdpovědětVymazat
  5. Porcelain Doll6. 10. 2006 20:06:00



    p.: Předtančení?! Předtančení?! Já nebudu tancovat! To je skoro přijatelnější růžpvá šerpa!
    Co se týče kapely, nástupu... je to stejné jako u barviček - nemám na to nervy, neřeším. Pokud po mně ovšem nebudou chtít již zmíněný tanec, nebo nástup tanečním krokem jako to měli asi před dvěma lety.

    Laura: Partnerka D budu já, ty budeš parnerka P a budeme spolu sedět u baru (tzn. co lístek?), takže partneři X a Y se budou moct v koutku věnovat sami sobě. A matikář si zřejmě přisedne k nám :o)

    galahad: Abych řekla pravdu, tak budu spíš věřit čtyřem zástupcům, co budou mít přístup k účtu, než jednomu řediteli.


    OdpovědětVymazat
  6. No jak jinak...

    řediteli se věřit nedá... Ani jednomu...

    A jinak - nechci do toho partnerovi X, tím méně Y, kecat, ale bejt já v jejich botách, tak bych asi na ten bar zašel taky...

    OdpovědětVymazat


  7. ad Lístek: furt jsem z Milého nevyrazila termíny Alp :-(((
    ad Matikář: Protestuju! jestli tam s námi bude sedět jakýkoli matikář, odcháyím!!

    OdpovědětVymazat
  8. Porcelain Doll7. 10. 2006 2:35:00



    galahad: To jako chceš říct, že jánebo Laura jsme chlap, a přitahujem homosexuály?!

    Laura: Neboj, ten matikář je ten, jak poletoval nahej po Pastvinách a házel mě oblečenou do vody. Nic tak úchylného jako je třetí odmocnina z devadesáti šesti po tobě zajisté chtít nebude;)

    OdpovědětVymazat


  9. Ty vaše šerpy... u nás v Brně je jen stužka, o které se u nás taktéž strhla debata, nakonec jsme to vyřešili tak, že stužky byly dvě - na jedné obligátní "Cílem této hry bylo přežít" pro ty, co se to snažili pojmout odpovědně (ale pořád lepší než původně zamýšlené Dokud dýchám, žiju, nebo podobná sračka, navíc v latině) a "Zde je prostor pro vaši reklamu" pro tu rebelující část třídy. Tekly i slzičky a strhly se monstrózní hádky, a to jsme ještě nemuseli řešit ples, což bylo v režii školy a stužkovák se prostě udělal v hospodě.
    Jinak přeju pevné nervy a nehroť to, maturitní ročník je obecně největší flákárna za celý studium, já osobně jsem za něj měl největší absence a nejhorší známky, učil se akorát tři dny o svaťáku a dostal za čtyři (celkově:). Je to sranda, zkus si to užít, protože pak to taková legrace už nebude. Vím, o čem jako vysokoškolák mluvím.
    (btw kombinatoriku se uč, pokud chceš jít na Masarykovu univerzitu do Brna na humatiní studia (Fakulta sociálních studíí) - člověk by si řekl že na humatitní vědy nepotřebuje matiku, a hle - málem se mi to vymstilo :))

    OdpovědětVymazat


  10. ... maturitní ples bych přirovnal k třetí době porodní ... potom už jen opuštění ústavu a následně všechny problémy, tiše závidím víru, že po opuštení brány Bohnic nastane něco jako "normální život". Sorry.

    OdpovědětVymazat
  11. Porcelain Doll7. 10. 2006 12:24:00



    drinker: Děláš si srandu, že tu matiku naserou opravdu všude?! Fajn, dík za informaci, aspoň si můžu vyškrtnout další možnost, kam teda ne;) Celou střední školu (i když mám dojem, že jsem s tím možná začala už v osmičce) se matiku učím stylem, že látku pochopím na čtyřicet pět minut, kdy se píše tematická nebo čtvrtletka, a následně ihned zapomínám.

    Já jsem se taky domnívala, že maturitní ročník je něco jako druhý pololetí v devítce. Asi všude jinde jo:o)

    Co se týče nápisů, tak se taky navrhovaly patetiké bláboly jako "Život z taháku neopíšeš" apod., ale naštěstí má větší čáast třídy smysl pro humor.
    S tou reklamou jsem to slyšela zrovna včera v hospodě. Nebyli jsme tam spolu?;)


    tláča: Normální život? Já? Ale no tak:o) V to bych nikdy ani nedoufala, natož abych tomu snad věřila :o)

    OdpovědětVymazat


  12. drinker: To je zajímavý. Já mám na FSS odkroucený dva roky a pořád to ještě považuju za postgymnaziální zotavovnu. Ale asi to bude tím, že žádnou matiku nemáme...

    k tématu: My jsme měli Dutej, ale přezutej.

    OdpovědětVymazat


  13. Já jsem řekla hned zkraje, že se těchto diskuzí odmítám účastnit, po tom, co jsme se dohádali jak psi nad blbým rozdělením seminářů. Od té doby nosím na všechny třídní "rádobyporady" sluchátka :)

    drinker : nestraš...já tam chci jít taky !!!! na FSS. A kombinatorika mi docela šla. Co logaritmy ? Budou tam chtít i logaritmy ?

    OdpovědětVymazat


  14. Panenko, jestli ti nejde kombinatorika, tak se přihlas na architekturu, u nás se kombinatorika nevyžaduje :o)
    A k šerpám: My měli: Padnem za Vlast(u). Jo, bylo to zoufale neinvenční, ale to víš, moje geniální návrhy nechtěl nikdo akceptovat :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Porcelain Doll7. 10. 2006 15:57:00



    chloé: Jo, přezouvání, fenomén, jenž musí být zvěčněn:o) My jsme chtěli něco, co by naši školu co nejvíc vystihovalo... Ještě nás napadlo slovní spojení z diktátů "Nevídáno, neslýcháno", ale to by už markrabě mohl pochopit jako provokaci ("Kdo nepoznal, nepochopí" je provokace samozřejmě taky, ale mnohem míň nápadná;) ).

    Královna: Ach bože, logaritmy... to už si ani nepamatuju, co je. Možná to je jeden z těch případů, kdy jsem je nepochopila ani na tu písemku...

    Ave: Uklidnila jsi mě. Tak já se teda vykašlu na kombinatoriku a jdu se naučit ten zbytek:o)

    OdpovědětVymazat
  16. Panenko,

    Tebe ani Lauru z mužství skutečně nepodezírám.

    OdpovědětVymazat


  17. Panenko, nepanikař. Matiku na humanitních školách obvykle učí lidé, kteří moc dobře tuší, co jim tam sedí, a používají velice názorných příkladů, které se kupodivu dají pochopit.
    Na šerpě jsme měli "Na farmě sumců." Nikdo dodneška neví, co to mělo znamenat. Myslím, že to byl jakýsi intelektuální vtip. Nelíbilo se mi to, jenomže mě se nikdo neptal:o) Věř mi, že intelektuálové jsou daleko nebezpečnější živočišný druh než růžovky.

    OdpovědětVymazat
  18. Porcelain Doll8. 10. 2006 1:18:00



    Julie, a co teprve růžovky, co se domnívají, že jsou intelektuálky :o)

    Na farmu sumců ale teda nestačí ani moje zvrácená fantazie:)

    OdpovědětVymazat


  19. Pí_dí : My jsme totiž ještě víc úchylácká škola, máme totiž španělské bodování. Takže když máš při konečném průměru známek 6.9, tak ti dají trojku i když už od 7 je dvojka. A tak sem loni s třetinou správných testů málem rupla.. a zrovna jsme brali logaritmy ..

    OdpovědětVymazat
  20. Tohle není tak úplně k věci,

    ale už se ti chystám poněkolikáté vyčinit, jak fantasticky píšeš. To, že u tohohle blogu mlátím hlavou o stůl a cituju věty kolemjdoucím rozhodně není dáno jen úrovní daného ústavu, která vybízí ke komentům, nebo tím, že seš ve správný okamžik na správně šíleném místě.
    Máš v první řadě otevřené oči a DAR vytáhnout z hnusné trapné šedé reality něco, co člověka, nutí buď zazírat, zaplakat, zaržát či zavzpomínat, přestože daného pedagoga, spolužáka, příbuzného v životě neviděl. All right, vím i odjinud, že jsi literární talent, ale právě na popisu reality se láme chleba.
    Go on, girl!

    P.S. My jsme byli TAK flegmatická třída... Shodli jsme se na Maturita + školní rok a šli jsme do hospody. Pražáci trapný...

    OdpovědětVymazat


  21. Danae: Tak nějak:-) - já jsem včera spolubydlící předčítala poslední odstavec, jenže jsem se zakoktala u "world", pak u "zeměkoule", načež jsem pochopila, že o některé věci se člověk s ostatníma holt nepodělí...

    OdpovědětVymazat
  22. Porcelain Doll8. 10. 2006 12:38:00



    Královna: Španělské bodování sice neznám, ale my body převádíme na procenta s tím, že od 45% dolů už je pětka - takže ty máš v podstatě třeba v testu skoro půlku dobře, ale stejně dostaneš nejhorší známku.

    Danae: Jak krásné prosvětlení šedivého rána... ehm, dopoledne :) Děkuju ti. Tak nějak nevím, jak zareagovat na tak hezkou pochvalu něčeho, co je prakticky jenom ventilace školní frustrace... snad jen poslat řediteli odkaz;)

    chloé: No... já třeba nejsem schopná slovo "world" správně vyslovit:o) Proto vždycky říkám, že Táňa vyhrála Miss Universe a ostatní mě apk opravují;)

    OdpovědětVymazat


  23. P_D : a pak ať někdo netvrdí, že to není na **** ( piču). Já mám letos Tour de prome,bary to jistí...:) a to jsem zrovna chtěla začít šetřit svoje játra.

    OdpovědětVymazat


  24. chloé: a co na FSS studuješ za obor? Největší překážkou je matika a analytika u přijímaček. Pak je teda součástí metodologie a třeba na Bezpečnostních studíích je předmět Principy strategického myšlení, což je podle skripta jen a jen matematika. Navíc povinnej předmět :)
    ale tak... dá se to :)

    královna: když jsem prošel přijmačkama i já, co je až na zsv zdupal úplně nehorázně, tak ty se nemáš čeho bát. Jen nechoď na sociologii, tam je té matiky přeci jen o něco víc :)

    P_D: no to nevím, jestli jsme tam byli spolu, protože si z hospody nepamatuju nic, ale je vidět, že sláva naší stužky je nekonečná! :))

    OdpovědětVymazat
  25. (off topic)

    drinker: MV-ES -> No Maths, No Drugs, No Rock’n Roll...

    (ale ten typ přijímaček mi max. vyhovoval - pro mě mnohem lepší než taková ta děsná "právnická" logika a všetečný otázky ze všech oborů lidského vědění...)

    OdpovědětVymazat


  26. drinker : kdyžtak mě prostě budeš muset v nějaká velmi příjemné hospůdce doučovat :) Ježíšííí... Já chci jít na ty Mezinár. vztahy a Evropská studia.

    OdpovědětVymazat


  27. chloé: to každopádně, přijmačky na práva byly daleko horší, ještě že jsem se tam ani nechtěl dostat :)

    královna: mezinarodni vztahy jsou dobra volba, zvazuju ze pristi rok tim vymenim politologii... ale... evropsky studia jsou na nic - podle duveryhodnych zdroju EU do par let klekne a definitivne se konecne rozlozi, takze to bude na nic :))

    OdpovědětVymazat


  28. My meli na serpe trapne Maturant 2000 a kolegove z matematicke tridy tam meli jeste identifikacni cislo jejich specializace, to bylo megatrapny :-) Ja bych byla vsema desetio pro Zde je prostor pro vasi reklamu :-) CHACHA,...

    OdpovědětVymazat


  29. Poďte všichni na MV - ráda poskytnu kuloární informace!!!
    První: pokud si myslíte, že na MEZINÁRODNÍCH vztazích budete moct studovat deset jazyků a podobně, tak na to můžete směle zapomenout.

    OdpovědětVymazat


  30. drinker : o tom si zítra můžeme směle pohovořit. A opovaž se mě na COKOLIV zeptat :)

    chloé : em. Aha. Tak právě proto jsem tam chtělajít, mám gympl čeština- španělština a chci to využít v nějakým ekonomickým směru.

    OdpovědětVymazat